Det bedste værktøj til DMA/CSRD er da Excel, ikke?
Hvor svært kan det være? Erhvervstyrelsen udstiller et excelværktøj til støtte for en dobbelt væsentlighedsvurdering. Flere prominente revisionsselskaber og konsulenthuse bruger (kodede) excel sheets.
Jeg taler løbende med potentielle kunder, der fortæller mig at de bliver kontaktet flere gange ugentligt af softwareleverandører, der har en eller anden CSRD løsning som den hellige gral til at løse alle problemer.
Man skal ikke gøre processen sværere end højest nødvendigt, og derfor kan et excel ark være med til at bringe øvelsen ned på jorden, og måske en fin start til at få indsigt i, hvad sådan en opgave indebærer, men der er flere forhold du bør overveje.
Det handler om så meget mere end et værktøj
Det starter et andet sted, når du skal igang med DMA / CSRD. Der ligger opgaver som eksempelvis (ledelses-)involvering, organisering, kompetencer, overblik, forståelse, prioritering og meget mere og ikke mindst internt samarbejde på kryds og tværs.
Men for at komme derhen, så vil nogen gerne forstå tingene i dybden først, andre har det fint med en afprøvet handlingsplan, og så lærer vi undervejs. Excel kan være en fin start til at danne dig et overblik hvor og til hvad du har brug for hjælp til.
Det handler måske mest om valg af samarbejdspartner?
Hvis erkendelsen er at du har brug for (stor) ekstern hjælp til DMA / CSRD processen, så vil det handle om at finde den rette samarbejdspartner, og så lade værktøjsvalget komme I anden række. Din samarbejdspartner vil nemlig arbejde med et værktøj, der gør dem effektive. Jeg bruger selv ESRS UniverseTM, når jeg laver DMA’er og rådgiver om CSRD processen. Det er mit værktøj og er skræddersyet til opgaven.
Det handler også om værktøjet
Står du selv for processen og har overvejelser om værktøjsunderstøttelse, så kan det være du overvejer Excel. Nedenfor sammenligner jeg med ESRS UniverseTM, men sæt gerne en anden løsning ind og når du skal vurdere forholdene. Det gælder også for den kodede udgave af excel, som dit revisionshus eller konsulenthus stiller til rådighed.
Husk de skjulte omkostninger
Lav regnestykket, hvor du indregner de skjulte omkostninger for de løsninger du kigger på. Tag licensprisen for softwaren og divider med din(e) medarbejder(e)s samlede omkostninger pr time, så har du et mål for, hvilket værdi værktøjet som minimum skal skabe ift Excel. Der er skjulte omkostninger ved alle værktøjer, som eksempelvis at lære et nyt system. Det adresserer vi og andre ved at konstant give dig forslag til den næste naturlige opgave og guides til forståelse af systemet.
Så det du skal vurdere er om der er noget sparet, vundet eller på anden måde skaber fordele, når du vælger software til at understøtte din DMA / CSRD process ift Excxel. Se på listen nedenfor og lav din vurdering evt. i samarbejde med jeres indkøbs- og/eller it-afdeling.
Excel vs. Software skræddersyet til opgaven
Jeg sammenligner funktioner / opgaver / problematikker med anvendelse af software og ikke de konkrete rapporteringskrav.
Co-Pilot vs CSRD trænet AI-model
Blot til ekstra info, hvis I kigger på AI-understøttelse.
Vil du vide mere om ESRS UniverseTM?
Skulle jeg have gjort dig nysgerrig på at undersøge ESRS UniverseTM, som en af de løsninger, som du vil kigge på, så får du 3 muligheder her:
- Tjek ESRS UniverseTM ud på vores hjemmeside.
- Book en demo her
- Deltag på webinaret: DMA Deep Dive på en halv time d. 28/11 kl..
Håber ovenstående kan være en hjælp til dine valg.
Mvh Ole Bach Andersen
Denne artikel er del af et tema:
Tema: Techløsninger til ESG
Behovet for og indsamlingen af ESG-data eksploderer i takt med nye dokumentations og oplysningskrav. Det bør føre til de håndholdte løsningers endeligt og implementering og integration af nye digitale løsninger. CSR.dk viser i dette team eksempler på, hvordan det kan gøres.