Danske virksomheder kan spinde grønt guld på deres affald

Der ligger en grøn guldgrube og venter på danske SMV-virksomheder, der forstår at udnytte deres spildstrømme. Det er udgangspunktet i projektet Wastelife som Industriens Fond og Teknologisk institut står bag.

Foto: Wastelife.

03.02.2022

CSR.dk

Industriens Fond og Teknologisk Institut sender et nyt projekt, Wastelife, ud til små og mellemstore virksomheder (SMV). Projektet tilbyder forløb til primært produktions-SMV’er, der vil undersøge forretningspotentialet i at afsætte en spildstrøm til nye råvarer, eller virksomheder, som ønsker at aftage en råvare fra en spildstrøm. 

Og gevinsten ved at udnytte affaldet fra produktionen er enormt, fortæller Sune Dowler Nygaard, divisionsdirektør for Miljøteknologi på Teknologisk Institut.

"Udnyttelse af spildstrømme rummer et stort overset potentiale. Men da virksomhederne helt naturligt har fokus på kerneforretningen, sker det ikke af sig selv. Det kræver viden, der typisk ligger i yderkanten af deres primære kompetencer, så der har de brug for hjælp til at se mulighederne og handle på dem. Samtidig skal de dog overvinde de interne barrierer, der som oftest handler om økonomi, usikkerhed om effekten og manglende overblik over processen," siger han.

De specifikke oplysninger om projektet kan ses i den vedhæftede fil. 

Målrettede forløb skal styrke SMV’ernes grønne handlekraft
Virksomhedernes kompetencer skal udvides via målrettede forløb, hvor virksomhedsledelsen og nøglepersoner rådgives og uddannes i processen fra spild til ressource med fokus på både ledelsesmæssige og tekniske muligheder og på en bæredygtig, men også økonomisk favorabel løsning. Målet er at klæde virksomhederne på til selv at kunne drive sådanne processer og skabe de rette samarbejder i nye værdikæder og partnerskaber. 

"Ofte har SMV’erne ikke de samme muligheder som de store virksomheder, når det gælder grøn omstilling. De fleste ved godt det er vigtigt, men for mange handler om det om, at der simpelthen er mange andre fokusområder, der fylder mere i den daglige drift. Og så er det i høj grad også et spørgsmål om kompetencer. Derfor ser vi dette som et nødvendigt projekt, der i sidste ende vil styrke SMV’ernes grønne handlekraft og dermed løfte deres konkurrenceevne," fortæller adm. direktør Thomas Hofman-Bang fra Industriens Fond, der står bag projektet.

Fra spildstrøm til grønt guld
Spildstrømme er den del af en produktion, der på nuværende tidspunkt ikke udnyttes, og som derfor deponeres, sendes til forbrænding eller ender i kloakken. Men sådan behøver det ikke at være.

Restprodukter kan ofte genbruges i egen produktion, som det fx ses hos pK Chemicals, der satser på at kunne genbruge 80% af den ethanol, de anvender i deres farmaceutiske produktion. Eller Baser ApS, der producerer parasolfødder af restplast fra en plastvirksomhed. Men det kan sjældent gøres uden hjælp udefra. Det oplevede AAK, der i dag tjener penge på at sælge biprodukter, som de for tre år siden betalte penge for at komme af med:

"Vi fik hjælp til ikke bare at forstå og valorisere vores reststrømme, men også til at finde aftagere og se muligheder, vi ikke anede fandtes. Det kræver kompetencer, vi ikke selv har, og som de færreste virksomheder besidder,” fortæller Erik Møller Madsen fra AAK.

Virksomhedernes muligheder skal kortlægges
Teknologisk Institut samarbejder med rådgivervirksomheden zeal ApS om at involvere de deltagende virksomheder i en nærmere kortlægning af, hvor der skal sættes ind hos den enkelte virksomhed. Det kan for eksempel ske ved at evaluere en konkret spildstrøms indhold og muligheder for at omdanne den til en egnet råvare. Eller ved at en potentiel aftager af en spildstrøm får konkretiseret, hvilke krav råvaren skal leve op til, når det gælder fx renhed og egenskaber.

I alt skal mindst 35 virksomheder over de næste to år gennem et virksomhedsforløb. Derudover vil der blive afholdt en række webinarer og inspirationsoplæg, der skal medvirke til at udbede kendskabet og konkretisere mulighederne ved at udnytte affaldet fra produktionen bedre.

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

30.08.2024CSR.dk

DI vil have biosolutions på finansloven

29.08.2024CSR.dk

Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

29.08.2024CSR.dk

Gedigen voksenskældud i kampen for genanvendelse

28.08.2024CSR.dk

Genbrug af træ skal væk fra nulpunktet

23.08.2024CSR.dk

“Cool Blue Future” samler otte lande i indsats for havmiljø

23.08.2024CSR.dk

Inspiration til arbejdet med biodiversitet

23.08.2024CSR.dk

Forskere fjerner farlig kemi fra tekstilproduktion

22.08.2024Denteks A/S

Sponseret

Denteks upcycler tekstiler, for at din restaurant kan reducere mængden af affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

02.09.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus