De danske pensionsselskaber investerer fortsat store summer i sort energi

En ny rapport, der viser en opgørelse over den danske pensionssektors fossile investeringer, taler sit tydelige sprog: der investeres fortsat stort i fossil energi

18.02.2022

CSR.dk

En ny rapport, der lyder navnet "Den danske pensionssektors klimasvigt — fossile investeringer for 46 milliarder kroner" stiller skarp på, hvordan de danske pensionsselskaber forvalter deres, og dermed kundernes, penge. Det er Mellemfolkeligt Samvirke, der står bag rapporten, som bygger på investeringsdata fra 16 af de største pensionsselskaber og en global liste over fossile selskaber udarbejdet af den anerkendte tyske organisation Urgewald.

Rapporten viser, at nogle pensionsselskaber er godt på vej med at afvikle fossile investeringer - men en stor del investerer stadig stort i i selskaber, der leder efter nye olie- og gasressourcer. 

Læs også: Kun tre ud af de 17 danske pensionsselskaber har sat kortsigtede klimamål

"For eksempel har de danske pensionsselskaber tilsammen investeret mere end 46 milliarder kroner i fossile selskaber. 22 milliarder kroner er investeret i selskaber, der leder efter nye olie- og gasressourcer. Og det siger sig selv, at man ikke både kan brande sig som frontløbere i den grønne omstilling og samtidig investere i selskaber, der ekspander inden for udvinding og forbrug af kul, ligesom det heller ikke just peger fremad, at pensionsselskaberne stadig har investeret mod 7 milliarder kroner i stærkt problematiske og forurenende ikkekonventionelle oliekilder som tjæresand, fracking og projekter i Arktis", udtaler Connie Hedegaard, formand for KR Foundation, forhenværende EU-klimakommissær og klimaminister i rapportens forord. 

Opgørelsen viser f.eks., at PFA er den største investor i fossile aktier og obligationer. PFA har investeret 10,5 milliarder kroner i fossile aktiviteter, og PFA's fossile investeringer udgør 22 procent af pensionssektorens samlede fossile investeringer. Hver kunde i PFA har i gennemsnit investeret 8.100 kroner i olie-, gas- og kulselskaber, og PFA´s fossile investeringer udgør 1,64 procent af pensionsselskabets samlede balancesum og 4,3 procent af aktie- og obligationsporteføljen.

Kent Damsgaard, som er administrerende direktør hos brancheorganisationen Forsikring & Pension, mener dog, at man skal et spadestik dybere for at forstå investeringerne.

"Det er rigtigt, at selskaberne udvinder fossile ressourcer, men man skal huske, at de samtidig har grønne aktiviteter og er i gang med en transformation. Ved at være medejer kan de danske pensionsselskaber påvirke dem til at gå den grønne vej," siger han.

Læs også: Svært at se at olieselskabers klimahandlinger batter

Et lignende argument lyder fra Vellivs investeringsdirektør, Anders Stensbøl: 

"Hvis vi kigger på verdens energiforbrug i dag, kan det ikke udelukkende understøttes af grøn energi. Det er en rejse at nå dertil, og for at kunne nå i mål har vi brug for fossil energi til at producere den grønne energiomstilling - det er den, vi understøtter," siger han.

- MTN

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle