Danske virksomheder er europamestre i at satse på grøn innovation

Danmark ligger på en klar førsteplads, når det kommer til grønne patentansøgninger. Det viser en ny undersøgelse på området.

"Patenter er en del af løsningen på klimaudfordringerne, så det er meget positivt, at danske virksomheder har øje for værdien af at patentere,” siger Rune Lorentzen, enhedschef i Center for politik, jura og internationalt arbejde. Foto: Patent- og Varemærkestyrelsen..

01.03.2023

CSR.dk

Der innoveres på livet løs i virksomhederne indenfor teknologier, der enten hjælper med at afbøde virkningerne af klimaændringer eller beskytter miljøet.

Det fremgår af en ny undersøgelse fra den europæiske patentorganisation, EPO, og den europæiske varemærkemyndighed, EUIPO, der beskriver patentlandskabet i perioden 2015 til 2019.

Danmark indtager en klar førerposition, når det kommer til andelen af såkaldte CCMT-patentansøgninger – patentansøgninger indenfor teknologier, der hjælper med at afbøde virkningerne af klimaforandringerne. Den type opfindelser repræsenterer nemlig hele 19 procent af danske virksomheders patentansøgninger.

Læs også: EU-projekt skal sætte skub i innovation indenfor bioøkonomi

Til sammenligning er andelen tættere på 10 procent i andre, større lande som Tyskland, Frankrig, Østrig og Spanien.

“Vi klarer os rigtig godt sammenlignet med resten af Europa og de lande vi normalt sammenligner os med. Patenter er en del af løsningen på klimaudfordringerne, så det er meget positivt, at danske virksomheder har øje for værdien af at patentere,” siger Rune Lorentzen, enhedschef i Center for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Ifølge undersøgelsen er Danmark også med i top fem, når antallet af CCMT-ansøgninger gøres op.

Tyskland tegner sig for 42 procent af alle CCMT-patentansøgninger fra EPO-medlemsstater, Frankrig kommer på andenpladsen med 17 procent, efterfulgt af Holland (9 procent), Danmark (7 procent) og Sverige (6 procent).

Grønne patenter er blevet mere værd
Foruden de klimamæssige gevinster, er den økonomiske effekt af industrier, der er intensive på enten CCMT-patenter eller grønne varemærker, steget de seneste år og tegnede sig for 9 procent af beskæftigelsen og 14 procent af BNP i EU fra 2017 til 2019.

Læs også: Bæredygtig hjemmelevering i en usikker verden kræver innovation

“Det er selvfølgelig afgørende at have kapaciteten til at innovere. Men det er også vigtigt at have for øje, at patenter er med til at gøre det muligt at udbrede og tjene penge på teknologien på markeder udenfor Danmarks grænser, hvor både de helt store muligheder for danske virksomheders vækst og potentialet for global reduktion af CO2-udledning findes,” siger Rune Lorentzen.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle