Efter ti års forhandlinger: Ny FN-aftale om beskyttelse af havene er endelig på plads
I FN er medlemslandene netop blevet enige om en storstilet aftale, der skal beskytte biodiversiteten i internationalt farvand.
Med mere end ti år på forhandlingsbordet er man i FN netop enige om en aftale, der skal beskytte biodiversiteten i verdenshavene.
Det skriver Information.
Aftalen, der blandt andet beskrives ”som den første af sin slags” af professor ved FN’s World Maritime University Rónan Long, og ”historisk” af Sune Scheller, kampagnechef i Greenpeace, indeholder en række elementer, der tilsammen skal bibeholde naturen og dyrelivet i de internationale farvande.
Læs også: Nye, grønne regnemodeller skal mindske klima og biodiversitetsskader
Det handler blandt andet om at udpege beskyttede områder, hvor skibsfart og fiskeri skal begrænses – et initiativ, der skal ende med at 30 procent af verdenshavene er fredede i 2030.
Rónan Long understreger dog, at der ikke følger konkret lovgivning med aftalen, men at den blot sætter rammerne for, hvordan medlemslandene skal arbejde med beskyttelsen.
Læs også: Ny rapport: Biodiversitet bliver big business
”Det er vigtigt at sige, at aftalen i sig selv ikke beskytter havene. Den beskriver rammerne for arbejdet med beskyttelsen, og man kan være bekymret for, om man kan blive enige om, hvordan og hvad der skal beskyttes konkret, ikke mindst fordi man har været mere end ti år om at forhandle den her aftale på plads,” siger han til Information.
I aftalen indgår der også initiativer, som drejer sig om havområder, der ikke er beskyttede. Her er man blandt andet blevet enige om at udforme en forpligtelse til at lave miljøkonsekvensvurderinger af ikkebeskyttede områder, før man eksempelvis udfører olieboringer eller fiskeri.
- HCL