15.05.2020  |  Klima, miljø og energi

Nyt samarbejde skal sikre Danmark førertrøjen i Power-to-X

Hvis Danmark skal nå sine ambitiøse klimamål, skal lovgivningen i forhold til Power-to-X gentænkes. Et nyt samarbejde mellem Wind Denmark og Brintbranchen vil muliggøre ændringen. Samtidig øjnes muligheden for et nyt dansk eksporteventyr.

Power to X

Power-to-X eller PtX er et udtryk, der beskriver, hvordan elektricitet transformeres til noget andet. For eksempel, hvordan strøm fra vindmøller og solceller kan tranformeres til grønt brint, som kan bruges til at fremstille gasser og flydende brændsler. Dermed kan fly, toge og biler køre på grønne brændstoffer.

Kilde: Dansk Energi

Power-to-x (PtX) er et afgørende teknologisk felt i virkeliggørelsen af Danmarks ambitioner om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Læs også: VE-agentur: total grøn energiomstilling vil koste 890 billioner – men det kan betale sig

Derfor indgår Wind Denmark og Brintbranchen nu et samarbejde, der skal sikre, at der i Danmark kommer storskala produktion af blandt andet brint og mulighederne for et nyt eksporteventyr af såvel grønne brændsler og teknologi til produktion.

Danmark skal i de kommende år udvikle et helt nyt sæt af regler og rammer, der muliggør, at grøn strøm fra vindmøller og solceller kan blive brugt til også at producere brint og andre elbaserede brændstoffer (electrofuels) – blandt andet gennem elektrolyse.

”Etableringen af PtX-Alliancen skal ses i lyset af, at vi kun har skrabet overfladen i forhold til, hvor stort potentialet er for brug af strøm til at producere grønne brændstoffer. Hvis vi i Danmark skal blive førende inden for dette felt, og hjælpe den grønne omstilling herhjemme på vej og skabe et nyt eksporteventyr, så skal vi have gentænkt vores lovgivning, og det vil være hovedformålet i PtX-Alliancen”, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Wind Denmark.

Efterspørgsel vil eksplodere
Wind Denmark og Brintbranchen repræsenterer tilsammen hele værdikæden bag PtX-produktionen i Danmark. Wind Denmark repræsenter ”Power” imens Brintbranchen repræsenter ”to-X”, herunder producenter og aftagere.

”Vi forventer, at efterspørgslen efter brint og andre elbaserede brændstoffer vil eksplodere i de kommende år og frem mod 2030, og derfor er det nu, at vi skal rykke i Danmark for at gribe de muligheder, der er for at blive førende. Vi har i Danmark unikke muligheder for at producere meget grøn strøm, power, og rigtig mange virksomheder i Danmark, der allerede er i gang med at søsætte projekter, der kan omdanne strømmen til X”, siger Tejs Laustsen Jensen, direktør i Brintbranchen.

Læs også: Selvom investeringer i grøn energi vinder over sort er det ikke nok

Fokusområderne for PtX-Alliancen bliver at sikre en koordineret indsats og dialog i forhold til danske og europæiske myndigheders arbejde med regulatoriske udfordringer, at skabe en langsigtet strategisk retning for sammenkoblingen af vindmøllestrøm og elektrolyse, at sikre en koordineret indsats i forhold til nødvendig innovation og test af PtX, særligt brint-, metanol- og ammoniakproduktion i Danmark og at sikre, at der etableres nødvendige initiativer til at sikre en eksport af danske PtX-løsninger.

- SMF

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere