Fagforening og venstrefløj vil have regeringen til at fokusere på psykisk arbejdsmiljø
En ny rapport viser, at der er stor sammenhæng mellem arbejdspres og stress. FTF-formand opfordrer derfor regeringen til at øge indsatsen i kampen mod stress.
3,8 mio. sygefraværsdage om året skyldes stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø, skriver finans.dk.
Det viser en ny undersøgelse, som konsulentfirmaet Cowi har udarbejdet for hovedorganisationen FTF, hvor 9.641 medlemmer har svaret.
Undersøgelsen kortlægger det psykiske arbejdsmiljø blandt ca. 450.000 offentligt og privat ansatte.
Og resultatet taler for sig selv, mener formanden for FTF.
Læs også: Regeringen vil sætte ind mod stress på arbejdspladsen
”Det er meget, og det er voldsomt. Tænk på hvor meget 3,8 mio. arbejdsdage ville kunne bidrage med i en tid, hvor alle taler om, at der er mangel på arbejdskraft,” siger Bente Sorgenfrey til finans.dk.
Psykisk arbejdsmiljø skyld i 20 pct. fravær
Undersøgelsen viser, at danske lønmodtagere i gennemsnit har haft 6,9 sygefraværsdage inden for det seneste år. Her har 20 pct. (1,4 dage) ifølge de adspurgte været på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø.
Hvis man ganger det tal op, bliver det til 3,8 mio. sygefraværsdage, eller at 17.000 danskere hver dag er sygemeldt på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø, skriver finans.dk
22 pct. af de offentligt ansatte er ofte eller altid stressede, og i ni ud af 10 tilfælde skyldes det arbejdsforholdene. Generelt for lønmodtagere føler 16 pct. sig stressede.
Resultatet skal ifølge seniorforsker på Det nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), Jesper Kristensen, ses i lyset af, at 15 pct. af danskerne ifølge NFA ”ofte” eller ”hele tiden” har følt sig stressede inden for de seneste 14 dage.
Højt tempo, arbejdsmængde og krav
De offentligt ansatte stresses for det meste af en stor arbejdsmængde, et højt arbejdstempo, høje følelsesmæssige krav i arbejdet og konflikter mellem arbejde og privatliv, konkluderer rapporten.
”Når medarbejderne ikke kan levere den nødvendige kvalitet, er det ikke kun et problem for de borgere, som modtager ydelser og service. Det er i høj grad også en belastning for medarbejderne selv, som i for stort omfang må gå hjem med følelse af ikke at slå til”, skriver Bente Sorgenfrey i rapportens indledning.
Men problemerne med dårligt psykisk arbejdsmiljø kan dog forebygges, mener hun.
Løsning på problemet
Ifølge Bente Sorgenfrey er det på tide, at politikerne udarbejder en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø med klare regler til arbejdsgiverne.
Desuden foreslår FTF, at det bliver obligatorisk for ledere med personaleansvar at få uddannelse omkring arbejdsmiljø. Og til sidst kan et mere systematisk tilsyn med psykisk arbejdsmiljø forbedre problemet, påpeger organisationen.
Ny arbejdsmiljøindsats
Bente Sorgenfrey sidder i et ekspertudvalg, som regeringen har nedsat. Efter sommerferien skal udvalget komme med anbefalinger til en gentænkning af hele arbejdsmiljøindsatsen i Danmark.
Det skyldes blandt andet, at udviklingen i ansattes psykiske arbejdsmiljø går den forkerte retning i forhold til de politiske målsætninger, skriver fianans.dk.
Ligesom FTF-formanden mener Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juul, at hvis regeringen støbe en ordentlig arbejdsmiljøindsats sammen, ville det forbedre sygefraværet.
Læs også: Her er vinderne af Årets Arbejdsmiljø 2018
”Regeringen vil gerne øge arbejdsudbuddet ved at piske de ledige, men hvis man virkelig vil nedbringe sygefraværet og dermed øge arbejdsudbuddet, skal man gøre langt mere for at sikre et godt arbejdsmiljø,” pointerer han til avisen.dk.
Politikeren henviser til beskæftigelsesministeren Troels Lund Poulsens nye udspil om at skaffe mere arbejdskraft ved at stille krav til ledige og kontanthjælpsmodtagere.
Christian Juhl har sammen med arbejdsmiljøordfører i SF, Karsten Hønge, kaldt beskæftigelsesministeren i samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg om forebyggelse af stress.
”Vi vil gerne konfrontere beskæftigelsesministeren med FTF’s forslag, ligesom vi vil erindre ham om, at ministeriets egen undersøgelse af, hvor langt regeringen og forligskredsen er kommet med det psykiske arbejdsmiljø. Tiden er inde til handling,” fastslår Christian Juhl til avisen.dk.
-JJK