16.02.2023 | Strategi & ledelse
Danske pengetanke i grønt angreb på Shell: ”Handler imod aktionærers interesser”
11 Shell-bestyrelsesmedlemmer bliver sagsøgt af aktionær ClientEarth. En række danske investorer bakker NGO’en op. Årsagen bag er en klimaindsats, der er trukket i langdrag – til risiko for både planeten og aktionærerne, lyder argumentet.
I 2021 tabte Shell en klimasag i Holland anlagt af organisationen Milieudefensie, hvor selskabet blev beordret til at reducere sine emissioner med 45 procent inden 2030. Foto: 123RF
60 aktionærer mod 11 bestyrelsesmedlemmer. Det er udgangspunktet i et historisk søgsmål mod Shell, som involverer en række danske pengetanke og pensionsselskaber, alle aktionærer i Shell.
Det skriver Berlingske.
Målet er at tvinge oliegiganten til at sætte tempo på sine klimatiltag og fremtidssikre forretningen i takt den grønne omstilling. For bestyrelsen forhaler den grønne udvikling, vurderer den engelske NGO ClientEarth, der er aktionær i Shell, og som nu hiver 11 bestyrelsesmedlemmer i retten. Det på trods af historiske overskud i lys af energikrisen.
Bag ClientEarth står 60 aktionærer, der ligeledes mener, at ”det sætter virksomhedens langsigtede kommercielle levedygtighed i fare og truer indsatsen for at beskytte planeten, hvilket yderligere øger risikoen for virksomheden”.
Investorgruppen bag søgsmålet ejer omkring 12 millioner af de samlede syv milliarder Shell-aktier, og ud af en række af også danske investorer er AP Pension, Danske Bank og AkademikerPension blot tre eksempler.
Faktisk solgte AkademikerPension for nylig sine aktier i Shell på grund af strategien, men investeringsdirektør Anders Schelde understreger i en pressemeddelelse, at man er villig til at geninvestere, hvis der rettes op på den.
Læs også: DSV indfører intern CO2-afgift
”Hvis vi skal nå Paris-aftalens mål, har vi brug for, at de største fossile selskaber omstiller sig. Og det er i stigende grad gået op for folk, at når man forvalter andre folks penge, følger der også et ansvar med,” udtaler han.
Nu skal det britiske retssystem vurdere, om man vil tage sagen op. Ifølge de sagsøgte selv er der ikke noget at komme efter. Selskabets kurs flugter stadig med Paris-aftalens mål om at begrænse temperaturstigningerne, vurderer de, som derfor heller ikke mener, at de har handlet imod aktionærernes interesse.
I 2021 tabte Shell dog en klimasag i Holland anlagt af organisationen Milieudefensie, hvor selskabet blev beordret til at reducere sine emissioner med 45 procent inden 2030 sammenlignet med 2019-niveauerne.
- KCP
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.