Danske supermarkeder mod lovgivning om madspild
Coop og Dansk Supermarked ønsker ikke, at lovgivning skal tvinge dem til at undgå madspild, som det gør sig gældende i Frankrig.
De to store supermarkedskæder Coop og Dansk Supermarked vil ikke tvinges til at undgå madspild gennem lovgivning.
Den udmelding kommer i kølvandet på, at parlamentet i Frankrig har vedtaget en lov, der forbyder store supermarkeder at smide spiselige fødevarer ud. I stedet skal alle usolgte madvarer gå til velgørenhed, dyrefoder eller landbruget, skriver ekstrabladet.dk.
Læs også: Madmarked giver overskudsmad til udsatte
Men så langt bør man ikke gå i Danmark, mener Helene Regnell, CSR-chef i Dansk Supermarked.
"Det er et spændende og drastisk tiltag, og man kan overveje, om det vil gøre en forskel. Som vi oplever det i Dansk Supermarked, giver det ikke mening at lovgive på den måde", siger Helene Regnell til ekstrabladet.dk.
Lempelig lovgivning
I stedet ønsker hun - i enighed med Coops miljøchef Signe Frese - at fortsætte det eksisterende arbejde med at bekæmpe madspild kombineret med lempelse af lovgivningen.
For som det ser ud nu, er der ifølge Signe Frese en række praktiske udfordringer i lovgivningen, som gør, at det ikke er så nemt at donere usolgte fødevarer.
"Det er selvfølgelig et kardinalpunkt at sikre fødevaresikkerheden over for forbrugerne, men praktisk er systemet meget tungt, når vi skal registrere nøjagtigt, hvad vi giver væk i vægt og værdi, og om der er tale om animalske eller vegetabilske varer. Der har også været udfordringer i forhold til momsreglerne, som siger, at der skal betales moms af de fødevarer, man vil give væk. Det er ikke nemt at forsøge at gøre noget godt", forklarer Signe Frese til ekstrabladet.dk.
Både Coop og Dansk Supermarked arbejder allerede aktivt for at bekæmpe madspild. Det sker blandt andet ved at sælge varer, der er ved at udløbe, til en god pris samt gennem et samarbejde med Fødevarebanken, som aftager en del af kædernes usolgte madvarer.
Dansk Supermarked samarbejder desuden med Folkekirkens Nødhjælp om at etablere WeFood, som er Danmarks første butik, der udelukkende sælger overskudsmad.
Læs også: Ny uddannelse i madspild
En opgørelse fra Miljøstyrelsen viser, at vi i Danmark hvert år smider i alt 700.000 ton spiselige fødevarer ud. Heraf står detailhandlen for 227.000 ton af udsmidningen.
-SSM