Klimavenlige fødevareprodukter vinder frem

Imens britiske forskere peger på nødvendigheden af at skære ned for kødforbruget, så stiger salget af klimavenlige kød-alternativer og presser kødproducenterne.

Bæredygtige fødevareprodukter som Sojamælk og plantebaseret fars vinder frem blandt danskerne, men udgør fortsat kun en lille procentdel af markedet. .

17.10.2018

CSR.dk

Klimadebatten raser afsted, og fødevarer har fået en stor rolle blandt forbrugerne. Efter flere rapporter om at kød er skadeligt for miljøet, køber danskerne i stigende grad klimavenlige alternativer, som bl.a. soyamælk og plantefars, og det er både mejerier og slagterier opmærksomme på, skriver finans.dk.

”En trend med alternativer til animalsk mælk og kød er kommet meget hurtigt. Den ruller for alvor i år. Vækstraterne inden for de nye drikke som erstatning af mælk er tocifrede. I enkelte af vores Food-butikker udgør det salg nu 45 procent af omsætningen i kategorien”, fortæller sortimentschef i Føtex, Tore Nederland, til finans.dk.

Det betyder dog ikke at alle forbrugere er blevet vegetarer eller veganere. Kun 1 procent af forbrugerne i Danmark er veganere og 5 procent vegetarer, ifølge analyser fra COOP.

Læs også: Fødevareindustrien indstiller sig på bæredygtige forbrugere

”Forbruget går klart i en grønnere retning. Eksempelvis er forbruget af både hakket kød og animalsk mælk faldet med et par pct. om året. Især for de yngre forbrugere under 35 år. Veggi-produkter har en lodret vækstkurve og pisker i vejret, men fra et meget lavt udgangspunkt og udgør fortsat nok kun cirka 2 procent af både kød- og mælkesalget hos Coop. Men væksten er hastig i år”, siger analysechef Lars Aarup, Coop Danmark.

Statistik fra Landbrug og Fødevare viser, at danskerne igennem de sidste 10 år (2007-20017) er begyndt at drikke mindre animalsk mælk og spise mere fjerkræ.

Producenterne følger nøje med
Den stigende trend med plantebaserede fødevare sætter både mejerier og slagterier under støt pres.

”Der er en stor vækst i salget af plantebaserede alternativer til mælk. På landsplan udgør disse produkter stadig en meget lille del af kategorien, men de vokser hurtigt, så det er selvsagt noget, som vi følger med stor interesse”, fortæller Jakob B. Knudsen, direktør for Arla Danmark, til finans.dk og fortsætter:

”Væksten i salget af plantebaserede mælkedrikke lægger ekstra pres på salget af almindelig mælk, men det kan kun forklare en mindre del af det årlige fald på 3 procent”.

Mejeriet har foreløbigt ikke planer om at producere plantebaserede produkter, men hos fødevarevirksomheden Tulip Food Company er man i gang med at stille om til nye tider.

”Vi lancerede i 2017 to varianter af kødfrit pålæg under varemærket Den Grønne Slagter. Det har været en stor succes. De to produkter har erobret en markedsandel på næsten 60 procent i kategorien pålæg uden kød. Siden har vi også lanceret en kødfri færdigret”, fortæller Michael Ravn, kommunikationsansvarlig hos Tulip, til finans.dk

Selvom der er en ny type forbrugere, så udgør de stadig en meget lille procentdel af markedet.

Kødforbruget skal minimeres yderligere
En gruppe forskere fra Oxford University har beregnet, hvor meget kød belaster klimaet, og er kommet frem til hvor meget de danske forbrugere skal skære ned for kødforbruget i en ny rapport.

I 2050 skal danskerne spise 93 procent mindre okse-, svine- og lammekød samt 45 procent mindre kylling, lyder vurderingen fra Marco Springman, der er en del af forskergruppen til TV 2.

Læs også: Mindre spild og mindre kød går hånd i hånd

Det betyder, at man maksimalt må spise 100 gram okse-, svine- eller lammekød om ugen, og 200 gram hvis det er fjerkræ, Ifølge rapporten.

”Vi tænkte ikke, at det ville være realistisk at gøre alle til veganere. I stedet skal vi fremover til at spise mere, som de gør ved Middelhavet, hvor man typisk har mindre kød på tallerkenen”, siger han til TV 2.

- SN

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

27.12.2024CSR.dk

Med træer og solceller skal Novo Nordisk flytte grønt ind i Odense

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams