16.02.2023  |  Strategi & ledelse

Danske pengetanke i grønt angreb på Shell: ”Handler imod aktionærers interesser”

11 Shell-bestyrelsesmedlemmer bliver sagsøgt af aktionær ClientEarth. En række danske investorer bakker NGO’en op. Årsagen bag er en klimaindsats, der er trukket i langdrag – til risiko for både planeten og aktionærerne, lyder argumentet.

60 aktionærer mod 11 bestyrelsesmedlemmer. Det er udgangspunktet i et historisk søgsmål mod Shell, som involverer en række danske pengetanke og pensionsselskaber, alle aktionærer i Shell.

Det skriver Berlingske. 

Målet er at tvinge oliegiganten til at sætte tempo på sine klimatiltag og fremtidssikre forretningen i takt den grønne omstilling. For bestyrelsen forhaler den grønne udvikling, vurderer den engelske NGO ClientEarth, der er aktionær i Shell, og som nu hiver 11 bestyrelsesmedlemmer i retten. Det på trods af historiske overskud i lys af energikrisen.

Bag ClientEarth står 60 aktionærer, der ligeledes mener, at ”det sætter virksomhedens langsigtede kommercielle levedygtighed i fare og truer indsatsen for at beskytte planeten, hvilket yderligere øger risikoen for virksomheden”.

Investorgruppen bag søgsmålet ejer omkring 12 millioner af de samlede syv milliarder Shell-aktier, og ud af en række af også danske investorer er AP Pension, Danske Bank og AkademikerPension blot tre eksempler.

Faktisk solgte AkademikerPension for nylig sine aktier i Shell på grund af strategien, men investeringsdirektør Anders Schelde understreger i en pressemeddelelse, at man er villig til at geninvestere, hvis der rettes op på den.

Læs også: DSV indfører intern CO2-afgift

”Hvis vi skal nå Paris-aftalens mål, har vi brug for, at de største fossile selskaber omstiller sig. Og det er i stigende grad gået op for folk, at når man forvalter andre folks penge, følger der også et ansvar med,” udtaler han.

Nu skal det britiske retssystem vurdere, om man vil tage sagen op. Ifølge de sagsøgte selv er der ikke noget at komme efter. Selskabets kurs flugter stadig med Paris-aftalens mål om at begrænse temperaturstigningerne, vurderer de, som derfor heller ikke mener, at de har handlet imod aktionærernes interesse.

I 2021 tabte Shell dog en klimasag i Holland anlagt af organisationen Milieudefensie, hvor selskabet blev beordret til at reducere sine emissioner med 45 procent inden 2030 sammenlignet med 2019-niveauerne.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere