29.03.2017  |  Klima, miljø og energi

Rapport: CO2 fra energi kan elimineres

Det er muligt at fjerne CO2-udslippet fra den internationale energiproduktion, fastslår en ny rapport. Dekarboniseringen skal først og fremmest skabes af effektiviseringer og vedvarende energi og kan medføre store økonomiske gevinster.

Det globale udslip af kuldioxid relateret til energiproduktion kan reduceres med 70 procent frem mod 2050 og elimineres helt 10 år senere. De påkrævede massive investeringer i vedvarende energi og effektiviseringer af den eksisterende energisektor på verdensplan vil tjene sig selv hjem undervejs, og på klimafronten vil målet om at begrænse den globale temperaturstigning til maks. to grader være noget tættere på.

Læs også: Stærke tal for den vedvarende energi

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan lyder hovedbudskabet i en ny rapport fra organisationen International Renewable Energy Agency (IRENA), der under den mundrette titel Perspectives for the Energy Transition: Investment Needs for a Low-Carbon Energy Transition præsenterer casen for, hvordan denne grønne omstilling kan ske i såvel G20-landene, der skal trække en stor del af læsset, som på verdensplan.

Det samlede investeringsbehov lander ifølge rapporten på 29 billioner dollars (små 200.000 mia. kr.) indtil 2050, og selvom det lyder voldsomt, så er det en relativt lille del (0,4 procent) af det global BNP. Derudover viser Irenas analyser, at denne investering, sammen med en andre, ikke nærmere specificerede ’væksttiltag’ vil give en række afkast:

  • Verdens BNP vil vokse med 0,8 procent frem mod 2050
  • Der vil blive skabt nye job inden for VE, som vil mere end modsvare de, der går tabt inden for fossil energiproduktion
  • Den følgende reducerede luftforurening vil forbedre folks livskvalitet og generelle helbred verden over, ligesom miljø og klima vil blive mindre presset.

”Den økonomiske case for energiomstillingen har aldrig været stærkere. For tiden bliver der bygget vedvarende energi-kraftværker verden over, der vil generere billigere elektricitet end vi får fra fossile kilder. Og frem mod 2050 kan dekarboniseringen understøtte bæredygtig økonomisk vækst og skabe flere nye job i sektoren”, siger generaldirektør for Irena, Adnan Z. Amin.

Flere faktorer i spil
Den 200 sider lange rapport beskriver også en stribe andre målsætninger, der skal opnås frem mod 2050, hvis togradersmålet skal være realistisk. Det handler blandt andet om, at bygninger, industri og transportsektoren skal konvertere til mere bioenergi, solvarme og elektricitet fra fornybare kilder.

Ligeledes skal elbiler være den dominerende biltype i 2050, ligesom produktion af flydende biobrændstof skal 10-dobles. Endelig skal der skub på udbredelsen af varmepumper og sammenlagt skal to mia. bygninger enten opføres eller renoveres efter de strengeste energikrav.

Læs også: Bloomberg: 60 procent vedvarende energi i 2040

På den baggrund efterlyser rapporten politiske tiltag, der kan skabe de rette rammebetingelser og redesigne verdens energimarkeder. En højere pris på CO2-udledninger og lignende prissignaler kan være en del af løsningen, ligesom rapporten påpeger vigtigheden af at indtænke kommende behov fra de mennesker, der i dag ikke har adgang til energi.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere