25.02.2021 | Klima, miljø og energi
Danskernes interesse for smart homes er i stejl vækst
Indhold fra partner Hvad er dette?
Ifølge en ny undersøgelse fra Schneider Electric er efterspørgslen på smart home-systemer i markant vækst hos danske elinstallatører. Men interessen fra den gennemsnitlige dansker handler kun i meget lav grad om at spare på energien.
For private danskere er en af de letteste veje til at udlede mindre CO2 at gøre brug af intelligente løsninger til hjemmet. Derfor har Schneider Electric sat sig for at undersøge, hvor stor interessen er for smart home-systemer, der over en bred kam kan gøre hverdagen lettere og i visse tilfælde hjælpe med at spare på energiforbruget. For eksempel via automatisk styring af lys og varme samt muligheden for at slukke for stand by-strøm.
Resultaterne af undersøgelsen foretaget blandt et repræsentativ udsnit af danske elinstallatører viser, at 68 procent har oplevet stigende interesse på smart home-systemer fra private inden for de seneste 3-5 år. Forklaringen på væksten skal imidlertid ikke findes i et ønske om at spare på energien. Således angiver kun 2 procent af de adspurgte, at energibesparelser udgør danskeres begrundelse for at investere i denne type produkter.
”Det er forventeligt og på sin vis også positivt, at interessen for smart homes er i vækst. Når teknologien skaber mulighed for at gøre vores hverdag nemmere mod en relativt lille investering, er det oplagt at gøre brug af løsningerne. Til gengæld er det skuffende, at danskernes fokus på energioptimeringer tilsyneladende er så begrænset, for smart home-systemer kan faktisk både skabe bekvemmelighed og energibesparelser. På den måde kan løsningerne blive et af de mest oplagte våben for private, der ønsker at gøre en forskel i klimakampen,” siger Martin Hannibal, Product Manager i Schneider Electric Danmark.
Et smart home er blandt andet karakteriseret ved styring af stemmestyrede smart tv og musiksystemer, styring af belysning og indeklima samt brugen af digitale assistenter. En mulighed er også at bruge smart home-produkter til at automatisere hjemmets energiforbrug for på den måde at forhindre energispild og hjælpe med at nedbringe udledningen af CO2.
Undersøgelsens resultater falder i tråd med tidligere undersøgelser på området. Blandt andet viste en opgørelse fra Danmarks Statistik i 2020, at danskerne har europarekord i brugen af smart home-produkter.
Danmark sigter som bekendt mod en reduktion på 70 procent i udledningen af CO2 inden 2030. Ifølge en række miljøeksperter skal målet nås via en grøn omstilling på transportområdet, flere vindmøller og ikke mindst en større grad af energioptimering i danskernes private hjem. Desværre halter det kraftigt med de private danskeres bidrag til regnestykket, viser undersøgelser fra både 2019 og 2020.
Ifølge Det Internationale Miljøagentur står bygninger for 36 procent af den samlede CO2-udledning i EU. Et forhold der i høj grad understreger områdets potentiale i forhold til at reducere vores klimaaftryk.
Det svarer de adspurgte elinstallatører på spørgsmålet ”Har du inden for de seneste 3-5 år oplevet, at private kunders interesse for at gøre deres bolig mere intelligent ved brugen af smart home-løsninger er blevet større eller mindre end tidligere?”
Meget større interesse 21 procent
Større interesse 47 procent
Tilsvarende interesse som tidligere 20 procent
Mindre interesse 6 procent
Meget mindre interesse 3 procent
Ved ikke 3 procent
Det svarer de adspurgte elinstallatører på spørgsmålet ”Hvad angiver dine kunder som årsager til, at de ønsker en smart home-løsning (der kan afgives flere svar)?”
For at gøre hverdagen nemmere 69 procent
For at være med på den nye trend 26 procent
For at reducere energiforbruget 2 procent
For at opnå øget sikkerhed 2 procent
Andet 30 procent
Ved ikke/husker ikke 5 procent
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er udarbejdet af Megafon på vegne af Schneider Electric Danmark. Den omfatter et repræsentativt udsnit af elinstallatører og elektrikere med virke i Danmark. Svarene er afgivet via kvantitative telefoninterview i januar 2021. Der er gennemført i alt 103 interview med elinstallatører og elektrikere med virke i Danmark.
Klima, miljø og energi

Et pragmatisk partnerskab som sikrer vækst
I 2015 stod Grafisk Maskinfabrik (GM) ved en skillevej. I årevis havde man haft flere leverandører, men da man skulle på en stor vækstrejse, havde GM i stedet brug for en partner.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Udnytter du fordelene ved smart teknologi og digitale løsninger til bygninger?
Vi gennemgår 8 områder, hvor intelligente bygninger giver fordele. Frontløberne på området har allerede oplevet at få gladere medarbejdere, færre sygedage, bedre samarbejde, øget salg og energibesparelser.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Bookingfunktion giver elbilister mod på flere ture
’Book en ladestander’-projektet er netop afsluttet med en rapport, som viser vejen frem for Region Hovedstadens ladeinfrastruktur.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Intelligent bygningsstyring er afgørende for at løse klimakrisen
Skal vi kunne nedbringe verdens udledning af CO2 markant, er der ingen vej uden om den intelligente bygning. Ifølge Henrik Lindberg fra Schneider Electric er listen med fordele lang.
Indhold fra partner
Kommunikation

Schneider Electric topper listen over verdens mest bæredygtige virksomheder
Schneider Electric er for andet år i træk med helt fremme i feltet blandt verdens mest bæredygtige virksomheder. Det internationale forskningsmagasin Corporate Knights anerkender den globale virksomheds bæredygtige indsats med en samlet 4. plads på årets liste ud af hele 6.900 nominerede virksomheder fra hele verden. Schneider Electric er fortsat nr. 1 på Corporate Knights-listen over verdens mest bæredygtige industrikonglomerater.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Korsør Havn får grønt landstrømanlæg til syv millioner
Støj og skadelige svovlpartiker bliver snart en saga blot i Korsør havn. Et nyt landstrømanlæg fra Soft & Teknik og Schneider Electric skal forsyne skibe og kraner med grøn vindmøllestrøm.
Indhold fra partner