Den billigste og reneste energi er den, man sparer

Der investeres stadig mere i energieffektivitet – og med god grund. Det påvirker klimaforandringer i en positiv retning, øger forsyningssikkerheden og giver økonomiske besparelser for energikøberen. Danske virksomheder har stadig masser at tage fat på, især i de mange mindre virksomheder.

Energieffektivisering er den hurtigste, nemmeste og billigste vej til lavere forbrug og CO2-udledninger. Det handler om både virksomhedens og nationens konkurrenceevne..

16.12.2015

CSR.dk

Det Internationale Energiagentur anslog i 2014, at det globale marked for energieffektivitet er på mindst 310 milliarder amerikanske dollar. Det er næsten 2.000 milliarder danske kroner. Det fik IEA til at lege med tanken om at forfremme effektiviseringer til “den første energikilde”, i stedet for dets årelange placering på femtepladsen efter kul, olie, atomkraft og vedvarende energikilder.

Energieffektivitet er positivt på mange fronter – også den nationaløkonomiske. En analyse fra IEA viser f.eks., at Tyskland gennem energieffektiviseringer undgik import af energi for omkring 30 milliarder amerikanske dollar i 2014.

Bedre klima uden afsavn
Energieffektivitet er måske også populært i forhold til andre klimaindsatser, fordi man kan få det samme bare med mindre energiforbrug. Man kan stadig køre i bil – men ny teknologi sørger for, at den kører længere på literen eller kører på en renere type energi. Man kan stadig fastholde den nødvendige, stabile temperatur i sine lagerfaciliteter, men  forbedringer af anlæg gør, at det kræver mindre energi. Billedligt talt er der altså ikke nogen kødfri dag i energieffektivitet, og det gør det spiseligt for mange.

En god cirkel

Da magasinet The Economist i starten af 2015 kiggede nærmere på fremtidens energiforsyning, konkluderede de, at der var ved at tegne sig et billede af en god cirkel, som mildest talt overrasker dommedags-profeterne.

Cirklen består af fem elementer:

1. En overflod af energi fra vedvarende kilder, kombineret med

2. Nye lagringsmuligheder – i stor skala, men også som små enheder fordelt på husstande og andre private installationer, kombineret med

3. Bedre distribution både ved hjælp af nye, store forbindelseslinier mellem landenes forsyningsnetværk, men også i form af mange mikroproduktionsanlæg hos forbrugerne, f.eks. solenergi eller private vindmøller. Alt dette skal tæmmes af

4. Intelligens, fordi vi kommer til i langt højere grad at benytte os af intelligente måleredskaber, selvstyrende komponenter osv. Og det hele bakkes op af

5. Finansiering – som i disse år flyder stadigt mere frit og omfangsrigt mod nye og bedre energiformer.

Og energieffektivitet er en af dem.

Det er en vigtig pointe i fremtidens energispareindsats i danske virksomheder. Energistyrelsen afrapporterede i august 2015 på en række undersøgelser af energieffektivisering i danske virksomheder, som står for 35% af det danske energiforbrug. Potentialerapporten, som den hedder, viste, at det især var i de mindre virksomheder, man haltede bagud med indsatsen. For at komme i gang pegede virksomhederne på, at det jo også skal stemme overens med krav om komfort, indeklima og optimering af produktionen, hvis de skal i gang. Ting må altså ikke blive dårligere af at blive mere energieffektive.

Danmark: næste skridt er mange bække små
At det er de mindre virksomheder med under 10 ansatte, som ikke er kommet helt så godt i gang, er om end ikke overraskende, så dog vigtigt. For det er samtidig et faktum, at over 80% af danske virksomheder falder i denne kategori.

Undersøgelserne fra Energistyrelsen kiggede også på, hvor det største besparingspotentiale skal findes. Det viste sig at ligge i den private Handel og Servicebranche, som netop har mange mindre virksomheder. Potentialet her er faktisk større end i industrien, og der hvor der kan tages fat er i områderne opvarmning af rum, belysning og køling/ventilation.

Udfordringen ligger primært i, at virksomhederne med det største potentiale samtidig er de måske mindst interesserede. Kun to tredjedele af de små virksomheder har allerede været i gang med energibesparelser inden for de seneste fem år, mens det tal for større virksomheder er næsten 90%. De mindste virksomheder fortæller samtidig, at det er svært at finde rundt i junglen af tilbud og muligheder på området.  Det lovede regeringen at gøre noget ved i form af bedre information, værktøjer og  samarbejde.

Det største bidrag til klimamål
Tilbage på de store nagler skal energieffektiviseringer også fremhæves for deres potentielle bidrag til at begrænse klimaforandringerne. IEA anslår således, at i indsatsen for at holde den globale temperaturstigning på 2?C eller mindre,  så spiller energieffektivisering den største rolle med et bidrag på næsten 40% af reduktionerne i de globale CO2-udledninger fra energiforsyning frem til  2050. Til sammenligning vil vedvarende  energikilder stå for 30%. IEAs administrerende direktør, Maria van der Hoeven, forklarer energieffektivitet sådan her:

”Det er det usynlige kraftcenter, som i mange lande arbejder bag scenen på at forbedre vores forsyningssikkerhed, skære ned på vores energiregninger og få os tættere på at nå vores klimamål.” 

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - Deltag i vores webinarer og forstå dine rapporteringskrav

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

PanzerGlass viser LCA-resultater: Sådan gjorde de

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J