Danske Power-to-X-ambitioner kan blive svære at indfri

Selvom teknologien er klar, og de danske politikere har høje forventninger til en kommende dansk produktion af grønne brændstoffer, kommer flere forhindringer i vejen, mener eksperter.

Danmark skal i de kommende år udvikle et helt nyt sæt af regler og rammer, der muliggør, at grøn strøm fra vindmøller og solceller kan blive brugt til også at producere brint og andre elbaserede brændstoffer (electrofuels) – blandt andet gennem elektrolyse. Arkivfoto..

30.06.2020

CSR.dk

De danske ambitioner er tårnhøje, når det kommer til at blive førende på verdensplan inden for Power to X – produktion af alternative grønne brændstoffer.

Power to X

Power-to-X eller PtX er et udtryk, der beskriver, hvordan elektricitet transformeres til noget andet. For eksempel, hvordan strøm fra vindmøller og solceller kan tranformeres til grønt brint, som kan bruges til at fremstille gasser og flydende brændsler. Dermed kan fly, toge og biler køre på grønne brændstoffer.

Kilde: Dansk Energi

Herhjemme er det virksomhederne Siemens og Haldor Topsøe, der er de centrale leverandører af teknologi til Power to X.

De fastslår, at teknologien er klar til brug, men at der går lang tid, før den danske produktion kan sættes i gang – på trods af, at et bredt flertal i Folketinget netop har afsat fire milliarder kroner til tilskud af produktion af nye brændstofformer. Det skriver Berlingske.

Haldor Topsøes direktør for grønne løsninger, Kim Grøn Knudsen, er skuffet over aftalens ambitionsniveau.

”Vi er frontløbere på ambitionen, men lige nu er lande, vi kan sammenligne os med såsom Tyskland, Holland og Sverige foran os, selv om vi har hele kæden af virksomheder, der skal til. Vi har havvind og vindmølleproducenter, vi har virksomheder, der gerne vil drive anlæggene, vi har firmaer som os, der kan lave Power to X, og vi har aftagerne. Der er et kæmpe potentiale og muligheder for synergier, som vi skal i gang med at udnytte”, siger han til Berlingske.

Den nye aftale afsætter omkring en milliard kroner til opsætningen af en kapacitet på 100 megawatt i Danmark frem mod 2030. Der er afsat 3,4 milliarder til støtte til CO2-fangst og –lagring, som først kommer i spil i 2024 og uden synderligt fokus på Power to X.

Den sidste udfordring er markedet
Et produktionsanlæg på 100 megawatt er langt fra at kunne blive omtalt som et stort anlæg – et sådant anlæg skal have en kapacitet på omtrent 1000 megawatt.

Siemens’ nuværende anlæg har en kapacitet på seks megawatt.

I praksis er grøn brintproduktion kun afprøvet i et begrænset omfang, men burde ifølge Peter Weinrech-Jensen, administrerende direktør for Siemens Energy i Danmark, sagtens kunne fungere i et større omfang.

”Vi er sikre på, at løsningen vil virke. Men indtil videre holder vi igen med at sætte gang i produktionen. Rent teknisk er det ingen udfordring at fremstille grøn brint, heller ikke i stor skala, men så længe der ikke er et marked, har produktionen lange udsigter. Vi er nødt til at være sikre på, at der er afsætning i form af ammoniak til landbruget eller skibstransporten, metanol til transportsektoren eller brint til brændselsceller. Derfor er det helt afgørende, at der bliver opstillet nogle lovgivningsmæssige krav og indgået nogle forpligtende internationale aftaler, som betyder, at skibsfarten og transportsektoren aftager produktionen, også selv om den i en periode vil være dyrere end fossilt brændstof”, siger han til Berlingske.

Læs også: VE-agentur: total grøn energiomstilling vil koste 890 billioner – men det kan betale sig

For at Danmark skal kunne trække i den grønne førertrøje, når det kommer til Power to X, mangler politikerne ifølge Peter Weinrech-Jensen og Kim Grøn Knudsen at skabe mere ideelle markedsbetingelser med tilskud og regulering og at lægge en tidsplan, der forhindrer, at udviklingen på området ikke går i stå.

- SMF

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online