Svært at se at olieselskabers klimahandlinger batter

De forpligter sig til at være en del af løsningen i den grønne omstilling. Men de henter fortsat stigende mængder olie og gas op af jorden og efterforsker nye steder, hvor produktion kan begynde. Forskere langer hårdt ud efter deres troværdighed.

18.02.2022

CSR.dk

Olieselskaberne er for mange en svær nød at knække i den grønne omstilling. På den ene side skal brugen af deres produkter udfases så snart som muligt. På den anden side er der stadig finansielle gevinster at hente, og et åbenlyst behov for de samme produkter på kort sigt.

Derudover har mange af selskaberne sat klimamål og investeret i nye, grønne energiformer. Enten på eget initiativ og andre efter pres fra investorer, aktivister og medarbejdere.  Hvilket nogle fejrer som en sejr for dialog og fortsatte investeringer, så man får adgang til ”rummet”, selskaberne er i. Mens andre mener, at det rum har man haft adgang til i årtier uden at det har afstedkommet den store forandring.

Læs også: Rådgivere skal også stilles til ansvar for greenwashing

Og så er der spørgsmålet om, hvorvidt selskaberne faktisk gør, det der skal til, for at nå målene?

Ny analyse peger på greenwashing
Forskere fra to japanske universiteter har undersøgt netop dette spørgsmål. De har derfor fortaget den til dato største forskningsbaserede analyse af ExxonMobil, Chevron, Shell og BP, som siden 1965 har stået for mere end 10 procent af de globale CO2-udledninger. Analysen har set på data fra 12 år op til 2020.

Konklusionen er, at virksomhedernes kommunikation udadtil ikke stemmer overens med deres praksis. Der var f.eks. stærkt stigende brug af begreber som klima, low-carbon og omstilling i årsberetninger, især hos BP og Shell, og stadigt flere løfter om handling i strategier. Forskerne havde dog svært ved at finde konkrete aktiviteter og beslutninger, der matchede løfterne, og så i stedet ”…en forretningsmodel, der afhang aldeles af fossile brændstoffer og ubetydelige og ugennemsigtige investeringer i ren energi.” Det skriver The Guardian. 

Gregory Trencher fra Kyoto University i Japan er hovedkraften bag undersøgelsen og mener, at der er god grund til at være skeptisk over for olieselskabernes løfter om nye, grønnere tider.

”Hvis de var ved at bevæge sig væk fra fossile brændstoffer, så ville vi man forvente at se et fald i aktiviteter inden for efterforskning og produktion af samt salg og profit fra fossile brændstoffer. Men så vidt vi kan se, er der bevis for at det modsatte sker,” siger Gregory Trencher.

Det gælder også for de mest ambitiøse af de fire selskaber, Shell og BP, som har lovet et skære i deres investering til efterforskning af fossile brændstoffer, men hvor begge selskaber har øget arealet, hvor de leder efter olie eller gas, i de senere år.

Investeringerne i grøn energi stiger
Selskaberne oplyser ikke selv omfanget af deres investeringer i ren energi, men ud fra deres rapporter til CDP, konkluderer forskerne, at det udgør fra 0,2 procent hos ExxonMobil til 2,3 procent af selskabernes årlige anlægsinvesteringer. En analyse fra det Internationale Energiagentur, anslår dog at olie- og gasselskabernes investeringer i ren energi i 2021 udgjorde omkring fire procent af anlægsinvesteringerne i gennemsnit, et tal som var omkring en procent i 2020, og op mod 10 procent hos nogle europæiske selskaber. 

Læs også: Udvikling af grønt brændstof bliver holdt nede af høje afgifter

The Guardian har indhentet kommentarer fra de fire virksomheder, som indgår i analysen. De genkender ikke det billede af manglende handling, som forskernes analyse tegner, og peger på reorgansiering, strategier på linje med Parisaftalen, nye projekter og samarbejder, samt fremtidige investeringer for 10 milliarder dollars. 

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V