12.06.2020 | Klima, miljø og energi
Det Blå Danmark skal fortsat være klimaneutralt i 2050
I Det Blå Danmarks 21 klimaanbefalinger til regeringen er der fokus på klimaeffektivitet og klimadiplomati – og ambitionerne er stadig høje trods coronakrisen. "Vejen frem for dansk skibsfart er at følge en bæredygtig retning”, siger partnerskabets formand, Mærsk-topchef Søren Skou.
Danske færger har siden 1990 reduceret deres udledninger med 68 procent og er snart i mål. Arkivfoto
I 2050 skal hele Det Blå Danmark være 100 procent klimaneutrale, og senest i 2030 skal det første oceangående nul-emissionsskib være i kommerciel drift.
Læs også: Ny klyngeorganisation skal styrke et bæredygtigt Danmark til søs
Det er hovedambitionerne for Det Blå Danmark, som midt i marts afleverede 21 initiativer og anbefalinger til regeringen.
Formanden for Det Blå Danmarks klimapartnerskab med regeringen og CEO i A.P. Møller - Mærsk, Søren Skou, har nu fremlagt initiativerne og anbefalingerne for Grønt Erhvervsforum.
”I Det Blå Danmark fastholder vi vores målsætning om klimaneutralitet i 2050. Af gode grunde har fokus de seneste måneder været andetsteds, men vejen frem for dansk skibsfart er at følge en bæredygtig retning”, siger Søren Skou.
Maersk is committed to working towards being climate neutral by 2050. Our CEO Søren Skou discusses the partnership and more here.#Maersk #sustainability https://t.co/EOOoRL1XjJ
— Maersk (@Maersk) June 10, 2020
Partnerskabet har arbejdet inden for fire temaer: Energieffektivitet, havne og kystnær skibsfart, grønne brændstoffer og klimadiplomati.
Det har blandt andet givet anbefalinger om at etablere et udviklings- og demonstrationsprogram til maritime klimaløsninger, at stille klimakrav til de danske færgeruter fra næstkommende udbudsrunder, at lave en national strategi for introduktion af brændstofprojektet Power-to-X i stor skala i Danmark, og at ansætte en dansk ambassadør, der skal arbejde med global klimaregulering i FN’s søfartsorganisation, IMO.
Færger snart i mål
”Vi kan effektivere et godt stykke vej, og det gør vi allerede på tværs af branchen. Men effektiviseringer kan ikke i sig selv bringe os i mål, og derfor er det afgørende, at vi også følger et udviklingsspor, hvor uprøvede teknologier skal i spil, og hvor der er behov for store investeringer i forskning, udvikling og tests”, siger Søren Skou.
Det Blå Danmark bakker op om regeringens målsætning om en 70 procent CO2-reduktion i Danmark i 2030.
Den internationale skibsfart er ikke omfattet i det danske regnskab, og 98 procent af al dansk skibsfart finder sted uden for Danmarks grænser. Derfor har Klimapartnerskabet for Det Blå Danmark også arbejdet med, hvordan Danmark kan vise vejen for en omstilling af den internationale skibsfart.
Læs også: Norsk skibsfart vil være klimaneutral inden 2050
Til gengæld tæller færger, fiskefartøjer og nærskibsfarten med i det nationale klimaregnskab. Her har færgerne siden 1990 reduceret deres udledninger med 68 procent og er snart i mål.
Den resterende nationale skibsfart er også godt på vej. Her har man siden 1990 reduceret 40 procent af udledningerne.
- SMF
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Nyt partnerskab vil bidrage med flere grønne gigawatts
Solcelle- og vindmølleparker skal have jord at stå på. Den vil et nyt partnerskab købe af landmænd og leje til energiproducenter. Og måske samtidig finde noget nyt at bruge de meget omtalte lavbundsjorde til.
Klima, miljø og energi

To projekter skal accelerere cirkulært byggeri
Det skal være nemt og sikkert for byggebranchen at vælge genbrugsmaterialer. Kvaliteten af de genbrugte materialer skal være dokumenteret. Og så skal de være langt mere tilgængelige. Nu går universiteter og byggebranche sammen i to store konsortier - udvalgt af Realdania og Innovationsfonden - for at accelerere den grønne omstilling af byggebranchen.
Samfund

Flere danskere handler brugt for at bekæmpe overforbrug
43 procent af danskerne handler brugt for at mindske overforbrug. For bare fem år siden var det tal blot 18 procent. Det meddeler Danmarks største markedsplads, DBA i det årlige genbrugsindeks, der afdækker den danske genbrugsøkonomi, vaner og tendenser.
Klima, miljø og energi

Fremtidens bygninger vil indgå positivt i vores energisystem
Om ti år vil vi tænke bygninger både mere socialt og som en konstruktiv del af vores energikredsløb. Det mener Søren Dyck-Madsen, seniorrådgiver i tænketanken CONCITO, der også hejser et flag for, at debatten om bæredygtighed ikke bliver afsporet af særinteresser.
Klima, miljø og energi

Frankrig vil forbyde indenrigs flyruter for at reducere CO2
Nedlægning af flyruter til fordel for tog vil medføre anseelige CO2-reduktioner. Men det vil også få menneskelige omkostninger i form af jobtab, mener Frankrigs socialistiske parti, PS.
Menneskerettigheder

Den grønne omstilling har sin pris
Ambitionerne om at nå Paris-aftalens mål har sat gang i de grønne løsninger, som stort set alle er afhængige af mineralske råstoffer. En industri der lider under alle former for menneskerettighedskrænkelser.