Ekspertudvalg kommer med 18 forslag til bedre arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøet kan forbedres igennem 18 nye initiativer, som et ekspertudvalg nedsat af beskæftigelsesministeren netop har præsenteret. Forslagene møder dog kritik fra både en forsker, fagforening og partier i oppositionen, der særligt fokuserer på den manglende bevilling af ekstra penge.

Et ekspertudvalg er netop kommet med 18 forslag til at forbedre arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser. Arkivfoto..

28.09.2018

Jakob Markert, CSR.dk

Arbejdsmiljøet skal i større fokus på danske arbejdspladser.

Sådan lyder det fra regeringens ekspertudvalg, der efter halvandet år nu har sat punktum for deres arbejde ved at komme med 18 forslag, der skal være med til at kurere et Danmark, som har tiltagende ondt i arbejdsmiljøet.

Læs også: Stigende opmærksomhed omkring arbejdsmiljø

”Vi skal passe godt på de ca. 2,8 millioner mennesker, der hver dag går på arbejde i Danmark. Det er dem, der får vores samfund til at hænge sammen, og de har selvsagt krav på et godt og trygt arbejdsmiljø”, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Det var ham, der sidste år besluttede at nedsætte ekspertudvalget, efter at en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viste, at den hidtidige indsats ikke førte til de ønskede resultater i forhold til de politisk fastsatte 2020-mål på arbejdsmiljøområdet.

”Desværre kan vi se, at stadig flere ansatte overbelastes fysisk og psykisk, og det er en uacceptabel udvikling. Derfor har jeg også set meget frem til at modtage udvalgets anbefalinger til, hvordan vi alle i fællesskab kan forbedre arbejdsmiljøet ude på landets arbejdspladser”, siger Troels Lund Poulsen (V).

Fokus på arbejdspladser med dårligt miljø
Ekspertudvalget lægger blandt andet op til, at Arbejdstilsynet går efter de arbejdspladser, hvor risikoen for dårligt arbejdsmiljø er størst, mens de steder, der har bedre samvittighed, vil få færre besøg.

Sådan skal arbejdsmiljøet forbedres

  • Større bøder ved overtrædelser af arbejdsmiljøloven.
  • Ved gentagne overtrædelser skal arbejdspladsen betale for opfølgende tilsyn.
  • Bøder og kontrol af arbejdspladser skal suppleres med bedre vejledning i, hvordan eksempelvis en lignende ulykke kan undgås i fremtiden.
  • Der skal være mere klarhed om arbejdsmiljøreglerne og hvilke problemer, de forebygger. Der eksisterer over 100 gældende bekendtgørelser og flere end 200 vejledninger.
  • Lederes kompetencer inden for psykisk arbejdsmiljø skal styrkes med uddannelse.

Kilde: Ekspertudvalg om arbejdsmiljø

/ritzau/

Arbejdspladserne skal ligesom i dag have påbud, hvis de overtræder arbejdsmiljølovgivningen, men til forskel fra i dag, skal arbejdspladserne også kunne få påbud, der tvinger dem til at hyre den rette sagkundskab for at rette op på problemerne.

Ekspertudvalgt forslag rummer også, at tilsynet skal have mulighed for at uddele større bøder til virksomheder, der begår grove overtrædelser af reglerne på arbejdsmiljøområdet, ligesom at det skal være dyrere for virksomhederne, hvis de ikke inden for to år retter op på de problemer, Arbejdstilsynet har fundet.

Det bliver også anbefalet, at lave en selvstændig bekendtgørelse for det psykiske arbejdsmiljø på danske arbejdspladser, ligesom der er for det fysiske arbejdsmiljø, for at gøre det tydeligere hvilke regler der gælder for det psykiske arbejdsmiljø. Og så skal ledere have bedre muligheder for at tage uddannelser, der skal forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

”Klare regler gør det ikke alene, der skal også være kompetencer til at forebygge og løse problemerne. Og her lægger udvalget op til, at ledere med personaleansvar klædes bedre på”, siger Pia Gjellerup til dr.dk.

Forslag møder kritik
Ekspertudvalgets forslag bliver dog ifølge Fagbladet 3F allerede kritiseret fra flere sider. De danske lønmodtagere kommer ikke til at mærke de store forbedringer af deres arbejdsmiljø, lyder det blandt andet fra Peter Hasle, der er professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet:

”En stor del af anbefalingerne er vage hensigtserklæringer. Overordnet er der ikke lagt op til de store forandringer,” siger han og hæfter sig især ved anbefalingen om, at Arbejdstilsynet skal forbedre og målrette dets kommunikation, indgå aftaleforløb med arbejdspladser og i højere grad end i dag gå i dialog og vejlede virksomheder og arbejdsgivere.

”Det vil koste ressourcer, og når der ikke følger penge med til opgaverne, vil det gå ud over Arbejdstilsynets tilsynsbesøg,” vurderer Peter Hasle over for fagbladet 3F.

Der er således ikke bevilliget ekstra penge til initiativerne bag forslagene, men Troels Lund Poulsen har ifølge dr.dk tilkendegivet, at han er klar til at se på, om der skal afsættes midler til at bekæmpe problemerne med det psykiske arbejdsmiljø.

3F-medlemmers liv og helbred er på spil
At der ikke er afsat penge til forslagene vækker også skepsis hos fagforeningen 3F. Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F, peger på, at flere undersøgelser har vist, at det danske samfund kan spare 60-80 milliarder kroner om året på at forebygge arbejdsulykker, mindske medarbejdernes sygefravær og forbedre arbejdsmiljøet. Det står i skærende kontrast til, at udvalget af eksperters bud på en forbedret arbejdsmiljøindsat ikke må koste noget.

”På den baggrund er de stramme økonomiske rammer, som regeringen har sat for ekspertudvalget arbejde, efter vores opfattelse ikke rimelige,” siger Ulla Sørensen.

På trods af sin overordnede kritik af udvalget anbefalinger, så mener Peter Hasle, at der er gode takter i, at ekspertudvalget anbefaler, at grove overtrædelser af arbejdsmiljøloven skal straffes med større bøder. Og at arbejdsgiverne skal betale for tilsynsbesøg, hvis de indenfor to år gentagne gange har begået alvorlige overtrædelser af loven, som har ført forbud eller strakspåbud fra Arbejdstilsynet.

Skal omsættes til lovtekster
De 18 forslag fra ekspertudvalget er sendt videre til regeringen, Folketinget og arbejdsmarkedets parter med henblik på at blive omsat til lovtekster, bekendtgørelser og aftaler mellem arbejdsgiver og arbejdstagere. I løbet af efteråret skal Folketingets partier drøfte de 18 forslag, men allerede nu møder de kritik fra ordførere hos oppositionspartierne Socialdemokratiet og Enhedslisten.

Læs også: Fagforening og venstrefløj vil have regeringen til at fokusere på psykisk arbejdsmiljø

”Udviklingen går den forkerte vej med både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø herhjemme, og i oppositionen ønsker vi, at Arbejdstilsynet bliver tilføjet yderligere 100 millioner kroner,” siger beskæftigelsesordfører Lennart Damsbo-Andersen (S) til Fagbladet 3F og fortsætter:

”Men man kan ikke klandre ekspertudvalget for de økonomiske rammer, der er for arbejdsmiljø-indsatsen herhjemme. Eksperternes anbefalinger giver os et grundlag at arbejde videre på, og så må vi drøfte politisk, om der skal sættes flere penge af til området,” siger han.

 - JMA

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024BSR

Sponseret

Advancing a Just Transition: Lessons from Company Practices

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

23.05.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: 11 Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online