17.03.2022 | Klima, miljø og energi
En ny plantefond på 675 millioner kroner skal fremme dansk produktion af plantebaserede fødevarer
Snart kan der søges støttekroner, hvis man ønsker at bidrage til udviklingen af dansk produktion af plantebaserede fødevarer. Fødevareminister Rasmus Prehn (S) kalder det "hamrende vigtigt for udviklingen mod et grønnere landbrug i Danmark."
Forligspartierne bag landbrugsaftalen fra i efteråret har netop oprettet en plantefond på 675 millioner kroner. Pengene skal gå til at støtte og udvikle dansk produktion af plantebaserede fødevarer. Konkret betyder det blandt andet udvikling af nye sorter, kampagner, der skal øge efterspørgslen, produktudvikling, uddannelse og vidensformidling.
"Der er aldrig blevet brugt så mange penge på plantebaserede fødevarer, som der bliver med plantefonden. Det er hamrende vigtigt for udviklingen mod et grønnere landbrug i Danmark," lyder det fødevareminister Rasmus Prehn (S).
Efterspørgslen på plantebaserede fødevarer er støt stigende både herhjemme og i udlandet. Det betyder altså, at det plantebaserede område ikke alene rummer en stor klimagevinst, men også et stort økonomisk potentiale. I dag bliver omkring 80 procent af de danske marker nemlig brugt til at dyrke foder (eksempelvis hvede) til dyr, som herefter ender som slagtedyr. Dyrker man i stedet afgrøder direkte til mennesker, vil man altså kunne udnytte jorden langt mere optimalt.
Læs også: Landbrugets udledninger kan reduceres med 60 procent ved at omlægge til en mere plantebaseret kost
Michael Minter, programchef ved den grønne tænketank Concito, mener dog, at beløbet er alt for lille. Landbrugsaftalen rummer i alt 27 milliarder kroner - og dét beløb, der er afsat til at fremme ikke-animalske produkter, kan derfor virke forsvindende lille. "En decideret skæv prioritering," lyder det fra Michael Minter. Han håber regeringen vil genoverveje beløbet, næste gang regeringen sætter sig sammen for at gennemgå aftaler for landbrugssektoren, hvilket foreløbig er planlagt til at være i 2024.
Rasmus Prehn afviser kritikken, men lader alligevel en dør stå på klem. "Nu synes jeg, vi starter med det, vi har vedtaget i efteråret. Man skal som nævnt også passe på, at man ikke sætter for mange penge ind i en satsning, hvor de så ender med at stå uden at blive brugt,” siger han, men understreger, at døren er åben for forslag, der kan hjælpe grøntsager endnu mere på vej.
Interesserede vil kunne søge støtte gennem årlige ansøgningsrunder, der vil blive annonceret bredt. Alle oplysninger vil fremgå af fondens hjemmeside, der forventes åbnet i starten af 2023.
Bestyrelsen vil blive sammensat af personer fra Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening, Plantebranchen, Fødevareforbundet NNF, Dansk Industri, Dansk Vegetarisk Forening, Klimabevægelsen, Forbrugerrådet Tænk, Klimarådet og Dansk Erhverv.
- MTN
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.