Virksomheders holdning til skattebetaling flytter sig

En ny undersøgelse fra Oxfam IBIS viser, at store danske virksomheder og pensionskasser i langt højere grad end tidligere ser skattebetaling som del af deres samfundsansvar. Ansvarlig skat er i dag noget, mange har en politik for og flere strækker sig længere end loven kræver, for at udvise ansvarlighed på skat.

13.10.2020

CSR.dk

Rapporten ”Moving beyond compliance – responsible corporate taxation in Denmark 2014-2020” bygger på input fra 28 af store virksomheder og investeringsselskaber, som på et tidspunkt har været tilknyttet Oxfam IBIS's dialogprojekt om ansvarlig skat, og interview med en række forskere, skatterådgivere og eksperter fra civilsamfundet.

Læs også: Regeringen klar med grøn finanslov

Den nye rapport viser bl.a., at:

  • 24 ud af 28 adspurgte virksomheder og pensionskasser i dag har en politik for ansvarlig skat – i 2014 gjaldt det kun for fem. En skattepolitik sætter rammerne for selskabets eller pensionskassens syn på, hvad der er en ansvarlig tilgang til skat og hæver skattespørgsmålet til et spørgsmål for hele organisationen og offentligheden.
  • Over halvdelen af de 28 selskaber og pensionskasser er i dag mere åbne om deres skatteforhold, end loven kræver. Så sent som i 2015 offentliggjorde ingen af de 28 ellers frivilligt ekstra informationer om deres skatteforhold.
  • Seks ud af 13 pensionskasser har indgået i dialog om ansvarlig skat i forbindelse med investeringer, samt at fire helt har afbrudt investeringsplaner på baggrund af bekymringer om skatteforholdene.
  • Seks af pensionskasserne opfordrer de multinationale selskaber, de investerer i, til at offentliggøre regnskabsinformation for alle lande de har aktiviteter i.

”Det gør et indtryk, når vi i stigende grad kan danne fælles front med danske pensionskasser og virksomheder i kampen for ansvarlig skat og mod skattely. Det viser, at dele af den private sektor på nogen områder allerede er en allieret for os i den globale kamp for fair skat,” siger Oxfam IBIS generalsekretær, Kristian Weise.

”Oxfam IBIS har i mere end årti været en kompromisløs kritiker af skattely og selskabers skattetricks, og har senest været med til rejse debat om virksomheder, som har søgt om Corona-støtte og samtidig er i skattely. Det har ofte givet genlyd i medierne. Men i mange år har vi samtidig været i dialog med den private sektor og samarbejdet om at skabe et fælles udgangspunkt for en snak om ansvarlig skat. Og det har vi virkelig værdsat. Der er sket meget den seneste håndfuld år og vi kan se, at både dagsorden og virksomhederne har rykket sig. Det vil vi gerne rose og sige tak for,” fortsætter han.

Hvad virksomhederne siger om skat
Virksomhederne, som har deltaget i projektet, har helt klare holdninger til skat.  

F.eks. Karl Berlin, der er skattechef i Ørsted:

”Et velfungerende skattesystem spiller en afgørende rolle for et lands velstand. Når vi som virksomhed indgår i konstruktiv dialog, kan vi være med til at fremme debatten om ansvarlig skat, og hvad det betyder for samfundets, og vores virksomheds bæredygtighed,” siger han.

”Ansvarlig skat vedkommer os alle, fordi det er fundamentet for, at vi kan fortsætte med at finansiere det danske velfærdssamfund. Som pensionskasse vil vi gerne være med til at fremme dagsordenen om ansvarlig skat. Det gør vi, fordi skatteundgåelse og aggressiv skatteplanlægning underminerer en hensigtsmæssig fordeling af værdierne og modarbejder intentionerne bag pensionskassens politik for ansvarlige investeringer,” siger Søren Kolbye Sørensen, som er administrerende direktør i pensionskassen P+.

Læs også: Bæredygtighedseksperter peger på Ørste

For PenSam har ansvarlig skat en ekstra dimension: 

”PenSam’s medlemmer er velfærdens kernetropper – fx social- og sundhedsassistenten og pædagogmedhjælperen. Ordentlig skattebetaling er selve udgangspunktet for, at de kan levere en god offentlig service til borgerne. I PenSam er det derfor særligt vigtigt for os, at vores medlemmers pension vokser ansvarligt, og ordentlig skatteindbetaling er derfor et helt centralt område i vores arbejde med ansvarlige investeringer,” siger Torsten Fels, administrerende direktør i PenSam.

Tax Dialogues-projektet blev etableret af Oxfam IBIS i 2014, for gennem dialog med virksomheder, investorer, skatterådgivere og brancheforeninger at finde en fælles retning mod mere ansvarlig skat. 

- MT

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V