Danskerne fortjener en etisk bankrating

I Sverige og Norge har man oprettet organisationen Fair Finans, der gransker bankerne og giver forbrugerne en etisk rating. Vi har brug for det samme herhjemme, siger Oxfam IBIS og Forbrugerrådet Tænk.

Nordeas afdeling midt i Danmarks hovedstad har hvidvasket milliarder af kroner. Det er tid til at kræve en bedre etik af de danske banker..

Flere danske forbrugere efterspørger etiske banker, der handler ansvarligt og bæredygtigt. Men forbrugerne mangler åbenhed om bankernes opførsel. I Sverige og Norge har forbrugerorganisationer oprettet organisationen Fair Finans, der gransker bankerne og giver forbrugerne et redskab i form af en etisk bankrating. Det skal vi også have i Danmark – et 'Fair Finans Guide Danmark'.

Berlingskes afdækning af hvidvask i Danske Bank samt Nordeas og Jyske Banks brug af skattely har sendt rystelser igennem Danmark og vores finansielle sektor. Der er skrevet utallige debatindlæg, afholdt stribevis af samråd i Folketinget og titusindvis af danskere har raset på de sociale medier, når nye oplysninger om finanssektorens dårlige moral har sat dagsordenen. Danskerne ved, at det betyder noget, hvordan deres penge forvaltes.

Effektiv og afprøvet løsning

I Forbrugerrådet Tænk og Oxfam IBIS arbejder vi hårdt for at skaffe midler til at starte en ”Fair Finans Guide Danmark” med udgangspunkt i en velafprøvet model, der findes i ni andre lande. Fair Finans arbejder for at få banker og andre finansvirksomheder til at handle ansvarligt og bæredygtigt, når det eksempelvis gælder det sociale område, skat, miljø, klima, menneskerettigheder og forbrugerbeskyttelse.

De seneste års bankskandaler i Danmark viser, at der i den grad er behov for en organisation, der både kan se bankernes politikker efter i sømmene og lave undersøgelser af bankernes forretninger.

Finanssektoren har selv efterspurgt en højere moral i deres arbejde. På Finans Danmarks seneste årsmøde undskyldte formand Michael Rasmussen både over for kunder og samfundet. Han erkendte, at branchen står i en alvorlig tillidskrise og erklærede, at profit aldrig må sættes før etik.

Undskyldningen er siden blevet gentaget flere gange. Men vi har ikke brug for flere undskyldninger. Vi har brug for konkrete handlinger. En Fair Finans Guide vil kunne afdække, om der er alvor bag ordene.

Genskab tilliden med karakterer af bankernes etik

For at genvinde tilliden skal der skabes langt større gennemsigtighed om, hvordan kundernes og virksomhedernes penge investeres og forvaltes. Langt væk fra skattely, uden at understøtte kriminelles hvidvask og ved at sikre sig mod, at investeringerne skader mennesker og miljø.

Borgere og forbrugere fortjener bedre oplysning om, hvor de kan gøre godt frem for skade med deres penge.

Fair Finans tilbyder forbrugere en etisk rating, der er til at forstå. Et gennemprøvet produkt, hvor banker, uafhængigt, bliver vurderet gennem en veldokumenteret metode, der lever op til internationale retningslinjer for ansvarlige investeringer og bidrager til indfrielsen af FN’s Verdensmål. Resultaterne er offentlige og lettilgængelige - alene i Sverige har over 100.000 kunder tjekket deres banks rangering. Og fra vores svenske og norske kolleger ved vi, at bankerne selv tager kontakt til Fair Finans for at få vejledning i, hvordan de bliver bedre og scorer højere på etikken. Det har skabt en velkommen konkurrence på etiske parametre.

Lad os kalde det ansvarlig konkurrence og lad os få en Fair Finans Guide i Danmark, der sammen med forbrugerne og finanssektoren kan forbedre etikken og sørge for, at vores penge gør verden til et bedre sted. Det behøver ikke være så dyrt – og spørgsmålet er om vi har råd til at lade stå til.

14.01.2020Oxfam IBIS

Sponseret

Civilians should be the priority at the G5 Sahel Summit

20.03.2019Oxfam IBIS

Sponseret

EU er på vippen til at hvidvaske skattely

18.03.2019Oxfam IBIS

Sponseret

Danskerne fortjener en etisk bankrating

24.05.2018Oxfam IBIS

Sponseret

Tax Dialogue udvider: nu skal kenyanske virksomheder tale om skat