Danskerne vil have mere politisk klimahandling
Klima er det mest alvorlige problem i verden. Det skal håndteres politisk og så skal der hjælp og vejledning til, hvordan den enkelte lever mere klimavenligt.
Næsten tre ud af fire danskere mener, at de skal gøre mere for at håndtere klimaforandringerne. Politikerne, altså. Det skriver Information.
Som optakt til Klimafolkemødet i Middelfart i næste uge, har Region Syddanmark i juni måned fået lavet en landsdækkende meningsmåling.
Basis for ønsket om mere handling er, at hele 61 procent af danskerne mener at klimaforandringer er det mest alvorlige problem verden står over for. Langt efter dette emne følger væbnede konflikter med 42 procent.
Hele 71 procent karakteriserer klimaforandringer som et alvorligt problem. Og noget tyder på, at den erkendelse vokser endog meget hurtigt i år, hvis man sammenligner med en tillbagevendende undersøgelse foretaget af Concito, hvor det i 2022 var 43 procent, der kaldet klimaændringer et meget alvorligt problem.
Tallet stemmer også fint overens med de 72 procent, der ønsker mere politisk handling.
Hvad skal man gør?
Der er fire indsatser, som trækker minimum 58 procent opbakning har deltagerne i undersøgelsen, nemlig investeringer i sol og vind, at gøre det mere økonomisk fordelagtigt at handle klimavenligt, mere klimaforskning og støtte til nye teknologiske løsninger.
Danskerne vil tilsyneladende også gerne selv gøre noget og mere, men knap halvdelen svarer også, at de ikke ved, hvordan man lever klimavenligt, mens 37 procent mener, det er for dyrt.
Undersøgelsen viser også, at mange danskere har klimahensyn med i tankerne, når de foretager større køb såsom hårde hvidevarer og bil eller renoverer bolig. Ferien skal der dog ikke pilles ved, her svarer over tre fjerdedele, at klimahensyn ikke tæller med i deres beslutnigner om, hvor de skal holde ferie.
Ifølge Charlotte Louise Jensen, adfærdsanalytiker hos Concito, skal der på den ene side politisk handling til, men der er i lige så høj grad brug for at tale om, hvordan gode, klimavenlige liv ser ud.
"Det er helt centralt, at vi danskere bliver hjulpet til at leve klimavenligt, for eksempel ved at der fra politisk side tilvejebringes gode og klimarigtige transportformer, boformer og fødevarer, samtidigt med at udbredelsen af de mest forbrugsudledningstunge fødevarer, transportformer og boligformer begrænses. Et klimavenligt liv er et godt liv, og vi kan se, at rigtig mange danskere ønsker at få mulighed for det. Vi har brug for hurtigt og ambitiøst klimapolitisk lederskab," siger hun.
- EHS