De danske pensionsselskaber investerer fortsat store summer i sort energi
En ny rapport, der viser en opgørelse over den danske pensionssektors fossile investeringer, taler sit tydelige sprog: der investeres fortsat stort i fossil energi
En ny rapport, der lyder navnet "Den danske pensionssektors klimasvigt — fossile investeringer for 46 milliarder kroner" stiller skarp på, hvordan de danske pensionsselskaber forvalter deres, og dermed kundernes, penge. Det er Mellemfolkeligt Samvirke, der står bag rapporten, som bygger på investeringsdata fra 16 af de største pensionsselskaber og en global liste over fossile selskaber udarbejdet af den anerkendte tyske organisation Urgewald.
Rapporten viser, at nogle pensionsselskaber er godt på vej med at afvikle fossile investeringer - men en stor del investerer stadig stort i i selskaber, der leder efter nye olie- og gasressourcer.
Læs også: Kun tre ud af de 17 danske pensionsselskaber har sat kortsigtede klimamål
"For eksempel har de danske pensionsselskaber tilsammen investeret mere end 46 milliarder kroner i fossile selskaber. 22 milliarder kroner er investeret i selskaber, der leder efter nye olie- og gasressourcer. Og det siger sig selv, at man ikke både kan brande sig som frontløbere i den grønne omstilling og samtidig investere i selskaber, der ekspander inden for udvinding og forbrug af kul, ligesom det heller ikke just peger fremad, at pensionsselskaberne stadig har investeret mod 7 milliarder kroner i stærkt problematiske og forurenende ikkekonventionelle oliekilder som tjæresand, fracking og projekter i Arktis", udtaler Connie Hedegaard, formand for KR Foundation, forhenværende EU-klimakommissær og klimaminister i rapportens forord.
Opgørelsen viser f.eks., at PFA er den største investor i fossile aktier og obligationer. PFA har investeret 10,5 milliarder kroner i fossile aktiviteter, og PFA's fossile investeringer udgør 22 procent af pensionssektorens samlede fossile investeringer. Hver kunde i PFA har i gennemsnit investeret 8.100 kroner i olie-, gas- og kulselskaber, og PFA´s fossile investeringer udgør 1,64 procent af pensionsselskabets samlede balancesum og 4,3 procent af aktie- og obligationsporteføljen.
Kent Damsgaard, som er administrerende direktør hos brancheorganisationen Forsikring & Pension, mener dog, at man skal et spadestik dybere for at forstå investeringerne.
"Det er rigtigt, at selskaberne udvinder fossile ressourcer, men man skal huske, at de samtidig har grønne aktiviteter og er i gang med en transformation. Ved at være medejer kan de danske pensionsselskaber påvirke dem til at gå den grønne vej," siger han.
Læs også: Svært at se at olieselskabers klimahandlinger batter
Et lignende argument lyder fra Vellivs investeringsdirektør, Anders Stensbøl:
"Hvis vi kigger på verdens energiforbrug i dag, kan det ikke udelukkende understøttes af grøn energi. Det er en rejse at nå dertil, og for at kunne nå i mål har vi brug for fossil energi til at producere den grønne energiomstilling - det er den, vi understøtter," siger han.
- MTN