De danske barselsregler trænger til en brush up
Danmark kan med fordel kigge til de andre nordiske lande, når vi skal beslutte vores fremtidige barselsrettigheder, lyder det i et debatindlag.
Danmark halter bagud, når det gælder ligelig fordeling af barsel mellem begge forældre, men kan hente inspiration i de andre nordiske lande, når vi inden 2022 skal beslutte hvordan vores fremtidige barselsrettigheder skal strikkes sammen.
Det skriver Information.
En stor del af løn- og pensionsefterslæbet mellem kvinder og mænd kan tilskrives det at få børn. Samtidig går mænd og børn glip af den særlige tilknytning, som opstår mellem barnet og den voksne, som går hjemme i barnets første levetid. Forskning viser, at netop en tidlig relation mellem far og barn fremmer barnets udsigter til at klare sig godt senere i livet.
Repræsentanter fra 11 organisationer har netop udgivet et debatindlæg om problematikken:
”Som repræsentanter for 11 forskellige organisationer, fagforeninger og tænketanke foreslår vi, at forældrene får lige meget øremærket orlov efter fødslen, og at de nuværende fire typer orlov – graviditetsorlov, barselsorlov, fædreorlov og forældreorlov – erstattes af to typer orlov: graviditetsorlov til den fødende forælder og forældreorlov til begge forældre umiddelbart efter fødslen”.
Et implementeringsudvalg under Beskæftigelsesministeriet arbejder lige nu med, hvordan Danmark bedst kan implementere et EU-direktiv, der stiller begge forældre mere lige.
I debatindlægget fremhæver gruppen ligeledes at ”De overordnede formål med direktivet er at fremme ligestilling på arbejdsmarkedet, mindske forskellene i mænd og kvinders indkomst samt tilskynde til en mere ligelig fordeling af omsorgsforpligtelser i familierne”.
I Sverige, Island og Norge har man allerede ændret på reglerne, så de tilgodeser begge forældre i langt højere grad end tidligere. Fra næste år udvider Island reglerne yderligere, så begge forældre får fem måneders barsel og to måneder til deling.
Der skal også kigges på reglerne for regnbuefamilier og soloforældre, hvor reglerne i dag er alt for rigide. Ifølge de nuværende danske regler har en familie med fx to fædre slet ikke mulighed for at dele barslen.
- MTN