28.06.2019  |  Klima, miljø og energi

De Gule Spejderes Korpslejr bliver miljøvenlig med genbrugte Berendsen-tekstiler

Indhold fra partner Hvad er dette?

I morgen samles spejdere fra hele Danmark til De Gule Spejderes Korpslejr i Nibe, og fællesskabsfølelsen og ønsket om at passe på naturen skaber sammenhold blandt alle. Sådan er det også hos Berendsen, der støtter lejren med kasserede tekstiler

Danske børn kommer langt mindre ud i naturen i sommerhalvåret end tidligere

Skovture, sporjagt og hulebygning er ikke længere en del af alle danske børns hverdag. En undersøgelse for Danmarks Naturfredningsforening viser, at da nutidens bedsteforældre var børn, kom de dobbelt så meget ud i naturen på hverdage i sommerhalvåret, som danske børn gør i dag. Tv, computer og elektroniske spil er ifølge undersøgelsen dét, der primært holder børnene væk fra udelivet. Men for spejderne er naturen en værdifuld kilde til oplevelser, samvær, inspiration og læring – og derfor tager spejderne også ansvar for at passe på naturens ressourcer. Når ca. 500 gule spejdere samles til Korpslejren 2019, bliver der lagt et stort for- og efterarbejde i at sikre, at lejren afholdes miljøvenligt. Lejrens frivillige køkkenchef har bl.a. på forhånd kontaktet tekstilservicevirksomheden Berendsen og spurgt, om de ville donere deres kasserede køkkentekstiler og sengetøj til lejren – og dét fik han hurtigt "ja" til.

At respektere naturen er en stor del af dét at være spejder. Naturen betyder så meget for de unge spejdere, at de hellere i fritiden vil samles i hytten eller rundt om et bål end at feste og drikke sig fulde. Og når vi spejdere har holdt en korpslejr, kan du faktisk slet ikke se, at vi har været der – for vi rydder selv de mindste stykker affald op efter os selv. Men at tage hånd om naturen handler også om at tænke i genbrug, og alle de kasserede tekstiler, som vi får af Berendsen, kan vi genbruge til spejderne år efter år”, siger Michael Forsø Kragh Graff, Køkkenchef på De Gule Spejderes Korpslejr 2019.

Et stærkt, frivilligt fællesskab

En ny analyse for Mary Fonden viser, at unge er den aldersgruppe, hvor flest føler sig ensomme – hele 12 % af 16-24-årige i Region Midtjylland er svært ensomme. Men hos De Gule Spejdere er både børn, unge og voksne en del af et tæt fællesskab, hvor de ældre spejdere oplærer de yngre i naturfærdigheder, og korpsets ledere arbejder ubetalt og frivilligt. Derfor er de økonomiske midler til Korpslejren 2019 begrænsede, og Berendsens støtte er ifølge Michael Forsø Kragh Graff en utroligt stor hjælp:

"Du kan ikke være spejder og ensom på samme tid, for som spejder vågner du måske alene i dit telt til lyden af fuglekvidder – men du ved også, at nu skal du og spejderne i de andre telte klare jer sammen i naturen, uden iPads og forældre. Spejdere er altid sammen om et fælles mål, og det styrker samarbejdsevnen i hele livet. Både yngre og ældre spejdere har et stærkt fællesskab, vi ønsker at bruge og give videre af os selv, og der er jo ingen kroner og ører i det her for os. Hvis vi ikke havde fået alle Berendsen-tekstilerne, skulle vi også selv ud og købe dem – donationen sparer os nok for over 10.000 kr., som vi nu kan bruge på aktiviteter for spejderne på lejren, så det gør en sindssygt stor forskel."

Når Danmarks udsatte børn hvert år deltager i Ungdommens Røde Kors’ sommerferielejre, låner og vasker Berendsen flere hundrede sæt med sengetøj, lagner og håndklæder til lejrene. Læs mere i artiklen her

Berendsen vil give tekstilerne længere levetid

Viskestykker, forklæder, duge, klude, håndklæder og sengetøj er nogle af de kasserede tekstiler, som Berendsen giver til De Gule Spejderes Korpslejr 2019. Berendsen stræber efter at drive en cirkulær forretning, og de tekstiler, som Berendsen udlejer til landets virksomheder, bliver i hele deres livscyklus: fremstillet med høj holdbarhed, vasket skånsomt, fragtet miljøvenligt, repareret og så vidt muligt genanvendt, så de får det længst mulige liv. 

Vi er utroligt glade for, at vores kasserede tekstiler nu får et nyt liv hos en organisation som De Gule Spejdere, der lærer børn og unge at se naturen som en ressource, vi alle har ansvar for at beskytte – og som samtidig lærer fremtidens medarbejdere at samarbejde om et fælles mål. Hos Berendsen er vores svanemærkede vaskeriservice og indsats for FN's verdensmål også noget af dét, der virkelig skaber stolthed og sammenhold blandt medarbejderne. Og når vores kasserede tekstiler kan genbruges i stedet for at blive smidt ud, styrker det jo også vores cirkulære økonomi", siger Henrik Luxhøj, Administrerende direktør hos Berendsen Danmark.

Du kan læse mere om Berendsens målrettede indsats for miljøet og mennesker i den nye CSR-rapport for 2018

Fakta: Om De Gule Spejdere i Danmark

  • Korpset blev dannet i 1984 af en gruppe ledere, der brød ud fra Det Danske Spejderkorps i Næstved (de blå spejdere)
  • De er Danmarks mindste spejderkorps – men de er samtidig det eneste korps, som oplever fremgang
  • De Gule Spejdere er et ikke-religiøst og upolitisk spejderkorps med 17 grupper over hele landet. 

Kilde: De Gule Spejdere

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere