21.04.2020 | Klima, miljø og energi
VE-agentur: total grøn energiomstilling vil koste 890 billioner – men det kan betale sig
Det internationale agentur for vedvarende energi, IRENA, har sat pris på den totale omstilling til grøn energi frem mod 2050, som er nødvendig for at Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader. Regningen er enorm, men det samme er de potentielle fordele.
Der skal postes enorme summer i mere vedvarende energi på verdensplan, men det vil kunne betale sig, mener IRENA.
130 billioner dollars, omkring 890.000.000.000 kroner. Det er et af den slags tal, der er temmelig svære at forholde sig til, men det bør menneskeheden ikke desto mindre, mener i hvert fald det internationale agentur for vedvarende energi, IRENA.
Læs også: McKinsey: Det globale energiforbrug topper i 2035
En CO2-neutral energisektor på verdensplan i 2050 vil koste 130 billioner dollars, lyder regnestykket. Illustration: IRENA
Det eksorbitante beløb, der svarer til omkring otte gange hele EU’s BNP, er nemlig den samlede regning for de investeringer, der skal ske for at opnå det, organisationen kalder en ’deeper decarbonisation’ af den globale energisektor, dvs. CO2-neutral energi til alle, i 2050.
Det fremgår af den første udgave af Global Renewables Outlook, som IRENA udgav i går, den 20. april. Og selvom udgifterne er enorme, så slår rapporten fast, at omstillingen er en mulighed for at imødekomme internationale klimamål og samtidig booste økonomisk vækst, skabe millioner af job og forbedre menneskelige forhold de næste 30 år.
Transformeringen af energisystemet vil således løfte det globale BNP med 98 bio. dollars i forhold til business-as-usual mellem nu og 2050. Omstillingen vil næsten firdoble antallet af arbejdspladser inden for vedvarende energi til 42 millioner, og udvide til 21 mio. inden for energieffektivitet, samt skabe yderligere 15 mio. i systemerne rundt om.
I undersøgelsen ser IRENA nærmere på, hvad der skal til for at skære 70 procent af de energirelaterede CO2-emissioner i 2050, jf. Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til maksimalt to grader i 2100 sammenlignet med det førindustrielle niveau.
Denne ’klimasikre sti’, som IRENA kalder strategien, vil kræve investeringer for 110 billioner dollars. Skal vi helt ned på nul CO2 fra energisektoren i 2050, skal der altså postes yderligere $20 bio. i kassen, men så er målet om at holde temperaturstigningen på højst 1,5 grader til gengæld også inden for rækkevidde.
Større besparelser end omkostninger
Den dybere dekarbonisering skal bygges på fem søjler, foreslår IRENA, hvor specielt grøn brint og udvidet elektrificering kan hjælpe med at få udskiftet fossile brændstoffer og markant sænke udledningerne fra den tunge industri og andre sektorer, der ellers er svære at dekarbonisere, eksempelvis shipping og flybranchen.
De $130 bio., som ’CO2-frigørelsen’ af det globale energisystem ifølge IRENAs regnestykke vil koste (noget mere end man troede for tre år siden), er $35 bio. mere end omkostningerne for det, organisationen kalder ’det planlagte energiscenarie’. Det fremgår af den præsentation af analysen, IRENA har lavet.
Til gengæld vil de øgede investeringer kaste besparelser fra ’reducerede eksternaliteter’ af sig på mellem 62 og 169 billioner dollars, ligesom livskvaliteten vil blive forbedret for mennesker over hele verden, klima og miljø vil løfte sig, vandforbrug mindskes etc.
Læs også: Mod al forventning fladede global CO2-udledning ud i 2019
”Ved at accelerere vedvarende energi og gøre energiomstillingen til en integreret del af den bredere genrejsning (efter coronakrisen, red.), kan regeringer opnå adskillige økonomiske og sociale målsætninger i jagten på en modstandsdygtig fremtid, der ikke efterlader nogen i støvet”, som IRENA’s Director-General Francesco La Camera siger.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Samfund

Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?
Med fire innovationsmissioner og en stor pose penge er Innovationsfonden i gang med at få alle parter til at trække i samme udviklingsretning inden for grøn omstilling. Men det hele må ikke handle om teknologi.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)