17.06.2019  |  Strategi & ledelse

Danske virksomheder vil selv sætte standarden – og får ny viden og netværk med i købet

Indhold fra partner Hvad er dette?

Når danske virksomheder vælger at deltage i et udvalg under Dansk Standard handler det om meget mere end selv at sætte standarden. Arbejdet med at udvikle fremtidens standarder giver nemlig både ny viden, og netværk – såvel nationalt som internationalt. Det viser en undersøgelse fra Dansk Standard.

Nye tal fra Dansk Standard viser, at danske virksomheder i stigende grad vælger at have en ansat til at deltage i de danske standardiseringsudvalg, der er med til at udforme fremtidens standarder. Der er i dag 2.333 deltagere i udvalg og fora hos Dansk Standard. Det er en stigning på knap 20 pct. siden 2010. Størstedelen kommer fra virksomheder, og dertil kommer blandt andre forskere, myndigheder og interesseorganisationer.

Gode muligheder for netværk

- Stadig flere virksomheder får øjnene op for gevinsterne ved at deltage i standardisering. Og det er der al mulig grund til – det giver nemlig både ny viden og mulighed for at få indflydelse på fremtidens markedskrav, men også rigtigt gode muligheder for at skabe sig et netværk i branchen, fortæller Anne Hasløv, administrerende direktør i Dansk Standard.

Fordi der deltager eksperter fra hele verden, fungerer standardiseringsudvalgene nemlig også som netværk for videndeling inden for specifikke brancher:

En undersøgelse blandt 549 repræsentanter fra danske virksomheder, myndigheder og organisationer, der deltager i de danske standardiseringsudvalg, viser, at hele 85 pct. mener, at det giver adgang til et fagligt nationalt netværk. Og 81 pct. mener, at det giver adgang til et internationalt fagligt netværk. 

Indsigt og ny viden

En anden fordel ved at deltage i standardisering er, at man som virksomhed får kendskab til de krav, der bliver stillet i de endelige standarder i lang tid før offentligheden. Det betyder, at man har mulighed for at udvikle nye produkter og tilrette produktion herefter, og dermed være på forkant i forhold til kommende markedskrav. 9 ud af 10 virksomheder angiver således også, at de får ny viden om fx fremtidens markedskrav ved at deltage i et standardiseringsudvalg.

- Når danske virksomheder er med der, hvor standarderne udvikles, så giver det dem mulighed for både at få hurtig indsigt i de kommende standarder og præge dem. Dermed kan de sikre, at deres produkter lever op til de nyeste trends og markedskrav – og således opnå store konkurrencefordele, fortæller Anne Hasløv.

Undersøgelsen viser også, at 95 pct. mener, at de ved at deltage i et udvalg under Dansk Standard får mulighed for at få indflydelse på fremtidens standarder på området. Desuden mener 78 pct., at det styrker deres organisations markedsposition og 8 ud af 10 mener, at det styrker organisationens mulighed for at skabe samfundsmæssig værdi inden for sundhed, sikkerhed, kvalitet og/eller miljø. 

Både små og store danske virksomheder deltager i dag i standardisering, men der er en overvægt af deltagere fra større virksomheder. Som undersøgelsen viser, er der dog al mulig god grund til at deltage i standardisering – også for smv’er. Ikke mindst på grund af den værdi et fagligt netværk kan give de mindre virksomheder.

- Vi har i Dansk Standard stort fokus på at få flere små virksomheder med i standardisering. Eksempelvis kan de helt små virksomheder sidde med i udvalgene til halv pris, og vi forsøger at gøre vejen ind i udvalgene så let som mulig eksempelvis med gratis understøttende kurser, siger Anne Hasløv.

Alle har mulighed for at deltage i et udvalg under Dansk Standard. Læs mere her: ds.dk/udvalg

Denne artikel er en del af temaet I fokus: samarbejder - vejen til større impact

Mere fra Dansk Standard

Dansk Standard

www.ds.dk/da

  • ds@ds.dk
  • 39 96 61 01
  • Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Dansk Standard udvikler og udgiver standarder, udbyder kurser og tilbyder rådgivning. Målet med vores ydelser er at styrke erhvervslivets og samfundets konkurrenceevne og bæredygtighed.Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation. Vi giver vores kunder mulighed for at deltage i udviklingen af europæiske og internationale standarder og dermed få indflydelse på fremtidens marked…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere