15.05.2020 | Klima, miljø og energi
Nyt samarbejde skal sikre Danmark førertrøjen i Power-to-X
Hvis Danmark skal nå sine ambitiøse klimamål, skal lovgivningen i forhold til Power-to-X gentænkes. Et nyt samarbejde mellem Wind Denmark og Brintbranchen vil muliggøre ændringen. Samtidig øjnes muligheden for et nyt dansk eksporteventyr.
Danmark skal i de kommende år udvikle et helt nyt sæt af regler og rammer, der muliggør, at grøn strøm fra vindmøller og solceller kan blive brugt til også at producere brint og andre elbaserede brændstoffer (electrofuels) – blandt andet gennem elektrolyse. Arkivfoto.
Power to X
Power-to-X eller PtX er et udtryk, der beskriver, hvordan elektricitet transformeres til noget andet. For eksempel, hvordan strøm fra vindmøller og solceller kan tranformeres til grønt brint, som kan bruges til at fremstille gasser og flydende brændsler. Dermed kan fly, toge og biler køre på grønne brændstoffer.
Kilde: Dansk Energi
Power-to-x (PtX) er et afgørende teknologisk felt i virkeliggørelsen af Danmarks ambitioner om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.
Læs også: VE-agentur: total grøn energiomstilling vil koste 890 billioner – men det kan betale sig
Derfor indgår Wind Denmark og Brintbranchen nu et samarbejde, der skal sikre, at der i Danmark kommer storskala produktion af blandt andet brint og mulighederne for et nyt eksporteventyr af såvel grønne brændsler og teknologi til produktion.
Danmark skal i de kommende år udvikle et helt nyt sæt af regler og rammer, der muliggør, at grøn strøm fra vindmøller og solceller kan blive brugt til også at producere brint og andre elbaserede brændstoffer (electrofuels) – blandt andet gennem elektrolyse.
”Etableringen af PtX-Alliancen skal ses i lyset af, at vi kun har skrabet overfladen i forhold til, hvor stort potentialet er for brug af strøm til at producere grønne brændstoffer. Hvis vi i Danmark skal blive førende inden for dette felt, og hjælpe den grønne omstilling herhjemme på vej og skabe et nyt eksporteventyr, så skal vi have gentænkt vores lovgivning, og det vil være hovedformålet i PtX-Alliancen”, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Wind Denmark.
Efterspørgsel vil eksplodere
Wind Denmark og Brintbranchen repræsenterer tilsammen hele værdikæden bag PtX-produktionen i Danmark. Wind Denmark repræsenter ”Power” imens Brintbranchen repræsenter ”to-X”, herunder producenter og aftagere.
”Vi forventer, at efterspørgslen efter brint og andre elbaserede brændstoffer vil eksplodere i de kommende år og frem mod 2030, og derfor er det nu, at vi skal rykke i Danmark for at gribe de muligheder, der er for at blive førende. Vi har i Danmark unikke muligheder for at producere meget grøn strøm, power, og rigtig mange virksomheder i Danmark, der allerede er i gang med at søsætte projekter, der kan omdanne strømmen til X”, siger Tejs Laustsen Jensen, direktør i Brintbranchen.
Læs også: Selvom investeringer i grøn energi vinder over sort er det ikke nok
Fokusområderne for PtX-Alliancen bliver at sikre en koordineret indsats og dialog i forhold til danske og europæiske myndigheders arbejde med regulatoriske udfordringer, at skabe en langsigtet strategisk retning for sammenkoblingen af vindmøllestrøm og elektrolyse, at sikre en koordineret indsats i forhold til nødvendig innovation og test af PtX, særligt brint-, metanol- og ammoniakproduktion i Danmark og at sikre, at der etableres nødvendige initiativer til at sikre en eksport af danske PtX-løsninger.
- SMF
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.