Danskerne siger ja til lovgivning om virksomhedsansvar

Amnesty skyder ny kampagne for national lovgivning om kædeansvar i gang. Danskerne er ifølge undersøgelse stærkt positive. Den danske regering er nogenlunde med. Men skal man vente på EU-lovgivning eller ej? Og er EU-Kommisionen ved at gøre det lovgivningsprojekt væsentligt sværere for sig selv?

02.03.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ifølge en ny undersøgelse mener syv ud af ti danskere, at der er behov for en lov, der gør danske virksomheder og finansielle institutioner ansvarlige for at respektere menneskerettighederne og undgå skader på miljøet – både herhjemme og globalt. Undersøgelsen er udført af Voxmeter for Amnesty. 

Resultatet glæder generalsekretær Trine Christensen fra Amnesty, der opfordrer erhvervsminister Simon Kollerup (S) til at få udarbejdet klare retningslinjer på området gennem ny lovgivning.

Læs også: Nu får hele EU due diligence-lovgivning

”Det er glædeligt, at danskerne ligesom os mener, at det skal være mere lovpligtigt for virksomheder og finansielle institutioner at gøre en ordentlig indsats for at respektere menneskerettigheder og miljø i forbindelse med deres verdensomspændende aktiviteter. Nogle gør det godt, men vi skal have langt flere med. Det forventes også af forbrugerne”, siger Trine Christensen med henvisning til Forbrugerrådet Tænks forbrugerpanel fra 2019, der viser, at 95 procent af forbrugerne har en forventning om, at de varer, de køber, er ansvarligt produceret.

Før eller efter EU?
I dag er det ikke lovpligtigt for virksomheder og finansielle institutioner i Danmark at  identificere, forebygge og udbedre deres negative påvirkning af menneskerettigheder og miljø i forbindelse med deres aktiviteter. I følge Amnesty er det et problem, især når virksomheder og finansielle institutioner opererer i lande med manglende og dårlig håndhævelse af lovgivning på området. Amnesty fremhæver også, at regeringer og myndigheder i mange tilfælde undlader at retsforfølge dem, som er involveret i alvorlige krænkelser og/eller skader på miljøet. 

Der hersker allerede en principiel engihed blandt politikere, NGO'er og erhvervsorganisationer om, at det vil være en fordel med lovgivning om det, som i fagsprog hedder "lovpligtig due diligence". EU-Kommissionen annoncerede desuden i 2020, at de ville komme med forslag til sådan lovgivning. Den danske regering udgav d. 1. februar 2021 sine overvejelser om lovpligtig due diligence, som de i princippet er for, men bekymret for omfanget af kravene og administrationen af disse. 

Men et udbredt stridspunkt er i øjeblikket, om f.eks. Danmark skal etablere national lovgivning eller vente på EU. Derfor har Amnesty lanceret kampagnen Go’ Stil, som har fokus på, at der er brug for det, de kalder "en etisk lov" for danske virksomheder og finansielle institutioner inklusiv strafansvar ved domstolene i alvorlige sager.

”EU-Kommissionen har annonceret, at der vil komme et lovforslag derfra, hvilket er positivt, men Danmark bør ikke bare læne sig tilbage og afvente, hvad der sker på EU-plan. Der er risiko for, at EU-lovgivning bliver med laveste fællesnævner. Derfor bør Danmark indføre ordentlig lovgivning på området, uanset hvad der sker i EU,” påpeger Trine Christensen. 

Modsat, udtaler Dansk Erhvervs CSR-chef, Malene Thiele, til CSR.dk:

"En af fordelene ved EU-lovgivning på dette område er netop at undgå en situation, hvor medlemsstater udvikler hver sin egen nationale særlovgivning for due diligence. Ellers risikerer vi en situation, hvor eksportvirksomheder fx skal orientere sig i nye variationer af due diligence krav, hver gang de skal ind på et nyt marked. Sigtet med EU-lovgivningen er netop en harmonisering af reglerne – en level playing field – så alle til enhver tid ved hvad, der forventes af dem. I vores øjne vil det være kontra-intuitivt at lovgive nationalt på området, inden vi har den europæiske lovtekst på plads."

Spænder EU ben for sig selv?
EU-Kommissionen har endnu ikke sat præcis dato på, hvornår dens lovforslag kommer, men den oprindelige udmelding var i første havlår af 2021. EU-Parlamentet har udarbejdet en rapport med forslag, som de stemmer om og sender videre til Kommissionen i marts måned i år.

For indeværende virker det dog til, at den største usikkerhed stammer fra Kommissionens forsøg på - i hvert fald i en for nyligt afsluttet høringsrunde - at kombinere lovpligtig om due diligence med EU-regler for governance, f.eks. bestyrelsesansvar. 

Læs også: Stakeholdere vil have debat og høje ambitioner i EU's due diligence-lov

For mens mange - og med særlig stor entusiasme NGO'erne - hepper på de nye regler for lovpligtig due diligence, så har tankerne om governancekrav skabt et vældigt røre og modstand fra især forskning og virksomheder. Mere afdæmpet har Professor John Ruggie, som var ansvarlig for at drive rammen om virksomheders due diligence-ansvar hjem i form af FN's retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, for nylig udtrykt sin bekymring for den sammenblanding

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

19.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Virksomheder kan få hjælp til rapportering om deres globale værdikæde gennem partnerskaber

19.04.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Bliv kåret som Årets medlem i REFOOD mærket

15.04.2024BOXIT Container

Sponseret

Værkstedscontainere til fremtidens bygge- og installationsprojekter

05.04.2024CSR.dk

4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup