Elbesparelser eller energibesparelser

Elsparefondens kurveknækkeraftale bliver mødt af kritik fra DS Håndværk & Industri. En ensidig satsning på at nedbringe elforbruget betyder, at et stort potentiale for energibesparelser går tabt, mener organisationen. Elsparefonden afviser kritikken.

Poul Bavngaard er informationschef i DS Håndværk & Industri, som blandt andet er arbejdsgiverforening for 1200 virksomheder, der arbejder med energi og energibesparelser. Christian Jarby (tv) ved indgåelsen af en af årets kurveknækkeraftaler..

08.09.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Kurveknækkeraftalen skal få kommuner og offentlige institutioner til at spare på elforbruget. Sammen med Elsparefonden sætter man mål op om fx at nedsætte elforbruget med en procent om året i årene fremover. Nu advarer DS Håndværk & Industri om, at det kan få uheldige konsekvenser, når man ensidigt tager elforbruget som et udtryk for at være mere miljøbevidst.

”Vi har i flere tilfælde erfaret, at kommuner siger nej tak til åbenlyse grønne forbedringer. De kan f.eks. ikke gennemføre store besparelser på olieforbruget ved at opsætte varmepumper, fordi pumpen bruger strøm. Så en besparelse på 100.000 kroner på olieforbruget kan ikke gennemføres, fordi det vil hæve elforbruget med 50.000. Det er ulogisk, og det skader kampagnen, hvis den bliver alt for firkantet,” mener DS Håndværk & Industri, som efterlyser en nuancering.

Et spørgsmål om kommunikation
”Kampagnen er i sig selv udmærket, men den burde nuanceres. Det betyder selvfølgelig, at budskabet bliver lidt sværere at kommunikere ud, men i områder, hvor man ikke har adgang til fjernvarme og må klare opvarmningen individuelt, ville jordvarme være et miljøvenligt alternativ til olie- eller gasfyr,” siger Informationschef i DS Håndværk & Industri, Poul Bavngaard. Han mener, at man i stedet for elbesparelser burde tale om energibesparelser.

Metalarbejdsgivernes seneste eksempel er en kommune, hvor man siger nej tak til at installere jordvarme i børnehaver, hvor der ellers er en oplagt mulighed for det. Her er frie arealer, som børnene leger på, og hvor man nemt kan lægge jordkabler ned. Varmepumpen sørger derefter for at varme bygningerne op med gratis varme – til gengæld koster det lidt forbrug på elsiden.

Den samme konsekvens har det, når regeringen for øjeblikket opfordrer til at spare på strømmen. Har en kommune indgået aftalen med Elsparefonden, får den mulighed for at blive udnævnt til årets energiby - og dermed at få omtale, lover regeringen.

”Fejlen er at man pludselig peger på at spare på en bestemt type energi - i stedet for at ville sænke det samlede mål. Varmepumper og jordvarme er med den nyeste teknik blevet det helt rigtige i mange situationer – og på det private område er markedet for alvor i udvikling. Derfor opfordrer vi kommunerne og Elsparefonden til at gøre deres kampagne lidt mere fleksibel, så de ansvarlige i kommunerne forstår målsætningen, men stadig kan igangsætte endnu bedre initiativer. Jeg tror, der er tale om en brist i kommunikationen. Derfor henvender vi os nu til Elsparefonden og gør dem opmærksom på problemet, og får vi ikke en positiv reaktion, må vi gå videre til Klima- og Energiministeren,” slutter Poul Bavngaard.

Ingen hindringer for jordvarme
Elsparefonden ser ikke kurveknækkeraftalen som en hindring for jordvarme. ”Jordvarme er en fin metode til opvarmning, hvis der ikke er adgang til fjernvarme. Det er kun et spørgsmål om planlægning, og man kan jo vælge at lægge elbesparelserne et andet sted, fx på belysning, fra vores side er der ingen pålæg om, hvor der skal spares,” siger kundechef Christian Jarby, Elsparefonden, der mener, det må dreje sig om den lokale administration af aftalen.
Han har ingen indvendinger mod en bredere definition, ”men vores kompetence er kun el,” siger han, og peger på, at det trods alt er elforbruget, der står for langt den største CO2-udledning.

Han henviser til, at en kommune kan indgå en aftale med Danmarks Naturfredningsforening, som har en bredere aftale, der omfatter energi generelt – herunder transport.

”De bakker dog op bag vores kampagne, fordi den er meget mere konkret og blandt andet indeholder coaching, som hjælper kommunerne med at finde de bedste besparelsesområder,” slutter Christian Jarby.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

30.08.2024CSR.dk

DI vil have biosolutions på finansloven

29.08.2024CSR.dk

Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

29.08.2024CSR.dk

Gedigen voksenskældud i kampen for genanvendelse

28.08.2024CSR.dk

Genbrug af træ skal væk fra nulpunktet

23.08.2024CSR.dk

“Cool Blue Future” samler otte lande i indsats for havmiljø

23.08.2024CSR.dk

Inspiration til arbejdet med biodiversitet

23.08.2024CSR.dk

Forskere fjerner farlig kemi fra tekstilproduktion

22.08.2024Denteks A/S

Sponseret

Denteks upcycler tekstiler, for at din restaurant kan reducere mængden af affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

02.09.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus