Danskerne ønsker mere politisk fokus på klimavenlig mad
En undersøgelse fra Voxmeter viser, at danskerne gerne ser, at politikerne fremmer klimavenlig mad. Det kan både ske ved, at momsen på frugt og grønt sænkes, samt ved at gøre det muligt at vælge et plantebaseret måltid i offentlige institutioner.
Hvis det står til danskerne, så ”bør der tages konkrete politiske initiativer for at fremme klimavenlig mad”.
Det har 64 procent af de adspurgte i en undersøgelse fra Voxmeter i hvert fald angivet, at de er helt eller overvejende enige i, mens kun knap 14 procent erklærer sig helt eller delvist uenige.
Læs også: Danske forbrugere vil have sund og klimavenlig mad
Det skriver Jyllands-Posten.
Når det gælder grøntsager, svarer 78 procent, at de gerne ser momsen på frugt og grønt sænket, så det bliver billigere at købe.
Hos Dansk Vegetarisk Forening, som har bedt Voxmeter om at foretage undersøgelsen, glæder man sig over, at danskerne tilsyneladende bakker op om målsætningen om mindre klimabelastende mad.
”Nu mangler vi bare, at politikerne handler. For der er masser af politiske værktøjer, man kan benytte. Og der er milliarder at hente for statskassen i form af sparede sundhedsudgifter, hvis det bliver nemmere at spise grønt”, siger generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl, til Jyllands-Posten.
Dansk Vegetarisk Forening opfordrer bl.a. til bedre muligheder for at fravælge klimabelastende fødevarer i det offentlige, omlægning af landbrugsstøtte samt efteruddannelser af læger og diætister.
Opbakning til plantebaserede måltider i det offentlige
40 procent af de adspurgte er også helt eller overvejende enige i, at det bør være muligt for danskerne at vælge et plantebaseret måltid i offentlige institutioner som børnehaver og på hospitaler, mens 22 procent er helt eller delvist uenige. En stor andel på omkring hver tredje af de adspurgte har ikke taget stilling til emnet.
Fødevarernes andel af de menneskeskabte klimaforandringer ligger på mellem 19 og 29 procent af den globale menneskeskabte udledning af drivhusgasser. Etisk Råd anbefalede på den baggrund i 2016, at politikerne tog tiltag, som sænkede efterspørgslen på de klimabelastende fødevarer.
”Forskningen tyder på, at alene nedbringelsen af forbruget af oksekød ville have en betragtelig effekt i sig selv, og derudover kan en sådan afgift sende et signal om, at det danske samfund bør give nedbringelse af fødevarers klimabelastning meget høj prioritet”, skrev rådet i sin anbefaling.
Ifølge modelberegninger fra DTU er der i dag kun to partiers politik, der sikrer, at Danmark kan leve op til Paris-aftalen, som Danmark underskrev i FN i 2015: Enhedslistens og Alternativets.
Læs også: Klimavenlige fødevareprodukter vinder frem
Voxmeter-undersøgelsen er lavet på baggrund af 1.003 personer mellem 18 og 74 år og foretaget fra den 28. til den 31. maj.
- JMA