21.04.2020  |  Klima, miljø og energi

VE-agentur: total grøn energiomstilling vil koste 890 billioner – men det kan betale sig

Det internationale agentur for vedvarende energi, IRENA, har sat pris på den totale omstilling til grøn energi frem mod 2050, som er nødvendig for at Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader. Regningen er enorm, men det samme er de potentielle fordele.

130 billioner dollars, omkring 890.000.000.000 kroner. Det er et af den slags tal, der er temmelig svære at forholde sig til, men det bør menneskeheden ikke desto mindre, mener i hvert fald det internationale agentur for vedvarende energi, IRENA.

Læs også: McKinsey: Det globale energiforbrug topper i 2035

Det eksorbitante beløb, der svarer til omkring otte gange hele EU’s BNP, er nemlig den samlede regning for de investeringer, der skal ske for at opnå det, organisationen kalder en ’deeper decarbonisation’ af den globale energisektor, dvs. CO2-neutral energi til alle, i 2050.

Det fremgår af den første udgave af Global Renewables Outlook, som IRENA udgav i går, den 20. april. Og selvom udgifterne er enorme, så slår rapporten fast, at omstillingen er en mulighed for at imødekomme internationale klimamål og samtidig booste økonomisk vækst, skabe millioner af job og forbedre menneskelige forhold de næste 30 år.

Transformeringen af energisystemet vil således løfte det globale BNP med 98 bio. dollars i forhold til business-as-usual mellem nu og 2050. Omstillingen vil næsten firdoble antallet af arbejdspladser inden for vedvarende energi til 42 millioner, og udvide til 21 mio. inden for energieffektivitet, samt skabe yderligere 15 mio. i systemerne rundt om.

I undersøgelsen ser IRENA nærmere på, hvad der skal til for at skære 70 procent af de energirelaterede CO2-emissioner i 2050, jf. Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til maksimalt to grader i 2100 sammenlignet med det førindustrielle niveau.

Denne ’klimasikre sti’, som IRENA kalder strategien, vil kræve investeringer for 110 billioner dollars. Skal vi helt ned på nul CO2 fra energisektoren i 2050, skal der altså postes yderligere $20 bio. i kassen, men så er målet om at holde temperaturstigningen på højst 1,5 grader til gengæld også inden for rækkevidde.

Større besparelser end omkostninger
Den dybere dekarbonisering skal bygges på fem søjler, foreslår IRENA, hvor specielt grøn brint og udvidet elektrificering kan hjælpe med at få udskiftet fossile brændstoffer og markant sænke udledningerne fra den tunge industri og andre sektorer, der ellers er svære at dekarbonisere, eksempelvis shipping og flybranchen.

De $130 bio., som ’CO2-frigørelsen’ af det globale energisystem ifølge IRENAs regnestykke vil koste (noget mere end man troede for tre år siden), er $35 bio. mere end omkostningerne for det, organisationen kalder ’det planlagte energiscenarie’. Det fremgår af den præsentation af analysen, IRENA har lavet.

Til gengæld vil de øgede investeringer kaste besparelser fra ’reducerede eksternaliteter’ af sig på mellem 62 og 169 billioner dollars, ligesom livskvaliteten vil blive forbedret for mennesker over hele verden, klima og miljø vil løfte sig, vandforbrug mindskes etc.

Læs også: Mod al forventning fladede global CO2-udledning ud i 2019

”Ved at accelerere vedvarende energi og gøre energiomstillingen til en integreret del af den bredere genrejsning (efter coronakrisen, red.), kan regeringer opnå adskillige økonomiske og sociale målsætninger i jagten på en modstandsdygtig fremtid, der ikke efterlader nogen i støvet”, som IRENA’s Director-General Francesco La Camera siger.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere