07.10.2020 | Klima, miljø og energi
Deklaration af genanvendte byggematerialer skaber bedre genanvendelse
Indhold fra partner Hvad er dette?
I 2025 er vores ambition, at tallet for genanvendelse er steget til 40 procent. Og i de efterfølgende år er vores ambition, at tallet kan stige til over 80 procent.
Nogle genanvendte materialer er rene og på niveau med jomfruelige råvarer, mens andre kan indeholde urenheder, der har større eller mindre betydning for, hvad de kan bruges til.
Eksempelvis vil vi ofte kunne levere knust konstruktionsbeton i fuldstændig rene kvaliteter, mens eksempelvis stabiliseringsmateriale baseret på blandinger af knust beton og tegl kan være forurenet med rester af tjære, olie eller metal eller kan være sammenblandet med for eksempel plastik.
Begge typer materiale kan genanvendes, men der er stor forskel på hvordan og til hvad. Det skal derfor sikres, at genanvendte materialer bruges på en måde, så man ikke risikerer forurening fra dem, ligesom der kan være æstetiske og konstruktionsmæssige hensyn at tage.
Det handler i stort omfang om viden.
Derfor har vi indført løbende batchkontrol af byggeaffald, hvor vi kontrollerer de udgående materialer for både sammenblanding og forurening.
På den baggrund udarbejder vi udførlige materialedatablade på de fleste typer genanvendte materialer, så kunderne har indblik i både indhold og bestanddele, forureningsrisiko, myndighedskrav og anbefalinger til, hvordan materialerne kan og må bruges. Sigtekornet er, at kundernes ønsker til anvendelse er styrende for indholdet i materialedatabladene.
Det øger aftagernes indsigt, og det minimerer risikoen for forurening og forkert brug. Dermed øger det også motivationen for at genanvende. Og baseret på trafikken på vores hjemmeside er det relevant. Siderne med materialedatablade er de mest besøgte.
Arbejdet med at opbygge systematisk batchkontrol og komplette materialedatablade med tekniske, miljømæssige og klimamæssige egenskaber på alle produkter forventes at være afsluttet inden for de kommende år.
I 2020 genanvendes 3 procent af det byggeaffald, vi modtager, som nye råvarer. Få procent går på deponi og resten – 95 procent – som eksempelvis knust materiale, der indgår i underlag og fundamenter, nyttiggøres.
I 2025 er vores ambition, at tallet for genanvendelse er steget til 40 procent. Og i de efterfølgende år er vores ambition, at tallet kan stige til over 80 procent.
Vi forventer, at det vil blive muligt at genanvende mere materiale direkte – som for eksempel knust betonaffald, der indgår i ny beton. Men vi forventer også, at der vil blive udviklet nye typer af materialer.
Eksempelvis arbejder vi på at udvikle et byggemateriale, der er baseret på blandet tegl og beton.
Klima, miljø og energi
Beton har et kæmpe genanvendelsespotentiale
Beton er et af de mest energikrævende byggematerialer at fremstille – og et af de mest anvendelige, fleksible, holdbare og udbredte. Derfor er der god grund til at genanvende beton. Det sparer energi - og dermed CO2, og det sparer ressourcer.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Nu er cirkulær beton fra RGS Nordic og DK Beton certificeret
Som de første i Norden kan RGS Nordic og DK Beton i samarbejde levere certificeret fabriksbeton til nybyggeri med genanvendt betontilslag. På den måde skaber vi cirkulær beton fra betonaffald.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Vores bæredygtighedsstrategi
Vores ambition er at øge genanvendelsen af byggeaffald til 80 procent i 2030 parallelt med, at vi bevæger os imod CO2-neutralitet.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
Hvad er genanvendelse?
Der er flere niveauer af genanvendelse
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
CSR-rapport: Bæredygtighedsrapport 2019
Vi har i en årrække arbejdet målrettet efter en bæredygtighedsstrategi. Den står i 2020 for at blive nytænkt i en endnu mere systematisk og offensiv retning. I de kommende år vil vi øge ambitionerne og anlægge et grundlæggende nyt syn på vores virksomhed.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

CSR-rapport: Bæredygtighedsrapport 2018
Vi er en miljøvirksomhed helt ind i knoglerne, så når vi snakker om klima, miljø og bæredygtighed, er det ikke fordi loven, ngo’erne eller medierne kræver det – det er derimod en dybt integreret del af vores forretning.
Indhold fra partner