Klimavenlige fødevareprodukter vinder frem

Imens britiske forskere peger på nødvendigheden af at skære ned for kødforbruget, så stiger salget af klimavenlige kød-alternativer og presser kødproducenterne.

Bæredygtige fødevareprodukter som Sojamælk og plantebaseret fars vinder frem blandt danskerne, men udgør fortsat kun en lille procentdel af markedet. .

17.10.2018

CSR.dk

Klimadebatten raser afsted, og fødevarer har fået en stor rolle blandt forbrugerne. Efter flere rapporter om at kød er skadeligt for miljøet, køber danskerne i stigende grad klimavenlige alternativer, som bl.a. soyamælk og plantefars, og det er både mejerier og slagterier opmærksomme på, skriver finans.dk.

”En trend med alternativer til animalsk mælk og kød er kommet meget hurtigt. Den ruller for alvor i år. Vækstraterne inden for de nye drikke som erstatning af mælk er tocifrede. I enkelte af vores Food-butikker udgør det salg nu 45 procent af omsætningen i kategorien”, fortæller sortimentschef i Føtex, Tore Nederland, til finans.dk.

Det betyder dog ikke at alle forbrugere er blevet vegetarer eller veganere. Kun 1 procent af forbrugerne i Danmark er veganere og 5 procent vegetarer, ifølge analyser fra COOP.

Læs også: Fødevareindustrien indstiller sig på bæredygtige forbrugere

”Forbruget går klart i en grønnere retning. Eksempelvis er forbruget af både hakket kød og animalsk mælk faldet med et par pct. om året. Især for de yngre forbrugere under 35 år. Veggi-produkter har en lodret vækstkurve og pisker i vejret, men fra et meget lavt udgangspunkt og udgør fortsat nok kun cirka 2 procent af både kød- og mælkesalget hos Coop. Men væksten er hastig i år”, siger analysechef Lars Aarup, Coop Danmark.

Statistik fra Landbrug og Fødevare viser, at danskerne igennem de sidste 10 år (2007-20017) er begyndt at drikke mindre animalsk mælk og spise mere fjerkræ.

Producenterne følger nøje med
Den stigende trend med plantebaserede fødevare sætter både mejerier og slagterier under støt pres.

”Der er en stor vækst i salget af plantebaserede alternativer til mælk. På landsplan udgør disse produkter stadig en meget lille del af kategorien, men de vokser hurtigt, så det er selvsagt noget, som vi følger med stor interesse”, fortæller Jakob B. Knudsen, direktør for Arla Danmark, til finans.dk og fortsætter:

”Væksten i salget af plantebaserede mælkedrikke lægger ekstra pres på salget af almindelig mælk, men det kan kun forklare en mindre del af det årlige fald på 3 procent”.

Mejeriet har foreløbigt ikke planer om at producere plantebaserede produkter, men hos fødevarevirksomheden Tulip Food Company er man i gang med at stille om til nye tider.

”Vi lancerede i 2017 to varianter af kødfrit pålæg under varemærket Den Grønne Slagter. Det har været en stor succes. De to produkter har erobret en markedsandel på næsten 60 procent i kategorien pålæg uden kød. Siden har vi også lanceret en kødfri færdigret”, fortæller Michael Ravn, kommunikationsansvarlig hos Tulip, til finans.dk

Selvom der er en ny type forbrugere, så udgør de stadig en meget lille procentdel af markedet.

Kødforbruget skal minimeres yderligere
En gruppe forskere fra Oxford University har beregnet, hvor meget kød belaster klimaet, og er kommet frem til hvor meget de danske forbrugere skal skære ned for kødforbruget i en ny rapport.

I 2050 skal danskerne spise 93 procent mindre okse-, svine- og lammekød samt 45 procent mindre kylling, lyder vurderingen fra Marco Springman, der er en del af forskergruppen til TV 2.

Læs også: Mindre spild og mindre kød går hånd i hånd

Det betyder, at man maksimalt må spise 100 gram okse-, svine- eller lammekød om ugen, og 200 gram hvis det er fjerkræ, Ifølge rapporten.

”Vi tænkte ikke, at det ville være realistisk at gøre alle til veganere. I stedet skal vi fremover til at spise mere, som de gør ved Middelhavet, hvor man typisk har mindre kød på tallerkenen”, siger han til TV 2.

- SN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

13.03.2025CSR.dk

Ny opgørelse: 36 virksomheder ansvarlig for over halvdelen af globale udledninger

12.03.2025Dansk Retursystem

Sponseret

Pantsystemet er effektivt som aldrig før: 99,7 procent genanvendes i lukket kredsløb

12.03.2025CSR.dk

Nye bæredygtighedscertifikater skal fremme den grønne turisme

12.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vance Kitira har skiftet til solenergi

11.03.2025Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

10.03.2025Vestforbrænding

Sponseret

Vestforbrænding og Copenhagen Infrastructure Partners indgår partnerskab om CO2-fangstprojekt

07.03.2025CSR.dk

Ny Alliance for produktlevetid for elektronik på vej

07.03.2025DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Sådan sætter tøjbrand positive aftryk med Naturfonden

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
ESG Implementation Partner
Webinar
Danmarks første CSRD-rapport

Tryg Forsikring var de første i Danmark til at udgive en CSRD-rapport. Nu deler Louise Rosenmeier, Senior ESG Manager i Tryg, ud af deres vigtigste erfaringer – både de gode og de svære.

Dato

06.03.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Uddannelse
ESG-rapportering for praktikere

Erhvervsakademi Aarhus udbyder i samarbejde med rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO et kompetencegivende uddannelsesforløb, der hjælper dig med at forstå bæredygtighed og navigere i EU's nye lovkrav inden for ESG-rapportering.

Dato

10.03.2025

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

CEMAsys
Webinar
WEBINAR: How the EU Omnibus affects Corporate Sustainability Reporting

Join Konstantin, our CSRD expert and product specialist, as he unpacks the latest regulatory updates and explains why ESG reporting remains crucial despite the adjustments. Learn what’s changing, what stays the same, and how to stay ahead in the evolving compliance landscape. The session includes a Q&A, giving you the opportunity to ask your most pressing questions directly to Konstantin.

Dato

10.03.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 45001 Inspirationsseminar

ISO 45001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for kravelementerne i ISO 45001 standarden samt betingelserne i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409, og hvad det vil sige at være certificeret efter ISO 45001 standarden samt Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409.

Dato

17.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Copenhagen Marriott Hotel

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

18.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus