02.04.2012  |  Klima, miljø og energi

De dygtigste medarbejdere vil arbejde i bæredygtigt byggeri

En ny grøn bydel er ved at vokse op tæt på metroen i Kastrup. I området ligger den bæredygtige kontorbygning Nordhuset, som er den eneste danske bygning, der har opnået platin-certificering inden for LEED.

Fakta om LEED & EU GreenBuilding

LEED (Leaders in Energy and Eviromental Design) skal fremme miljøvenligt og energieffektivt byggeri. Byggeriet tildeles et vist antal point i følgende kategorier:

EU GreenBuilding kræver et energiforbrug, der ligger minimum 25 procent under den energiramme, der kræves i Bygningsreglementet. Følgende vurderes:

  • Belysning
  • Isolering
  • Ventilation
  • Styring, regulering overvågning
  • Køling

Fra vinduet i det nybyggede Nordhuset er der udsigt til Øresund og til en byggeplads, hvor Danmarks Akvariums nye bygning 'Den blå planet' er ved at tage form. Området ligger tæt på Øresundsbroen og Kastrup Lufthavn. I Nordhuset, som huser den nordiske afdeling af Japans næststørste medicinalfirma Astellas Pharma, er begejstringen i top. Den nye 'grønne bygning' lever op til forventningerne.

En kontorbygning skal være et rart sted at være, mener både Astellas og bygherren Skanska. Indeklimaet, byggematerialerne og ikke mindst udsigten til Øresunde kan da også nemt gøre den besøgende misundelig. Byggeriet har både en EU GreenBuilding certificering og en LEED platin-certificering. De to certificeringer, som supplerer hinanden, har stor betydning for den japansk-ejede lejer, som har været inddraget i alle beslutninger i forbindelse med byggeriet.

Employer branding
Bygherren Skanska, som er en af de ti største entreprenørvirksomheder i verden, valgte i 2009, at alle nye bygninger i virksomhedens regi skal LEED-certificeres som enten Guld eller Platin. Den holdning passer fint til Astellas, som inden for de næste 5-6 år skal lancere ti nye produkter og regner med at udvide medarbejderstaben tilsvarende. Virksomheden har i dag adskillige medarbejdere fra hele Sjælland og fra Sverige. Astellas HR-direktør Tina Kepka siger, at virksomheden vægter diversitet højt; og hun er ikke i tvivl om, at bygningens grønne profil og placering vil være med til at fastholde og tiltrække de rigtige medarbejdere også i fremtiden.

En undersøgelse, som Userneeds foretog for Go'Energi i 2011, viser, at det både giver stolte og glade medarbejdere, hvis er selskab gør en indsats for klima og energiforbrug. Userneeds spurgte 1.000 danskere om deres holdning til arbejdspladsens aktiviteter eller mangel på samme inden for enrgi og klima. 65 procent svarede, at det betyder noget for dem, at deres arbejdsplads gør en aktiv indsats på området.

Mest energirigtige kontor
Astellas Pharma's HR-direktør Tina Kepka forklarer nærmere, om virksomhedens ønsker til ny kontorbygning:
"Da vi skulle flytte fra en gammel bygning fra 1960 i Glostrup, vik vi målrettet efter en bygherre, som kunne levere et byggeri, der passer til vores Company Brand, som har ansvarlighed som et af nøgleordene. Vi markedsfører og sælger mediecin og ønsker samtidig at vise social ansvarlighed og spare penge på energi".

Fakta om Skanska

  • Skanska er en international koncern med over 52.000 ansatte.
  • Alle egne kontorbyggerier i Skanska Øresund bliver godkendt som EU GreenBuilding og LEED certificerede.
  • Se mere på skanska.com under 'sustainability'.

At Nordhuset er den første bygning i Danmark med en LEED platin-certificering, er lejeren yderst tilfreds med. Det betyder noget for Astellas at være first mover, og koncernen har da også beskrevet byggeriet nøje i sin årsrapport. Det var heller ikke nogen tilfældighed, at den japanske ambassade i Danmark var repræsenteret ved grundstensnedlæggelsen. I Japan, hvor flere mennesker lever på meget lidt plads, bliverder talt om, at et japansk firma har kontor i flotte og nergirigtige bygninger ned til vandet i Skandinavien.

Per Olson, der tidligere var markedschef i Skanska, oplever, at alle taler om bæredygtigt byggeri. Indeklima er højt på agendaen, fordi det nue er en kendt sag, at man får gladere medarbejdere, der præsterer mere, hvis indeklimaet er i orden.

"Men i Danmark bliverder desværre kigget rigtig meget på pris, og det er en kortsigtet løsning. Når man skal tage den endelige beslutning, glemmer man ofte at kigge på den værdi, som bæredygtigt byggeri giver i form at mere tilfredse medarbejdere og højere produktivitet", siger Per Olsson.

Mere fra Ulla

Ulla Bechsgaard

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere