EU-projekt skal sætte skub i innovation indenfor bioøkonomi

Et nyt, europæisk projekt vil understøtte og accelerere innovation og udbredelse af ny viden, der skal sætte gang i bedre udnyttelse af råvarer til gavn for klimaet.

En udfordring for bioøkonomiens potentiale ligger blandt andet i, at området er sektoropdelt, og man samarbejder derfor ikke nok på at udnytte dets muligheder samlet set. Arkivfoto..

05.01.2023

CSR.dk

Der skal fart på udviklingen inden for bioøkonomi og bæredygtige fødevaresystemer. Det er ambitionen i et nyt EU-finansieret projekt kaldet ’ShapingBio’.

Bioøkonomi handler om, hvordan biologiske ressourcer som planter og animalske produkter kan indgå i produktion af eksempelvis energi og kemikalier. Området har derfor væsentligt potentiale til at bidrage til at løse samfundsmæssige udfordringer som klimaforandringer, afhængighed af fossile brændstoffer og kan bidrage til en bedre udnyttelse af vores råvarer.

Selvom der allerede er igangsat en række politiske initiativer, forsknings- og udviklingsaktiviteter, er der udfordringer i forhold til at få en større udbredelse af den innovation, der genereres inden for området.

Læs også: Ny global biodiversitetsaftale kræver mere af virksomheder

En central barriere er eksempelvis, at der findes ”sektorsiloer” – aktører fra forskellige sektorer som landbrug, fødevarer og skovbrug udveksler simpelthen ikke nok information med hinanden.

Fakta om ShapingBio

  • Bag projektet står 11 organisationer fra 9 forskellige lande: Fraunhofer Institut for System- og Innovationsforskning ISI (DE), Agenturet for Fremme af Europæisk Forskning (IT), Teagasc (IE), Agriculture Research, Ltd. Troubsko (CZ), Food & Bio Cluster Denmark (DK), SUBMARINER Network for Blue Growth EEIG (DE), Bio Base Europe Pilot Plant (BE), Spanish Bioindustry Association (ES), Tech Tour Europe (BE), Tech Tour Global EOOD (BG), VITAGORA (FR)
  • Projektet har modtaget en EU-bevilling på knap 4 millioner euro
  • Projektet løber frem til 31 August 2025

Kilde: Food & Bio Cluster Denmark.

Derudover er bioøkonomi ikke et selvstændigt politisk område. Det betyder blandt andet, at offentlig finansiering og regulering er spredt og kan virke delvis usammenhængende på tværs af ministerier og geografiske områder.

Bioøkonomi skal forme fremtidens rammer
De udfordringer skal EU-projektet hjælpe med at løse. Og herhjemme har vi en dansk spiller, der skal bidrage med anbefalinger til, hvordan politikere og virksomheder kan realisere bioøkonomiens muligheder i den grønne omstilling på tværs af sektorer og lande.

”Med dette projekt ønsker vi at forbedre informationsgrundlaget for politiske beslutningstagere og erhvervet om eksisterende initiativer, aktiviteter og bedste praksis samt yde rådgivning for at muliggøre udveksling på tværs af sektorer og lande,” forklarer senior business development manager Kersti Haugan hos Food & Bio Cluster Denmark.

Hun tilføjer, at projektets resultater kan være til gavn for mange interessenter.

Læs også: Nyt testanlæg kan blive til milliardstort erhvervseventyr

”For eksempel ønsker vi at stimulere udveksling på tværs af branchens sektorer og hjælpe dem med at finde finansieringsmuligheder ved at give dem et bedre overblik og bringe dem sammen med investorer.”

For at skabe bedre betingelser for innovation indenfor bioøkonomien bliver forskellige aktører inden for landbrugs-, skovbrugs- og biobaserede sektorer invitereret til at give deres input til, hvordan fremtidens bioøkonomipolitikker skal udformes.

Det kommer til at ske gennem workshops, arrangementer, interviews og undersøgelser.

- HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J