Danske supermarkeder mod lovgivning om madspild

Coop og Dansk Supermarked ønsker ikke, at lovgivning skal tvinge dem til at undgå madspild, som det gør sig gældende i Frankrig.

Parlamentet i Frankrig har vedtaget en lov, der forbyder store supermarkeder at smide spiselige fødevarer ud. I stedet skal alle usolgte madvarer gå til velgørenhed, dyrefoder eller landbruget..

26.05.2015

CSR.dk

De to store supermarkedskæder Coop og Dansk Supermarked vil ikke tvinges til at undgå madspild gennem lovgivning.

Den udmelding kommer i kølvandet på, at parlamentet i Frankrig har vedtaget en lov, der forbyder store supermarkeder at smide spiselige fødevarer ud. I stedet skal alle usolgte madvarer gå til velgørenhed, dyrefoder eller landbruget, skriver ekstrabladet.dk.

Læs også: Madmarked giver overskudsmad til udsatte

Men så langt bør man ikke gå i Danmark, mener Helene Regnell, CSR-chef i Dansk Supermarked. 

”"Det er et spændende og drastisk tiltag, og man kan overveje, om det vil gøre en forskel. Som vi oplever det i Dansk Supermarked, giver det ikke mening at lovgive på den måde”", siger Helene Regnell til ekstrabladet.dk.

Lempelig lovgivning
I stedet ønsker hun -– i enighed med Coops miljøchef Signe Frese -– at fortsætte det eksisterende arbejde med at bekæmpe madspild kombineret med lempelse af lovgivningen.

For som det ser ud nu, er der ifølge Signe Frese en række praktiske udfordringer i lovgivningen, som gør, at det ikke er så nemt at donere usolgte fødevarer.

”"Det er selvfølgelig et kardinalpunkt at sikre fødevaresikkerheden over for forbrugerne, men praktisk er systemet meget tungt, når vi skal registrere nøjagtigt, hvad vi giver væk i vægt og værdi, og om der er tale om animalske eller vegetabilske varer. Der har også været udfordringer i forhold til momsreglerne, som siger, at der skal betales moms af de fødevarer, man vil give væk. Det er ikke nemt at forsøge at gøre noget godt”", forklarer Signe Frese til ekstrabladet.dk.

Både Coop og Dansk Supermarked arbejder allerede aktivt for at bekæmpe madspild. Det sker blandt andet ved at sælge varer, der er ved at udløbe, til en god pris samt gennem et samarbejde med Fødevarebanken, som aftager en del af kædernes usolgte madvarer.

Dansk Supermarked samarbejder desuden med Folkekirkens Nødhjælp om at etablere WeFood, som er Danmarks første butik, der udelukkende sælger overskudsmad.

Læs også: Ny uddannelse i madspild

En opgørelse fra Miljøstyrelsen viser, at vi i Danmark hvert år smider i alt 700.000 ton spiselige fødevarer ud. Heraf står detailhandlen for 227.000 ton af udsmidningen. 

-SSM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom