19.01.2015  |  Klima, miljø og energi

Den grønne danske eksport udgør 65 milliarder

Danske virksomheder eksporterede grønne varer og tjenester for 65 milliarder kroner i 2013, viser tal fra Danmarks Statistik.

Der er godt gang i eksporten af alt lige fra termostater og isoleringsmaterialer til rådgivning om spildevandshåndtering og optimering af energiforbrug. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Læs også: Stor vækst i Danmarks eksport af energiteknologi

Maskinindustrien stod for hovedparten af den grønne eksport, især i form af vindmøller. Grønne varer og tjenester udgjorde 6,4 procent af den samlede eksport.

Hvad vil ”grøn” sige?
Når Danmarks Statistik opgør, hvad der er grønne varer og tjenester, er det ikke bare produkter, der er direkte miljøbeskyttende, men også produkter, som betyder reduktion i miljøbelastende forbrug af naturressourcer. En fryser med lavt energiforbrug eller en højeffektiv pumpe er altså i denne sammenhæng grønne varer. Et solcelleanlæg er en grøn vare, mens installationen regnes med som en grøn tjeneste.

Samlet produktion for 165 milliarder
Mens eksporten løb op i 65 milliarder kroner, blev der samlet set i Danmark produceret grønne varer og tjenester for 165 milliarder kroner i 2013, oplyser Danmarks Statistik.

Knap halvdelen af produktionen, 79 milliarder kroner, var relateret til vedvarende energi, mens omsætningen for produkter, der har til formål at øget effektiviteten i energiforbruget udgjorde 26 milliarder kroner.

Relateret til miljøbeskyttelse var omsætningen størst på affaldshåndtering og genbrug, 17 milliarder kroner, og spildevandshåndtering med 14 milliarder kroner.

58.000 arbejdspladser
Produktionen af grønne varer og tjenester giver beskæftigelse til 58.000 personer, omregnet til fuld tid. Heraf arbejder to tredjedele med grønne produkter rettet mod ressourcebesparelse, mens en tredjedel producerer med miljøbeskyttelse som formål. 48 procent af de ”grønne” jobs er i industrien.

Ny publikation
Konklusionerne fremgår af publikationen Grønne varer og tjenester 2013, der udkommer i dag og kan hentes gratis her.

Læs også: Gode vækstmuligheder i Afrika for danske virksomheder

Det er første gang, Danmarks Statistik udgiver denne publikation.

- JKK 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere