EU-projekt skal sætte skub i innovation indenfor bioøkonomi

Et nyt, europæisk projekt vil understøtte og accelerere innovation og udbredelse af ny viden, der skal sætte gang i bedre udnyttelse af råvarer til gavn for klimaet.

En udfordring for bioøkonomiens potentiale ligger blandt andet i, at området er sektoropdelt, og man samarbejder derfor ikke nok på at udnytte dets muligheder samlet set. Arkivfoto..

05.01.2023

CSR.dk

Der skal fart på udviklingen inden for bioøkonomi og bæredygtige fødevaresystemer. Det er ambitionen i et nyt EU-finansieret projekt kaldet ’ShapingBio’.

Bioøkonomi handler om, hvordan biologiske ressourcer som planter og animalske produkter kan indgå i produktion af eksempelvis energi og kemikalier. Området har derfor væsentligt potentiale til at bidrage til at løse samfundsmæssige udfordringer som klimaforandringer, afhængighed af fossile brændstoffer og kan bidrage til en bedre udnyttelse af vores råvarer.

Selvom der allerede er igangsat en række politiske initiativer, forsknings- og udviklingsaktiviteter, er der udfordringer i forhold til at få en større udbredelse af den innovation, der genereres inden for området.

Læs også: Ny global biodiversitetsaftale kræver mere af virksomheder

En central barriere er eksempelvis, at der findes ”sektorsiloer” – aktører fra forskellige sektorer som landbrug, fødevarer og skovbrug udveksler simpelthen ikke nok information med hinanden.

Fakta om ShapingBio

  • Bag projektet står 11 organisationer fra 9 forskellige lande: Fraunhofer Institut for System- og Innovationsforskning ISI (DE), Agenturet for Fremme af Europæisk Forskning (IT), Teagasc (IE), Agriculture Research, Ltd. Troubsko (CZ), Food & Bio Cluster Denmark (DK), SUBMARINER Network for Blue Growth EEIG (DE), Bio Base Europe Pilot Plant (BE), Spanish Bioindustry Association (ES), Tech Tour Europe (BE), Tech Tour Global EOOD (BG), VITAGORA (FR)
  • Projektet har modtaget en EU-bevilling på knap 4 millioner euro
  • Projektet løber frem til 31 August 2025

Kilde: Food & Bio Cluster Denmark.

Derudover er bioøkonomi ikke et selvstændigt politisk område. Det betyder blandt andet, at offentlig finansiering og regulering er spredt og kan virke delvis usammenhængende på tværs af ministerier og geografiske områder.

Bioøkonomi skal forme fremtidens rammer
De udfordringer skal EU-projektet hjælpe med at løse. Og herhjemme har vi en dansk spiller, der skal bidrage med anbefalinger til, hvordan politikere og virksomheder kan realisere bioøkonomiens muligheder i den grønne omstilling på tværs af sektorer og lande.

”Med dette projekt ønsker vi at forbedre informationsgrundlaget for politiske beslutningstagere og erhvervet om eksisterende initiativer, aktiviteter og bedste praksis samt yde rådgivning for at muliggøre udveksling på tværs af sektorer og lande,” forklarer senior business development manager Kersti Haugan hos Food & Bio Cluster Denmark.

Hun tilføjer, at projektets resultater kan være til gavn for mange interessenter.

Læs også: Nyt testanlæg kan blive til milliardstort erhvervseventyr

”For eksempel ønsker vi at stimulere udveksling på tværs af branchens sektorer og hjælpe dem med at finde finansieringsmuligheder ved at give dem et bedre overblik og bringe dem sammen med investorer.”

For at skabe bedre betingelser for innovation indenfor bioøkonomien bliver forskellige aktører inden for landbrugs-, skovbrugs- og biobaserede sektorer invitereret til at give deres input til, hvordan fremtidens bioøkonomipolitikker skal udformes.

Det kommer til at ske gennem workshops, arrangementer, interviews og undersøgelser.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online