03.02.2016  |  Klima, miljø og energi

easyJet har hybridfly på tegnebrættet

Lavprisflyselskabet easyJet barsler på konceptstadiet med et fly, der kan bruge en elektrisk motor til at køre til og fra start og landing. Det kan spare op mod 50.000 ton brændstof om året.

Diverse hybridkøretøjer er efterhånden ikke nogen sjældenhed på landjorden, hvor specielt Toyota er langt fremme på personbilsfronten, mens Scania er på vej på lastbilmarkedet. Hybridmotorerne kombinere en klassisk forbrændingsmotor med en elektrisk ditto, der kan kreere fremdrift uden brug af fossile brændstoffer og med nærmest ingen udstødning.

Læs også: Flyene oser stadig for meget

I luftrummet er den slags derimod ikke ligefrem udbredt, men det vil easyJet måske lave om på. I hvert fald har det store britiske lavprisflyselskab lanceret konceptplanerne om et hybridfly, der via en indbygget hydrogenbrændselscelle kan ’fange’ energi fra flyets nedbremsning efter landing og lagre det i en stribe letvægtsbatterier. Strømmen kan flyet så bruge til at køre til og fra start- og landingsbanen (taxi) i lufthavnen.

Selvom det altså kun er på landjorden, systemet kan bruges, så vil det stadig kunne spare store mængder brændstof og CO2 om året. Ca. fire procent af easyJets årlige brændstofforbrug bliver brugt på jorden i netop taxi-trafik, og hvis flyene her kan droppe jetmotorerne til fordel for en elektrisk, så kan det på årsbasis spare selskabet – og miljøet – for omkring 50.000 ton brændstof og den deraf udledte CO2.

En vision for fremtiden
Det eneste restprodukt fra brændselscellen er vand, der som en yderligere bonus kan indgå i flyets vandsystem under flyvningen. Faktisk er det i princippet så rent, at det kan bruges til drikkevand, men mere realistisk vil det snarere blive anvendt til toiletskyl og lignende.

Teknologien skal testes i løbet af 2016, men en egentlig implementering i easyJets flåde, der pt. tæller knap 250 fly i Europa, har noget længere udsigter. Head of engineering hos easyJet, Ian Davies, kalder selv hybridflyet en ”… vision for fremtiden og en udfordring til vores partnere og leverandører til at fortsætte med at skubbe grænserne i retning af at reducere vores CO2-udledning.”

Læs også: Obama vil tvinge flybranchen til at skære i CO2-udledning

easyJet har et erklæret mål om at forbedre sine passagerers (næsten 70 mio. sidste år) carbon footprint med syv procent frem mod 2020. Hybridflykonceptet er udviklet i samarbejde med Cranfield University, der blandt forsker i luftfartsteknologi og uddanner flyingeniører.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere