Digital bæredygtighed kræver integritet
Brugen af data og den øgede digitalisering giver store muligheder for virksomheder, der vil styrke bæredygtigheden i drift og samfund, men de skal være klar til at handle ansvarligt og transparent, lød det fra Nokia og Leo Pharma ved konference.
Den digitale revolution er over os, mener Ethical Corporation, der derfor dedikerede åbningssessionen på dag 2 af sidste uges Responsible Business Summit Europe 2018 til netop det tema. Spørgsmålet er således ikke om, men snarere hvordan og hvornår den IT-relaterede udvikling kommer til at transformere og påvirke erhvervsliv og industrier.
Til at svare på det, havde man inviteret bl.a. finske Nokia og danske Leo Pharma til London. Begge er globale selskaber med stor rækkevidde og kunder i milliontal, ligesom det er selskaber, der er langt fremme på den digitale dagsorden.
Som teknologivirksomhed er det naturligt for Nokia at tage den digitale udvikling til sig, pointerede selskabets VP Corporate Affairs, Minna Aila, indledningsvist, og pegede efterfølgende på et potentiale, der også kan komme FN’s verdensmål til gode.
”I takt med at verden bliver mere og mere forbundet, vil det også kunne understøtte opfyldelsen af SDG’erne ved at skabe mere sikkerhed og lighed, så målene kommer tættere på virkeligheden, ikke mindst i udviklingslandene”, sagde hun.
Tempoet i den teknologiske udvikling gør også, at virksomheder i stort set alle brancher bliver nødt til at tage stilling til såvel de positive, som de negative konsekvenser af digitaliseringen.
Muligheder skal udnyttes med omtanke
”Forandringerne vil aldrig ske så langsomt, som nu, og alt hvad der kan digitaliseres vil blive digitaliseret, fordi det giver mening både økonomiske og samfundsmæssigt. De enorme mængder data, der følger med den udvikling betyder, at vi bevæger os ind i en ’omdømmets æra’, hvor tillid og etik er altafgørende”, sagde Minna Aila og fortsatte:
”Derfor er virksomhederne nødt til at tage et standpunkt og agere derefter; det er ikke nok bare at overholde minimumsreglerne. Bæredygtighed bør for alle også omfatte en afdeling for moralsk dømmekraft, eksempelvis i forhold til brugen af kunstig intelligens”, sagde hun.
For den danske medicinalvirksomhed Leo Pharma er digitalisering lig med både muligheder og aspekter, der kræver ekstra opmærksomhed for det privatejede selskab. Hvis man som virksomhed ikke tager hensyn til sine metoder, bliver man nemlig irrelevant på sigt, lød det fra topchefen.
Læs også: Mærsk er godt på vej til at udrydde hverdagskorruption
”Data kan give os medicin, der er skrædder syet til den enkelte patient, hvilket giver mere præcise og effektive behandlinger og mindre spild, til glæde for både os og samfundet. Samtidig skal vi være åbne og meget respektfulde i forhold til, hvordan vi behandler al den data – og det skal gøres ordentlig; man kan ikke være relevant på i det lange løb, hvis man ikke har integriteten med sig”, sagde adm. direktør Gitte Aabo.