De mindste SMV’er kan ikke se den grønne fidus
Nye tal fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses SMV-panel viser et udskilningsløb blandt SMV’er i forhold til grøn omstilling.
”Tvivlerne skal i gang nu, for fremtidens forretning og robusthed ligger i grøn omstilling og digitalisering,” lyder det fra Christian Motzfeldt, bestyrelsesformand i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Udtalelsen falder efter en forårsmåling fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses SMV-panel, som knap 2.600 SMV’er har deltaget i.
De nøgne tal viser, at godt hver sjette SMV arbejder strategisk med grøn omstilling og cirkulær økonomii ”meget høj grad/høj grad”, og 4 ud af 10 gør det i ”nogen grad”. Mange virksomheder ser et stort forretningsmæssigt potentiale i området, mest udtalt i SMV’er med over 50 ansatte.
På den anden side finder hver fjerde SMV ikke grøn omstilling relevant at arbejde med. Hver syvende SMV bruger faktisk slet ikke tid på grøn omstilling. Tallene fra panelet viser, at grøn omstilling er slået mest markant igennem hos virksomheder med over 10 ansatte og allermest i SMV’er med 50 til 249 ansatte. I SMV’er med under 10 ansatte finder mellem hver tredje og hver fjerde SMV, at området ikke relevant at arbejde med. Med andre ord: Jo færre ansatte, en SMV har, jo mindre arbejder den med grøn omstilling.
To områder i fokus og mere hjælp, tak
Udover de nøgne tal bidrager SMV-panelet med indsigt i SMV’ernes arbejde med grøn omstilling:
- Især to områder skiller sig ud blandt SMV’er, der arbejder med grøn omstilling og cirkulær økonomi: at spare på materialer og at reducere spild og affald.
- Eksportorienterede virksomheder arbejder i højere grad med grøn omstilling og efterspørger også i højere grad hjælp til omstillingen end virksomheder, der ikke eksporterer.
- Der er stort behov for hjælp til eller rådgivning om grøn omstilling og cirkulær økonomi. 4 ud af 6 virksomheder efterspørger hjælp og råd i ”nogen/mindre grad”, mens hver sjette SMV gør det i ”meget høj/høj grad”.
Adgang til hjælp fra erhvervsfremmesystemet
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, som har det overordnede ansvar for erhvervsfremmesystemet fordelt i hele landet og hører til under Erhvervsstyrelsen, har grøn omstilling centralt i strategi. De fordeler således EU-midler gennem Virksomhedsprogrammet, gennem bl.a. sporet "SMV:Grøn" og fremmer det grønne element i den lokale erhvervsfremmeindsats i Nordjylland, Midtjylland, Sydjylland, Sjælland og Bornholm.
Nu og her er der i bestyrelsen fokus på at fordele midler til at støtte udviklingen af nye grønne og innovative teknologier gennem en investeringsstøtteordning, ligesom der for nylig blev afsat 250 millioner kroner, der skal bidrage til at løse både akutte rekrutteringsudfordringer og nye behov for kvalificeret arbejdskraft, som den grønne omstilling medfører.
Læs mere om SMV-panelet, og find link til faktaark og datarapport fra den seneste måling her.
- EHS