04.02.2019 | Samfund
Danske forbrugere vil have sund og klimavenlig mad
Sundhed og klimavenlighed topper listen over faktorer, som danske forbrugere synes, politikerne skal fokusere på i forhold til fødevarer.
Klimaaktivister har længe peget på linket mellem fødevarer og klima, som her ved en Oxfam-ledet demonstration in 2011, men nu indtager klimaet en stor andenplads på danske forbrugeres dagsorden. (Foto: Flickr)
Næsten havldelen af alle forbrugere peger i en spørgeskemaundersøgelse bestilt af FødevareWatch på sundhed og klima som det, politikere bør fremme. Til sammenligning vælger kun en tredjedel af spørgeskemaundersøgelsens deltagere økologi som det, der bør være størst fokus på. Det skriver finans.dk.
Læs også: Danish Crown: Vi vil drive udviklingen og udfordre branchen
"Det er ikke ingen unaturlig udvikling, når man tager i betragtning, at der har været så meget fokus på klimaet i særligt det seneste halve års tid," siger direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen til FødevareWatch.
Spørger man DI Fødevarer og Landbrug & Fødevarer, peger de på, at danske virksomheder er med på, hvad vej pilen peger. De siger også, "...at Danmark er meget langt fremme på scenen, når det kommer til at nedbringe klimabelastningen fra fødevareproduktionen". Der er i gang, siger de.
"Vi og virksomhederne arbejder med det hver dag, og vi har det dejlige udgangspunkt, at vi er blandt de bedste i verden, når det handler om at producere klimavenlige fødevarer. Vi er måske ikke de bedste hele vejen rundt, men det er vi formentlig, når det kommer til at producere mælk og mejeriprodukter, blandt alle de øvrige fødevarer, som produceres, vil vi normalt anse os selv for at være blandt de ti bedste i verden. Arbejdet gøres jo også af den grund, at en højere klimaeffektivitet normalt går hånd i hånd med en bedre driftsøkonomi. Derfor er det også ret ofte let at anspore landmænd og virksomheder til at prøve at gøre det endnu bedre," siger Flemming Nør-Pedersen i finans.dk's artikel.
Men vil de betale?
Men, for der er et men, så handler prioritering af klima og sundhed jo også om afsætning. Om forbrugernes villighed til at betale. Og det har jo historisk været sandt, at forbrugere ofte tænker et man gør noget andet. Som Leif Nielsen fra DI Fødevarer siger til finans.dk:
"Vores virksomheder er i forvejen frontløbere inden for klima og sundhed og afprøver konstant nye produkter hos forbrugerne for at teste, hvad der er reel efterspørgsel efter. Man skal være opmærksom på, at målinger på det her område ikke altid afspejler, hvad forbrugerne er villige til at betale for, når de køber varerne," siger branchedirektøren.
Forskning og innvation, tak!
Det forbrugerne beder om er mere politisk fokus på sundhed og klima i forbindelse med fødevarer. Men hvad vil organisationerne gerne have, at politikerne gør?
I følge finans.dk, så handler det primært om at sikre, at udviklingen af fødevaresektoren fortsætter med mere forskning og innovation i klimavenlige fødevarer.
"Der er ingen tvivl om, at skal vi nedbringe klimapåvirkningen fra den danske fødevareproduktion yderligere, så bliver der både behov for mere og måske bedre forskning, udvikling, innovation og ny teknologi," siger Flemming Nør-Pedersen i finans.dk.
Læs også: Regeringen vil afsætte 90 mio til klimaforskning landbruget
Nogle af de seneste initativer er at landbruget selv har afsat 90 mio. kr. til klimaforskning inden for landbruget, og at regeringen har foreslået et klimamærke i stil med Ø-mærket til fødevarer. Der er dog stadig en del knaster at file af på det forslag.
- EHS
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.