02.10.2017 | Klima, miljø og energi
Den første internationale standard for bæredygtige indkøb har set dagens lys
Indhold fra partner Hvad er dette?
Fremover bliver det nemmere for virksomheder og organisationer at foretage bæredygtige indkøb. En ny standard for bæredygtige indkøb, ISO 20400, vejleder virksomheder, som vil tænke bæredygtighed ind i deres indkøb.
ISO 20400 om bæredygtige indkøb, der udkom i maj 2017, er verdens første internationale standard for bæredygtige indkøb. Formålet med standarden er at hjælpe virksomheder med at gøre bæredygtige indkøb til deres faste indkøbspraksis.
”Bæredygtige indkøb indebærer, at der skal træffes indkøbsbeslutninger, som opfylder en virksomheds behov på en måde, der kommer virksomheden, samfundet og miljøet til gode. Det indebærer bl.a., at virksomhedens leverandører arbejder etisk, at de indkøbte produkter og ydelser er bæredygtige, og at sådanne indkøbsbeslutninger samtidig adresserer sociale, økonomiske og miljømæssige spørgsmål,” fortæller Charlotte Vincentz Fischer fra Dansk Standard.
Det skal være en del af organisationens kultur. Det handler om at engagere sine stakeholders. Man skal kende sin leverandørkæde. Det er enormt vigtigt. Hvis du skal sikre bæredygtighed ned i leverandørkæden skal du sikre dig, at dem du handler med, lever op til de krav der stilles. Du skal kende hele kæden
Får bæredygtighed ind i al indkøb
Hun forventer, at den internationale standard vil blive en god hjælp til virksomheder i udviklingen og implementeringen af politikker og praksis for bæredygtige indkøb.
”Den nye ledelsesstandard er et redskab, som skal hjælpe organisationer med at få bæredygtighed ind i al indkøb. Den er både rettet mod det offentlige og virksomheder, ” fortæller Charlotte Vincentz Fischer og fortsætter:
”ISO 20400 er en guide, ikke en certificerbar standard. Den vejleder i, hvordan en virksomhed eller organisation systematisk kan håndtere bæredygtige indkøb. Den har både fokus på at forstå den kontekst, man er i, og på at få det integrereret i sin politik og strategi, så det kommer ind i organisationen. Den her type indsats skal forankres i hele organisationen,” fortæller Charlotte Vincentz Fischer.
”Man skal kende sin leverandørkæde”
Ifølge Charlotte Vincentz Fischer kan virksomhederne have stor gavn af at lære deres leverandører bedre at kende og formidle deres indkøbspolitik til leverandørerne, for at sikre en forventningsafstemning og forståelse for de krav der stilles.
Klima, miljø og energi

Offentlige udbud stiller krav om grønne standarder
Klima- og miljøhensyn spiller allerede i dag en rolle i danske offentlige udbud. Det viser en ny rapport, der indikerer, at knap halvdelen af udbuddene inddrager klima- og miljøhensyn ved bl.a. at stille krav om grønne standarder.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Sådan kommer din virksomhed godt i gang med FN’s verdensmål
Mange virksomheder, ikke mindst smv’er, savner konkrete værktøjer til at arbejde med verdensmålene. Standarder kan være en del af løsningen.
Indhold fra partner
Samfund

Kunstig intelligens kan være løftestang til at nå FN’s verdensmål
Der er et stort potentiale i at bruge kunstig intelligens til at indfri verdensmålene, som danske virksomheder kunne blive bedre til at udnytte. Men det kræver, at der er tillid til teknologien.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Den danske byggebranche går forrest i omstillingen til cirkulær økonomi
Bygge- og anlægsbranchen står for omkring 40 % af samfundets ressource- og energiforbrug, og 30 % af den samlede danske affaldsmængde stammer fra byggeriet. Derfor er alles øjne rettet mod branchen for at sikre en hurtig og gennemgribende grøn omstlling.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Sådan kan du arbejde med FN´s verdensmål
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Dansk Standard giver konkrete indspark til regeringens handlingsplan for FN’s verdensmål
Standarder og miljømærker kan være med til at understøtte omstillingen til en mere bæredygtig fremtid og indfri FN’s verdensmål. Derfor foreslår Dansk Standard konkrete initiativer som indspil til regeringens kommende handlingsplan for verdensmålene.
Indhold fra partner