07.10.2020  |  Klima, miljø og energi

Deklaration af genanvendte byggematerialer skaber bedre genanvendelse

Indhold fra partner Hvad er dette?

I 2025 er vores ambition, at tallet for genanvendelse er steget til 40 procent. Og i de efterfølgende år er vores ambition, at tallet kan stige til over 80 procent.

Nogle genanvendte materialer er rene og på niveau med jomfruelige råvarer, mens andre kan indeholde urenheder, der har større eller mindre betydning for, hvad de kan bruges til.

Eksempelvis vil vi ofte kunne levere knust konstruktionsbeton i fuldstændig rene kvaliteter, mens eksempelvis stabiliseringsmateriale baseret på blandinger af knust beton og tegl kan være forurenet med rester af tjære, olie eller metal eller kan være sammenblandet med for eksempel plastik.

Begge typer materiale kan genanvendes, men der er stor forskel på hvordan og til hvad. Det skal derfor sikres, at genanvendte materialer bruges på en måde, så man ikke risikerer forurening fra dem, ligesom der kan være æstetiske og konstruktionsmæssige hensyn at tage.

Det handler i stort omfang om viden.

Derfor har vi indført løbende batchkontrol af byggeaffald, hvor vi kontrollerer de udgående materialer for både sammenblanding og forurening.

På den baggrund udarbejder vi udførlige materialedatablade på de fleste typer genanvendte materialer, så kunderne har indblik i både indhold og bestanddele, forureningsrisiko, myndighedskrav og anbefalinger til, hvordan materialerne kan og må bruges. Sigtekornet er, at kundernes ønsker til anvendelse er styrende for indholdet i materialedatabladene.

Det øger aftagernes indsigt, og det minimerer risikoen for forurening og forkert brug. Dermed øger det også motivationen for at genanvende. Og baseret på trafikken på vores hjemmeside er det relevant. Siderne med materialedatablade er de mest besøgte.

Arbejdet med at opbygge systematisk batchkontrol og komplette materialedatablade med tekniske, miljømæssige og klimamæssige egenskaber på alle produkter forventes at være afsluttet inden for de kommende år.

I 2020 genanvendes 3 procent af det byggeaffald, vi modtager, som nye råvarer. Få procent går på deponi og resten – 95 procent – som eksempelvis knust materiale, der indgår i underlag og fundamenter, nyttiggøres.

I 2025 er vores ambition, at tallet for genanvendelse er steget til 40 procent. Og i de efterfølgende år er vores ambition, at tallet kan stige til over 80 procent.

Vi forventer, at det vil blive muligt at genanvende mere materiale direkte – som for eksempel knust betonaffald, der indgår i ny beton. Men vi forventer også, at der vil blive udviklet nye typer af materialer.
Eksempelvis arbejder vi på at udvikle et byggemateriale, der er baseret på blandet tegl og beton.

Mere fra RGS Nordic AS

RGS Nordic AS

https://www.rgsnordic.com/

RGS Nordic er certificeret indenfor CSR: DS 49001. Som en førende miljøvirksomhed har vi et stort ansvar. Ikke bare for miljøet, men også for mennesker og samfund.   Derfor er bæredygtighed selve rygraden i vores virksomhed. Og derfor bliver alt, hvad vi gør og planlægger at gøre, målt op…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere