De mindste SMV’er kan ikke se den grønne fidus

Nye tal fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses SMV-panel viser et udskilningsløb blandt SMV’er i forhold til grøn omstilling.

10.06.2022

CSR.dk

”Tvivlerne skal i gang nu, for fremtidens forretning og robusthed ligger i grøn omstilling og digitalisering,” lyder det fra Christian Motzfeldt, bestyrelsesformand i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Udtalelsen falder efter en forårsmåling fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses SMV-panel, som knap 2.600 SMV’er har deltaget i.

De nøgne tal viser, at godt hver sjette SMV arbejder strategisk med grøn omstilling og cirkulær økonomii ”meget høj grad/høj grad”, og 4 ud af 10 gør det i ”nogen grad”. Mange virksomheder ser et stort forretningsmæssigt potentiale i området, mest udtalt i SMV’er med over 50 ansatte.

På den anden side finder hver fjerde SMV ikke grøn omstilling relevant at arbejde med. Hver syvende SMV bruger faktisk slet ikke tid på grøn omstilling. Tallene fra panelet viser, at grøn omstilling er slået mest markant igennem hos virksomheder med over 10 ansatte og allermest i SMV’er med 50 til 249 ansatte. I SMV’er med under 10 ansatte finder mellem hver tredje og hver fjerde SMV, at området ikke relevant at arbejde med. Med andre ord: Jo færre ansatte, en SMV har, jo mindre arbejder den med grøn omstilling.

To områder i fokus og mere hjælp, tak
Udover de nøgne tal bidrager SMV-panelet med indsigt i SMV’ernes arbejde med grøn omstilling:

  • Især to områder skiller sig ud blandt SMV’er, der arbejder med grøn omstilling og cirkulær økonomi: at spare på materialer og at reducere spild og affald.
  • Eksportorienterede virksomheder arbejder i højere grad med grøn omstilling og efterspørger også i højere grad hjælp til omstillingen end virksomheder, der ikke eksporterer.
  • Der er stort behov for hjælp til eller rådgivning om grøn omstilling og cirkulær økonomi. 4 ud af 6 virksomheder efterspørger hjælp og råd i ”nogen/mindre grad”, mens hver sjette SMV gør det i ”meget høj/høj grad”.

Adgang til hjælp fra erhvervsfremmesystemet
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, som har det overordnede ansvar for erhvervsfremmesystemet fordelt i hele landet og hører til under Erhvervsstyrelsen, har grøn omstilling centralt i strategi. De fordeler således EU-midler gennem Virksomhedsprogrammet, gennem bl.a. sporet "SMV:Grøn" og fremmer det grønne element i den lokale erhvervsfremmeindsats i Nordjylland, Midtjylland, Sydjylland, Sjælland og Bornholm.

Nu og her er der i bestyrelsen fokus på at fordele midler til at støtte udviklingen af nye grønne og innovative teknologier gennem en investeringsstøtteordning, ligesom der for nylig blev afsat 250 millioner kroner, der skal bidrage til at løse både akutte rekrutteringsudfordringer og nye behov for kvalificeret arbejdskraft, som den grønne omstilling medfører.

Læs mere om SMV-panelet, og find link til faktaark og datarapport fra den seneste måling her.

- EHS
 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom