DRC sætter ambitiøst klimamål: Vil halvere CO2-aftryk inden 2030

Klimakrisen forårsager katastrofer og langvarige klimaforandringer, der driver mennesker på flugt og gør livet sværere for millioner af verdens mest sårbare. I DRC har vi nu forpligtet os til at reducere det CO2-aftryk, der opstår i vores arbejde for flygtninge og fordrevne i verdens brændpunkter.

Ekstrem tørke er en af de klimakatastrofer, der går ud over i forvejen udsatte mennesker i nogle af verdens fattigste lande. Lige nu er Somalia hårdt ramt af den værste tørke i 40 år, og millioner af mennesker er drevet på flugt efter vand og mad. Foto: DRC Somalia.

Vi vil fokusere på at finde de mest bæredygtige alternativer til nødhjælpspakker, telte og andre dele af vores respons for på den måde at reducere det CO2- og miljøaftryk, der følger af indsatsen helt lokalt

Charlotte Slente, generalsekretær i DRC Dansk Flygtningehjælp

Vi sætter CO2-reduktioner på dagsordenen for mennesker på flugt
Oversvømmelser, ekstrem tørke, altødelæggende orkaner. Naturkatastrofer og langvarige klimaforandringer bliver stadigt mere voldsomme og uforudsigelige, og hvad værre er: De forekommer ofte i områder befolket af en verdens allermest sårbare grupper – mennesker på flugt. Dermed forværrer klimaforandringerne de allerede eksisterende kriser og forøger de risici, som mennesker i udsatte områder lever med.

Ifølge FN tvinger klimakatastrofer hvert år mindst 20 millioner mennesker til at forlade deres hjem i søgen efter sikkerhed. Mange af dem lever i forvejen som fordrevne.

For at bidrage til en afbødning af klimakrisens katastrofale konsekvenser har DRC Dansk Flygtningehjælp nu sat et ambitiøst mål: Inden 2030 skal vi have halveret vores CO2-udledning i forhold til 2019.

"Det er et ambitiøst mål, men vi er allerede begyndt at arbejde systematisk med reduktion af vores CO2-udledning i forbindelse med at sikre nødhjælp og varige løsninger for mennesker på flugt,” fortæller generalsekretær Charlotte Slente.

”Det handler selvfølgelig om at kigge transport, rejser, energiforbrug og forsyningskæder efter i sømmene – men det handler også om den konkrete hjælp, vi yder ude i kriseområderne. Her vil vi fokusere på at finde de mest bæredygtige alternativer til nødhjælpspakker, telte og andre dele af vores respons for på den måde at reducere det CO2- og miljøaftryk, der følger af indsatsen helt lokalt.”

En af verdens mange tørkeflygtninge er Aimal fra Afghanistan. Han er 11 år gammel og eneansvarlig for at skaffe mad til sine seks yngre søskende, sin mor og sig selv. Familien har ingen indkomst, så hver dag går Aimal ind til storbyen for at tigge og sælge skrald til genbrug. Foto: DRC Afghanistan .

Et kæmpe skridt i den rigtige retning
I samarbejde med Globalt Fokus har DRC Dansk Flygtningehjælp udarbejdet et CO2-regnskabsværktøj, som gør det muligt at kvantificere vores aftryk, vurdere de mest forurenende praksisser og herefter iværksætte reducerende tiltag.

Men udfordringerne kan ikke alle løses med de samme greb, forklarer Charlotte Slente.

"Alt afhængig af landet, konteksten og arten af vores aktiviteter, er kilderne til CO2-udledning meget forskellige, og derfor findes der ikke én universel løsning.

Men med 9.000 medarbejdere i 40 lande ser jeg det som et kæmpe skridt, at en organisation som vores begynder at arbejde ambitiøst og systematisk med klima- og miljøhensyn i alle led af arbejdet for mennesker på flugt."

Det bliver ikke en nem rejse, og det vil tage tid at komme alle led igennem. Men vi er gået seriøst ind i arbejdet for at halvere vores CO2-aftryk inden 2030, og jeg er overbevist om, at vi når målet

Charlotte Slente, generalsekretær i DRC Dansk Flygtningehjælp

Størst mulig reduktion - og mulighed for udligning
På grund af karakteren af vores arbejde er det ikke muligt at opnå fuld CO2-neutralitet udelukkende via reducerende tiltag.

"Men vi vil gøre, hvad vi kan, for at sikre størst mulig CO2-reduktion i alle led af vores indsatser – og med tiden se på muligheder for udligning af de emissioner som ikke kan reduceres eller undgås,” forklarer Charlotte Slente.

”Vi er stolte over at have startet denne ambitiøse rejse. Den bliver ikke nem, og det vil tage tid at komme alle led igennem, men vi er gået seriøst ind i arbejdet for at halvere vores CO2-aftryk inden 2030, og jeg er overbevist om, at vi når målet.”

Arbejdet med kortlægning og implementering af CO2-reduktionsindsatser vil fremover kunne følges i vores nye årlige klima- og miljørapport, der offentliggøres senere i maj.

22.03.2024DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

New Report: Displacement is going to increase by more than 6.8 million people in the coming two years

04.03.2024DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Ukraine: The situation for the millions of internally displaced people is deteriorating fast

15.11.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Forced away from home by war - living as a displaced person

08.11.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

11.584.000 kr. til kvinder og piger på flugt

18.10.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Familier traumatiserede efter tre jordskælv på en uge i Afghanistan

05.10.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Education Under Attack in West And Central Africa