Danske supermarkeder mod lovgivning om madspild

Coop og Dansk Supermarked ønsker ikke, at lovgivning skal tvinge dem til at undgå madspild, som det gør sig gældende i Frankrig.

Parlamentet i Frankrig har vedtaget en lov, der forbyder store supermarkeder at smide spiselige fødevarer ud. I stedet skal alle usolgte madvarer gå til velgørenhed, dyrefoder eller landbruget..

26.05.2015

CSR.dk

De to store supermarkedskæder Coop og Dansk Supermarked vil ikke tvinges til at undgå madspild gennem lovgivning.

Den udmelding kommer i kølvandet på, at parlamentet i Frankrig har vedtaget en lov, der forbyder store supermarkeder at smide spiselige fødevarer ud. I stedet skal alle usolgte madvarer gå til velgørenhed, dyrefoder eller landbruget, skriver ekstrabladet.dk.

Læs også: Madmarked giver overskudsmad til udsatte

Men så langt bør man ikke gå i Danmark, mener Helene Regnell, CSR-chef i Dansk Supermarked. 

”"Det er et spændende og drastisk tiltag, og man kan overveje, om det vil gøre en forskel. Som vi oplever det i Dansk Supermarked, giver det ikke mening at lovgive på den måde”", siger Helene Regnell til ekstrabladet.dk.

Lempelig lovgivning
I stedet ønsker hun -– i enighed med Coops miljøchef Signe Frese -– at fortsætte det eksisterende arbejde med at bekæmpe madspild kombineret med lempelse af lovgivningen.

For som det ser ud nu, er der ifølge Signe Frese en række praktiske udfordringer i lovgivningen, som gør, at det ikke er så nemt at donere usolgte fødevarer.

”"Det er selvfølgelig et kardinalpunkt at sikre fødevaresikkerheden over for forbrugerne, men praktisk er systemet meget tungt, når vi skal registrere nøjagtigt, hvad vi giver væk i vægt og værdi, og om der er tale om animalske eller vegetabilske varer. Der har også været udfordringer i forhold til momsreglerne, som siger, at der skal betales moms af de fødevarer, man vil give væk. Det er ikke nemt at forsøge at gøre noget godt”", forklarer Signe Frese til ekstrabladet.dk.

Både Coop og Dansk Supermarked arbejder allerede aktivt for at bekæmpe madspild. Det sker blandt andet ved at sælge varer, der er ved at udløbe, til en god pris samt gennem et samarbejde med Fødevarebanken, som aftager en del af kædernes usolgte madvarer.

Dansk Supermarked samarbejder desuden med Folkekirkens Nødhjælp om at etablere WeFood, som er Danmarks første butik, der udelukkende sælger overskudsmad.

Læs også: Ny uddannelse i madspild

En opgørelse fra Miljøstyrelsen viser, at vi i Danmark hvert år smider i alt 700.000 ton spiselige fødevarer ud. Heraf står detailhandlen for 227.000 ton af udsmidningen. 

-SSM

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

19.11.2025CSR.dk

Nye tal: Klima er stadig afgørende for, hvordan danskerne stemmer

17.11.2025CSR.dk

Folkekirkens Nødhjælp går ind i kampen for at sikre VM i fodbold mod klimakrisen

12.11.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Hjælp de grønne retter på vej – en dialogguide til mødesælgere

11.11.20253H Law

Sponseret

Store bøder og en aktiv Forbrugerombudsmand: Er compliance med markedsføringen virkelig så vigtig?

03.11.20253H Law

Sponseret

Den Grønne Lovguide: Grøn kommunikation i beauty/personal care

08.10.2025MäRK

Sponseret

Fra logik til magi - Virksomhedernes bæredygtighedsfortællinger skal flytte ud af hjernen og ind i hjertet

24.09.20253H Law

Sponseret

3H Law Miniserie: Bæredygtighed i din branche - Fødevarebranchen

24.09.2025CSR.dk

Ny kampagne vil opfordre os til at købe… Ingenting

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

17.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
ESG-kommunikation: Fra strategi til stærke fortællinger

Du lærer at se og forstå det kommunikative potentiale i ESG og samfundsansvar. Dine undervisere Mette Gert Boldt og Line Schmeltz sørger for, at du efter kurset kan arbejde mere strategisk og kreativt med ESG-fortællinger i din organisation.

Dato

19.11.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

UN Global Compact Network Denmark
Workshop
Kom godt i gang med ESG og arbejdet med bæredygtighed i praksis - Århus

Dette arrangement har til formål at hjælpe små og mellemstore virksomheder, der gerne vil i gang med at lave en ESG-opgørelse eller allerede har taget de første skridt mod bæredygtighed, men har behov for konkrete værktøjer, viden og sparring for at komme videre i praksis.

Dato

19.11.2025

Tid

12:00

Sted

Rytoften 3, 8210 Aarhus, Danmark

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27002:2022 Foundation - Certificeret af PECB

Vores ISO/IEC 27002 Foundation giver dig det nødvendige overblik over de nye sikkerhedsforanstaltninger til beskyttelse af informationer. Kurset afvikles som fysisk klasseundervisning og giver adgang til at tage online-eksamen og opnå den tilhørende ISO/IEC 27002 Foundation certificering hos PECB.

Dato

20.11.2025

Sted

København Ø

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2025 Lead Auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

20.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

20.11.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia