Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget
Ifølge flere eksperter vil den kommende CO2-afgift på landbruget ikke resultere i mindre animalsk produktion.
Mandag sidste uge præsenterede regeringen sin nye trepartsaftale, hvis store omdrejningspunkt har være den CO2-afgift, der nu pålægges landbruget.
Men afgiften vil ikke resultere i en omstilling væk fra animalsk produktion. Det mener flere eksperter, som Information har talt med.
Det er særligt med henvisning til bundfradraget på 60 procent, at initiativet møder kritik.
”Det høje bundfradrag gør det nemmere for kvægbrugere at blive ved med at være kvægbrugere. Hvis man havde haft et mindre bundfradrag – eller slet ikke noget bundfradrag – så havde man fået mere omstilling hen mod et plantebaseret landbrug,” siger Ulrik Beck, cheføkonom i tænketanken Kraka til Information.
Læs også: Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift
Heller ikke Peter Møllegaard, der er forperson i Klimarådet, mener, at afgiftsniveauet vil drive et skifte fra husdyr til planteproduktion i større omfang.
Hos Landbrug og Fødevarer er man dog ikke enig i kritikken. Martin Kristian Brauer, områdedirektør, mener ikke, man skal vurdere aftalen alene på den kommende CO2-afgift, men hellere aftalen i sin helhed.
”Man bliver nødt til at se aftalen i sin helhed, og den indeholder selvfølgelig en afgift, men den indeholder også rejsning af 250.000 hektar skov og udtagning af 140.000 hektar lavbundsjord. Det er en historisk omlægning af landbrugsarealerne i Danmark og, mener jeg, en strukturel omlægning af landbruget, som vi kender det i dag,” siger han til Information.
– HCL