Danske virksomheder er blevet bedre til at tage socialt ansvar
Det sociale ansvar er begyndt at fylde langt mere hos danske virksomheder, end det har gjort tidligere. Der er dog stadig plads til forbedringer, lyder det fra ekspert.
Antallet af danske virksomheder, der tager socialt ansvar, er steget støt siden 1998, hvor kun hver tiende virksomhed havde folk ansat i støttet beskæftigelse. I dag er det hver fjerde virksomhed, viser tal fra SFI’s årbog over virksomheders sociale engagement.
Flere og flere virksomheder er begyndt at ansætte eksempelvis flygtninge, personer med handicap eller unge med udfordringer uden at få økonomisk støtte hertil, skriver videns- og netværkshuset Cabi på sin hjemmeside.
Læs også: Socialt ansvarlige virksomheder betaler mindre skat
”Ser vi på begrebet CSR gælder det særligt for Danmark, at vi ser meget på de tre ben forebyggelse, fastholdelse og inklusion. I de senere år har vi set et klart skred i synet på, at vi skal inkludere flere med udfordringer på arbejdspladsen, og det er lykkedes at få virksomhederne til at tage nogle sociale opgaver på sig”, siger Helle Holt, der er seniorforsker hos SFI.
Del ud af erfaringer
Ifølge Helle Holt er der stadig plads til forbedringer, når det kommer til danske virksomheder og socialt ansvar. For at få flere virksomheder med på vognen handler det om at dele ud af erfaringer.
”Det kan være rigtig svært at sælge budskabet om socialt ansvar, men jeg tror på, at når virksomhederne får delt erfaringerne fra direktør til direktør og fra tillidsmand til tillidsmand, kan man få flere til at tage skridtet. Det handler om lige at få virksomhederne i gang, for vi ved, at har man først én gang taget en ledig i virksomhedspraktik, bliver man typisk ved”, siger Helle Holt.
Læs også: KPMG klar med rapport om socialt ansvarlige virksomheder
Cabi opfordrer desuden til, at jobcentrene gør en større indsats ved at brede paletten ud og skabe kontakt med endnu flere virksomheder.
5 gode råd
For virksomheder kan det være svært at finde ud af, hvordan man kommer ordentligt i gang med den sociale ansvarlighed. Derfor har Cabi udformet følgende 5 gode råd:
- Find de rigtige medarbejdere: Har I problemer med at finde arbejdskraft, og kan I mærke det på bundlinjen? Mange virksomheder får løst deres bemandingsproblemer ved at rekruttere alternativt med socialt ansvar.
- Det skal give mening: Gør det, der giver mest mening for jeres virksomhed. Hvilke opgaver mangler I at få løst? Hvordan kunne I lette jeres daglige arbejde?
- Begynd med jeres egne: Start med de udfordringer, som passer til det udgangspunkt, I kommer fra i jeres virksomhed. Det er en god ide at tage fat på jeres interne forhold, inden I fx begynder at tage ledige på kanten af arbejdsmarkedet ind. Begynd eksempelvis med at se på jeres sygefravær, trivsel eller eventuelle konflikter. Det er også socialt ansvar.
- Nye lovkrav om socialt ansvar: Der er kommet øgede krav til rapportering af socialt ansvar (CSR). Hører din virksomhed til den gruppe, der stilles øgede krav til, kan du få rådgivning fra Cabi om, hvordan du tager fat, og hvad lovkravene består af.
- Lær af andre: I behøver ikke at opfinde alle svarene selv – måske har nogle gjort sig erfaringer før jer. Brug dit netværk omkring dig, eller meld dig ind i VirksomhedsnetværkCabi, hvor du får chancen for at netværke med andre socialt ansvarlige virksomheder.
- KLZ