07.10.2020 | Klima, miljø og energi
Deklaration af genanvendte byggematerialer skaber bedre genanvendelse
Indhold fra partner Hvad er dette?
I 2025 er vores ambition, at tallet for genanvendelse er steget til 40 procent. Og i de efterfølgende år er vores ambition, at tallet kan stige til over 80 procent.
Nogle genanvendte materialer er rene og på niveau med jomfruelige råvarer, mens andre kan indeholde urenheder, der har større eller mindre betydning for, hvad de kan bruges til.
Eksempelvis vil vi ofte kunne levere knust konstruktionsbeton i fuldstændig rene kvaliteter, mens eksempelvis stabiliseringsmateriale baseret på blandinger af knust beton og tegl kan være forurenet med rester af tjære, olie eller metal eller kan være sammenblandet med for eksempel plastik.
Begge typer materiale kan genanvendes, men der er stor forskel på hvordan og til hvad. Det skal derfor sikres, at genanvendte materialer bruges på en måde, så man ikke risikerer forurening fra dem, ligesom der kan være æstetiske og konstruktionsmæssige hensyn at tage.
Det handler i stort omfang om viden.
Derfor har vi indført løbende batchkontrol af byggeaffald, hvor vi kontrollerer de udgående materialer for både sammenblanding og forurening.
På den baggrund udarbejder vi udførlige materialedatablade på de fleste typer genanvendte materialer, så kunderne har indblik i både indhold og bestanddele, forureningsrisiko, myndighedskrav og anbefalinger til, hvordan materialerne kan og må bruges. Sigtekornet er, at kundernes ønsker til anvendelse er styrende for indholdet i materialedatabladene.
Det øger aftagernes indsigt, og det minimerer risikoen for forurening og forkert brug. Dermed øger det også motivationen for at genanvende. Og baseret på trafikken på vores hjemmeside er det relevant. Siderne med materialedatablade er de mest besøgte.
Arbejdet med at opbygge systematisk batchkontrol og komplette materialedatablade med tekniske, miljømæssige og klimamæssige egenskaber på alle produkter forventes at være afsluttet inden for de kommende år.
I 2020 genanvendes 3 procent af det byggeaffald, vi modtager, som nye råvarer. Få procent går på deponi og resten – 95 procent – som eksempelvis knust materiale, der indgår i underlag og fundamenter, nyttiggøres.
I 2025 er vores ambition, at tallet for genanvendelse er steget til 40 procent. Og i de efterfølgende år er vores ambition, at tallet kan stige til over 80 procent.
Vi forventer, at det vil blive muligt at genanvende mere materiale direkte – som for eksempel knust betonaffald, der indgår i ny beton. Men vi forventer også, at der vil blive udviklet nye typer af materialer.
Eksempelvis arbejder vi på at udvikle et byggemateriale, der er baseret på blandet tegl og beton.
Klima, miljø og energi

Insekter får fjordudsigt på biovolde
Jordvolde kan meget mere end reducere larm fra skydebaner og veje. Det mener samarbejdspartnerne Danmarks Naturfredningsforening og RGS Nordic i hvert fald. Fremover står vilde bier, fugle og padder have gavn af såkaldt ”biovolde”, som indrettes med fokus på biodiversitet. Den første af slagsen er netop indviet i Høje-Taastrup.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

RGS Nordic og Næste vil recirkulere træ i stor skala
RGS Nordic og Næste har indgået et strategisk samarbejde om at skalere oparbejdning af kvalitetstræ til produktion og afsætning af Næste skure.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Stærk udvikling inden for genanvendt beton
Der er for alvor ved at komme fart på genanvendelsen af beton. Lige nu genanvendes fem procent af betonaffaldet, og andelen er stigende. Forventningen er, at vi inden for fem år vil kunne forarbejde halvdelen af alt betonaffald til genanvendelse.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
Banedanmark og RGS Nordic samarbejder om at genanvende beton
Banedanmark er i fuld gang med at udvikle jernbanen mellem Ringsted og Femern, så banen har dobbeltspor, nyt signalsystem og er elektrificeret, når den faste forbindelse over Femern Bælt åbner.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Samarbejde med NÆSTE kickstarter systematisk genbrug af konstruktionstræ
NÆSTE er en dansk virksomhed, der bygger træskure i genbrugsmaterialer. Vi samarbejder med NÆSTE om at levere træ fra byggeaffald. Det er en direkte vej til, at mere træaffald kan genbruges.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
Beton har et kæmpe genanvendelsespotentiale
Beton er et af de mest energikrævende byggematerialer at fremstille – og et af de mest anvendelige, fleksible, holdbare og udbredte. Derfor er der god grund til at genanvende beton. Det sparer energi - og dermed CO2, og det sparer ressourcer.
Indhold fra partner