13.11.2018 | Klima, miljø og energi
Det Økologiske Råd og E.ON starter kampagne om luftforurening
Ny samarbejdskampagne skal skabe fokus på luftforureningsproblemer, der særligt stammer fra dieselbiler.
Luftforureningen i mange danske byer overstiger EU-luftdirektiv, og særligt dieselbiler er synderen. Det skal ny samarbejde belyse.
Miljøorganisationen Det Økologiske Råd går sammen med energiselskabet E.ON i en ny oplysningskampagne, der skal skabe fokus på luftforureningsproblemer i byerne.
Læs også: UPS fortsætter med at rulle elcykler ud på markedet
Hvert år er luftforurening fra transport skyld i 900 dødsfald i Danmark, og særligt dieselbrændstoffet er en stor synder, ifølge E.ON. Den dårlige luft byerne svarer til passiv rygning af syv cigaretter dagligt, og særligt børn er i risikogruppen.
”Vores børns ret til at indånde ren luft er vigtigere, end at alle slags biler skal kunne køre på en hvilken som helst vej. Derfor skal vi have de gamle og mest forurenende dieselbiler ud af byernes miljøzoner”, siger Jeppe Juul, transportrådgiver i Det Økologiske Råd.
Han påpeger, at børn er udsat for op til 60 procent mere luftforurening end voksne, da de pga. deres mindre størrelse er tættere på gadeniveauet, hvor forureningen er størst.
Overholder ikke EU-reglement
Danmark overholder ikke EU’s luftkvalitetsdirektiv fra 2010, og det er et vidtrækkende problem, mener E.ON.
”Transportsektoren er klimapolitikkens store problembarn og den eneste sektor, hvor CO2-udslippet blot er steget de seneste 40 år. På trods af årtiers grøn omstilling har vi næsten fordoblet vores olieforbrug siden oliekriserne i 1970’erne”, foklarer Tore Harritshøj, adm. direktør i E.ON, og fortsætter:
”Grundlæggende er udfordringen ligeså klar som løsningen. Om kort tid skal Danmark være fossilfrit, og derfor har fossilbiler en klar udløbsdato. Det er grundlæggende en uskik, at vi tillader forurenende biler at køre rundt og påføre andre medborgere sundhedsskadelige partikler. Vi har brug for at gøre transporten elektrisk og jo før, desto bedre”.
Danske elbiler udgør blot 0,4 procent af den samlede bilpark, hvilket er under EU-gennemsnittet. Til gengæld har vi gode lademuligheder i landet, med dobbelt så mange ladestandere som tankstationer.
Læs også: Renere luft for færre penge
Samarbejdet skal udover kampagnen også omfatte en underskriftindsamling, som du kan læse mere om her.
- SN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Fragttrafik på el i byerne kan give markante CO2-reduktioner
Ny CONCITO rapport viser, at grøn citylogistik kan bidrage væsentligt til at nedbringe CO2-udledningen fra byernes vare- og lastbiltrafik. Klimazoner, der fremmer elektrificering af køretøjsparken, er det tiltag, der vurderes at have det største potentiale for CO2-reduktion. Men det kræver klare politiske rammer og nye lokale partnerskaber at få omstillingen sat i gang.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal samle shippingbranchen om at nå målene i Paris-aftalen
Hvis shipping-industrien skal nå sine klimamål, bliver virksomhederne nødt til at samarbejde, udtaler direktør i D/S Norden.
Supply chain

Danskerne siger ja til lovgivning om virksomhedsansvar
Amnesty skyder ny kampagne for national lovgivning om kædeansvar i gang. Danskerne er ifølge undersøgelse stærkt positive. Den danske regering er nogenlunde med. Men skal man vente på EU-lovgivning eller ej? Og er EU-Kommisionen ved at gøre det lovgivningsprojekt væsentligt sværere for sig selv?
Medarbejder

En femtedel af kvinderne i ingeniør-branchen har oplevet seksuelt krænkende adfærd indenfor det seneste år
Det kalder på handling, mener formanden i ingeniørernes fagforening IDA.
Samfund

London kan skabe 5000 nye jobs, hvis de vælger at genbruge mere og afbrænde mindre, viser undersøgelse
Cirkulær økonomi principper kan skabe tusindvis af nye jobs og sænke forurening, uden at det koster samfundet en masse penge.
Klima, miljø og energi

Europas største Power-to-X-anlæg skal ligge i Esbjerg
Esbjerg bliver centrum for et nyt anlæg, der skal omdanne vindstrøm til CO2-fri gødning og CO2-fri brændstof.