Klimavenlige fødevareprodukter vinder frem

Imens britiske forskere peger på nødvendigheden af at skære ned for kødforbruget, så stiger salget af klimavenlige kød-alternativer og presser kødproducenterne.

Bæredygtige fødevareprodukter som Sojamælk og plantebaseret fars vinder frem blandt danskerne, men udgør fortsat kun en lille procentdel af markedet. .

17.10.2018

CSR.dk

Klimadebatten raser afsted, og fødevarer har fået en stor rolle blandt forbrugerne. Efter flere rapporter om at kød er skadeligt for miljøet, køber danskerne i stigende grad klimavenlige alternativer, som bl.a. soyamælk og plantefars, og det er både mejerier og slagterier opmærksomme på, skriver finans.dk.

”En trend med alternativer til animalsk mælk og kød er kommet meget hurtigt. Den ruller for alvor i år. Vækstraterne inden for de nye drikke som erstatning af mælk er tocifrede. I enkelte af vores Food-butikker udgør det salg nu 45 procent af omsætningen i kategorien”, fortæller sortimentschef i Føtex, Tore Nederland, til finans.dk.

Det betyder dog ikke at alle forbrugere er blevet vegetarer eller veganere. Kun 1 procent af forbrugerne i Danmark er veganere og 5 procent vegetarer, ifølge analyser fra COOP.

Læs også: Fødevareindustrien indstiller sig på bæredygtige forbrugere

”Forbruget går klart i en grønnere retning. Eksempelvis er forbruget af både hakket kød og animalsk mælk faldet med et par pct. om året. Især for de yngre forbrugere under 35 år. Veggi-produkter har en lodret vækstkurve og pisker i vejret, men fra et meget lavt udgangspunkt og udgør fortsat nok kun cirka 2 procent af både kød- og mælkesalget hos Coop. Men væksten er hastig i år”, siger analysechef Lars Aarup, Coop Danmark.

Statistik fra Landbrug og Fødevare viser, at danskerne igennem de sidste 10 år (2007-20017) er begyndt at drikke mindre animalsk mælk og spise mere fjerkræ.

Producenterne følger nøje med
Den stigende trend med plantebaserede fødevare sætter både mejerier og slagterier under støt pres.

”Der er en stor vækst i salget af plantebaserede alternativer til mælk. På landsplan udgør disse produkter stadig en meget lille del af kategorien, men de vokser hurtigt, så det er selvsagt noget, som vi følger med stor interesse”, fortæller Jakob B. Knudsen, direktør for Arla Danmark, til finans.dk og fortsætter:

”Væksten i salget af plantebaserede mælkedrikke lægger ekstra pres på salget af almindelig mælk, men det kan kun forklare en mindre del af det årlige fald på 3 procent”.

Mejeriet har foreløbigt ikke planer om at producere plantebaserede produkter, men hos fødevarevirksomheden Tulip Food Company er man i gang med at stille om til nye tider.

”Vi lancerede i 2017 to varianter af kødfrit pålæg under varemærket Den Grønne Slagter. Det har været en stor succes. De to produkter har erobret en markedsandel på næsten 60 procent i kategorien pålæg uden kød. Siden har vi også lanceret en kødfri færdigret”, fortæller Michael Ravn, kommunikationsansvarlig hos Tulip, til finans.dk

Selvom der er en ny type forbrugere, så udgør de stadig en meget lille procentdel af markedet.

Kødforbruget skal minimeres yderligere
En gruppe forskere fra Oxford University har beregnet, hvor meget kød belaster klimaet, og er kommet frem til hvor meget de danske forbrugere skal skære ned for kødforbruget i en ny rapport.

I 2050 skal danskerne spise 93 procent mindre okse-, svine- og lammekød samt 45 procent mindre kylling, lyder vurderingen fra Marco Springman, der er en del af forskergruppen til TV 2.

Læs også: Mindre spild og mindre kød går hånd i hånd

Det betyder, at man maksimalt må spise 100 gram okse-, svine- eller lammekød om ugen, og 200 gram hvis det er fjerkræ, Ifølge rapporten.

”Vi tænkte ikke, at det ville være realistisk at gøre alle til veganere. I stedet skal vi fremover til at spise mere, som de gør ved Middelhavet, hvor man typisk har mindre kød på tallerkenen”, siger han til TV 2.

- SN

Bureau Veritas

Sponseret

Understand Climate Footprint Calculations – LCA, EPD, PEF and the GHG Protocol Explained

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

12.09.2025CSR.dk

Ramaskrig om producentansvar midlertidigt slukket af Regeringen

11.09.2025Klimaklar

Sponseret

Sidder du alene med klimaregnskab? Få en klimasparringspartner.

11.09.2025Dagrofa aps

Sponseret

Ny digital løsning skal lette klimarapportering og bekæmpe madspild i danske professionelle køkkener

11.09.2025Fristads Kansas

Sponseret

Fristads Kansas tager næste skridt i udfasningen af PFAS

09.09.2025Lübech Living ApS

Sponseret

OOhh tilføjer varme og elegance til julen med farven Wine

09.09.2025CSR.dk

Rekordstor skovpulje er nu åben for ansøgninger

08.09.2025JUC SERVICE ApS

Sponseret

Miljøkonferencen 2025 sætter retning for fremtidens miljølovgivning

05.09.2025CSR.dk

Østjyllands største solcellepark sætter skub i STARKs grønne omstilling

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Schneider Electric
Kursus
Bliv en ægte ekspert på EcoStruxure Machine Expert PLC'er og softwaren bag

Er du automatiktekniker, ingeniør, systemintegrator, eller har du blot en interesse i at programmere PLC? Så bør du sætte kryds i kalenderen.

Dato

15.09.2025

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

15.09.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

15.09.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar September 15, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

15.09.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
AQAP NATO Kvalitetsstandarder - grundkursus

Er din virksomhed leverandør til Forsvaret eller har I planer om at blive det? Hvis ja, vil du blive mødt af krav om bevis for efterlevelse af kravene i AQAP, som er NATOs standarder for kvalitetsstyring.

Dato

16.09.2025

Sted

Frederik VI´s Hotel, Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Auditorkursus i kvalitetsledelse

Formålet med kurset er at få et grundigt kendskab til de værktøjer og auditprincipper, der skal anvendes af auditorerne, for at virksomheden får det optimale udbytte af virksomhedens kvalitetsledelsessystem efter DS/EN ISO 9001:2015 og den interne audit.

Dato

16.09.2025

Sted

Odense