Divestmentbølgen når nye højder

Bevægelsen af investeringer væk fra fossile brændstoffer har nået 35 billioner kroner. Det er en fordobling siden september sidste år og spredningen er samtidig vokset markant.

Stadig flere investeringer bliver dirigeret væk fra de fossile energiformer..

14.12.2016

CSR.dk

Siden den formelle start i USA for fem år siden, er mængden og størrelsen af investeringer fra virksomheder, organisationer og private, der undgår fossile brændstoffer, vokset støt. Det viser den seneste opgørelse fra analysefirmaet Arabella Advisors, der har indsamlet data fra en lang række investorer verden over.

Læs også: Billioner på vej væk fra kulinvesteringer

Sammenlagt når de frem til, at den samlede værdi af de aktiver, der er blevet dirigeret væk – divestet – fra primært olie, kul og gas således nået op på 5 billioner (trillion) dollars, svarende til godt 35.200 mia. kr. Det er en fordobling i forhold til september 2015, hvorfra bevægelsen for alvor rykkede frem mod COP21 i Paris.

Spredningen af virksomheder, investeringsfonde, institutioner og ikke mindst private borgere, der divester sine midler, er vokset i samme takt. Ved rapportens offentliggørelse have 688 organisationer og 58.399 personer fra 76 lande bundet sine investeringer væk fra de fossile energiformer.

Divestmentbølgen i tal. Illustration: 350.org.

Blandt de seneste tilføjelser nævner ngo’en 350.org Trinity College i Dublin, 16 universiteter i Storbritannien, Islamic Society of North America og Naturhistorisk Museum i New York. Byer som Stockholm, Paris, København, Washington og Berlin er allerede ombord, og for nylig opfordrede 17 Nobelprismodtagere, bl.a. Desmond Tutu, Nobelfonden til at følge trop.

Rent geografisk kommer under halvdelen af investorerne nu fra USA, og nye sektorer repræsenteret via fx forsikringsselskaber, banker og pensionskasser er kommet med på kortet. Ingen enkelt sektor repræsenterer i dag mere end en fjerdedel af investeringerne.

Usikkerhed omkring fremtiden
Omkring fremtidsudsigterne anfører Arabella, at den globale divestment-bevægelse bliver en stadig større trussel for den fossile industri, i takt med at sektoren bliver presset af både lovgivning og den offentlige opinion. Bølgen af konkurser i branchen, mener Arabella kan føre til yderligere divestment, og modsætningsforholdet til de internationalt vedtagne CO2-standarder koblet med stadigt dårligere resultater fra fossile selskaber som eksempelvis ExxonMobil, vil i Arabellas øjne kun øge tempoet i det finansielle ryk i retning af vedvarende energi.

Et stort spørgsmålstegn, som rapporten kun overfladisk berør, er de nye politiske strømninger i USA, hvor den kommende præsident Donald Trump er ved at sammensætte et særdeles klimaskeptisk ministerkabinet, der vil styrke bl.a. kulindustrien og trække landet ud ad Parisaftalen.

Arabella noterer sig således, at valget at Trump ”sår tvivl om USA’s fortsatte vilje til at reducere sine udledninger”, men samtidig at ”eventuelle setbacks i den officielle amerikanske klimapolitik kun højner vigtigheden af divestments”, og at manglen på lovgivning gør, at ”investorer kan bruge deres midler og stemme til at fortsætte med at skubbe energisektoren væk fra fossile brændstoffer”.

Læs også: Pensionskasser kræver klimahandling fra olieselskaber

Det er i øvrigt værd at bemærke, at Arabella ikke har kunnet få præcise tal fra 20 procent af de institutioner, der offentligt har meldt ud omkring divestments, ligesom ”et stort flertal” af de personlige investorer har valgt ikke at dele sine oplysninger på området. Begge grupper er medregnet i antallet af investorer, men deres konkrete investeringer er ikke med i de 35 billioner, hvorfor det reelle tal er ”signifikant” højere.

Læs hele rapporten The Global Fossil Fuel Divestment and Clean Energy Investment Movement her.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online