Danskerne ønsker mere politisk fokus på klimavenlig mad

En undersøgelse fra Voxmeter viser, at danskerne gerne ser, at politikerne fremmer klimavenlig mad. Det kan både ske ved, at momsen på frugt og grønt sænkes, samt ved at gøre det muligt at vælge et plantebaseret måltid i offentlige institutioner.

78 procent af de adspurgte i en Voxmeter undersøgelse siger, at de gerne ser momsen på frugt og grønt sænket..

06.06.2019

CSR.dk

Hvis det står til danskerne, så ”bør der tages konkrete politiske initiativer for at fremme klimavenlig mad”.

Det har 64 procent af de adspurgte i en undersøgelse fra Voxmeter i hvert fald angivet, at de er helt eller overvejende enige i, mens kun knap 14 procent erklærer sig helt eller delvist uenige.

Læs også: Danske forbrugere vil have sund og klimavenlig mad

Det skriver Jyllands-Posten.

Når det gælder grøntsager, svarer 78 procent, at de gerne ser momsen på frugt og grønt sænket, så det bliver billigere at købe.

Hos Dansk Vegetarisk Forening, som har bedt Voxmeter om at foretage undersøgelsen, glæder man sig over, at danskerne tilsyneladende bakker op om målsætningen om mindre klimabelastende mad.

”Nu mangler vi bare, at politikerne handler. For der er masser af politiske værktøjer, man kan benytte. Og der er milliarder at hente for statskassen i form af sparede sundhedsudgifter, hvis det bliver nemmere at spise grønt”, siger generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl, til Jyllands-Posten.

Dansk Vegetarisk Forening opfordrer bl.a. til bedre muligheder for at fravælge klimabelastende fødevarer i det offentlige, omlægning af landbrugsstøtte samt efteruddannelser af læger og diætister.

Opbakning til plantebaserede måltider i det offentlige
40 procent af de adspurgte er også helt eller overvejende enige i, at det bør være muligt for danskerne at vælge et plantebaseret måltid i offentlige institutioner som børnehaver og på hospitaler, mens 22 procent er helt eller delvist uenige. En stor andel på omkring hver tredje af de adspurgte har ikke taget stilling til emnet.

Fødevarernes andel af de menneskeskabte klimaforandringer ligger på mellem 19 og 29 procent af den globale menneskeskabte udledning af drivhusgasser. Etisk Råd anbefalede på den baggrund i 2016, at politikerne tog tiltag, som sænkede efterspørgslen på de klimabelastende fødevarer.

”Forskningen tyder på, at alene nedbringelsen af forbruget af oksekød ville have en betragtelig effekt i sig selv, og derudover kan en sådan afgift sende et signal om, at det danske samfund bør give nedbringelse af fødevarers klimabelastning meget høj prioritet”, skrev rådet i sin anbefaling.

Ifølge modelberegninger fra DTU er der i dag kun to partiers politik, der sikrer, at Danmark kan leve op til Paris-aftalen, som Danmark underskrev i FN i 2015: Enhedslistens og Alternativets.

Læs også: Klimavenlige fødevareprodukter vinder frem

Voxmeter-undersøgelsen er lavet på baggrund af 1.003 personer mellem 18 og 74 år og foretaget fra den 28. til den 31. maj.

- JMA

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

09.06.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Middelfart Erhverv inviterede til digital Klimakamp

06.06.2025Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl sætter CO2-tal på 70.000 varer

05.06.2025CSR.dk

Regningen stiger: Klimaskader har allerede kostet samfundet milliarder

04.06.2025CSR.dk

Klimarådet i nyt notat om klimafremskrivningen: Regeringen skal følge implementeringen tæt

03.06.2025CSR.dk

Nyt partnerskab vil bygge grønne mikronet og øge elektrificeringen

03.06.2025NRGreen ApS

Sponseret

NRGreen bygger 11 MW solcellepark med 5 MW batteri i Sorø

02.06.2025CSR.dk

Frode Laursen skruer op for den grønne omstillingsfart

01.06.2025Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Fra CSRD til VSME – Skab overblik og struktur i din rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

11.06.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København