EU-projekt skal sætte skub i innovation indenfor bioøkonomi

Et nyt, europæisk projekt vil understøtte og accelerere innovation og udbredelse af ny viden, der skal sætte gang i bedre udnyttelse af råvarer til gavn for klimaet.

En udfordring for bioøkonomiens potentiale ligger blandt andet i, at området er sektoropdelt, og man samarbejder derfor ikke nok på at udnytte dets muligheder samlet set. Arkivfoto..

05.01.2023

CSR.dk

Der skal fart på udviklingen inden for bioøkonomi og bæredygtige fødevaresystemer. Det er ambitionen i et nyt EU-finansieret projekt kaldet ’ShapingBio’.

Bioøkonomi handler om, hvordan biologiske ressourcer som planter og animalske produkter kan indgå i produktion af eksempelvis energi og kemikalier. Området har derfor væsentligt potentiale til at bidrage til at løse samfundsmæssige udfordringer som klimaforandringer, afhængighed af fossile brændstoffer og kan bidrage til en bedre udnyttelse af vores råvarer.

Selvom der allerede er igangsat en række politiske initiativer, forsknings- og udviklingsaktiviteter, er der udfordringer i forhold til at få en større udbredelse af den innovation, der genereres inden for området.

Læs også: Ny global biodiversitetsaftale kræver mere af virksomheder

En central barriere er eksempelvis, at der findes ”sektorsiloer” – aktører fra forskellige sektorer som landbrug, fødevarer og skovbrug udveksler simpelthen ikke nok information med hinanden.

Fakta om ShapingBio

  • Bag projektet står 11 organisationer fra 9 forskellige lande: Fraunhofer Institut for System- og Innovationsforskning ISI (DE), Agenturet for Fremme af Europæisk Forskning (IT), Teagasc (IE), Agriculture Research, Ltd. Troubsko (CZ), Food & Bio Cluster Denmark (DK), SUBMARINER Network for Blue Growth EEIG (DE), Bio Base Europe Pilot Plant (BE), Spanish Bioindustry Association (ES), Tech Tour Europe (BE), Tech Tour Global EOOD (BG), VITAGORA (FR)
  • Projektet har modtaget en EU-bevilling på knap 4 millioner euro
  • Projektet løber frem til 31 August 2025

Kilde: Food & Bio Cluster Denmark.

Derudover er bioøkonomi ikke et selvstændigt politisk område. Det betyder blandt andet, at offentlig finansiering og regulering er spredt og kan virke delvis usammenhængende på tværs af ministerier og geografiske områder.

Bioøkonomi skal forme fremtidens rammer
De udfordringer skal EU-projektet hjælpe med at løse. Og herhjemme har vi en dansk spiller, der skal bidrage med anbefalinger til, hvordan politikere og virksomheder kan realisere bioøkonomiens muligheder i den grønne omstilling på tværs af sektorer og lande.

”Med dette projekt ønsker vi at forbedre informationsgrundlaget for politiske beslutningstagere og erhvervet om eksisterende initiativer, aktiviteter og bedste praksis samt yde rådgivning for at muliggøre udveksling på tværs af sektorer og lande,” forklarer senior business development manager Kersti Haugan hos Food & Bio Cluster Denmark.

Hun tilføjer, at projektets resultater kan være til gavn for mange interessenter.

Læs også: Nyt testanlæg kan blive til milliardstort erhvervseventyr

”For eksempel ønsker vi at stimulere udveksling på tværs af branchens sektorer og hjælpe dem med at finde finansieringsmuligheder ved at give dem et bedre overblik og bringe dem sammen med investorer.”

For at skabe bedre betingelser for innovation indenfor bioøkonomien bliver forskellige aktører inden for landbrugs-, skovbrugs- og biobaserede sektorer invitereret til at give deres input til, hvordan fremtidens bioøkonomipolitikker skal udformes.

Det kommer til at ske gennem workshops, arrangementer, interviews og undersøgelser.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

18.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvad rører sig på ESG-området ude i virksomhederne?

18.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny kortlægning: Svanemærket kan være et redskab for rengøringsvirksomheder i CSRD-rapportering

15.11.2024CSR.dk

Klimaaktivisterne taber slaget – men vinder krigen?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V