Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”

Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.

Forbrugerombudsmandens mærkningsordninger tidligere blevet kritiseret for ikke at kunne finansiere nok penge til opsætning af blandt andet vindmøller. Arkivfoto. .

28.03.2023

CSR.dk

Nu er det slut med at købe grønne certifikater for privatkundernes elforbrug. Det er udmeldingen fra energikoncernen Norlys, som nu træder ud af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for grøn strøm.

Det skriver Klimamonitor.

I efteråret 2020 lavede Forbrugerombudsmanden retningslinjer, der giver energiselskaberne lov til at kalde strømmen for ”grøn” og ”klimavenlig”, hvis selskaberne køber certifikater, der modsvarer mængden af solgt strøm. Et certifikat giver ejeren af dette retten til at bruge “grønheden” fra for eksempel en solcelle, en vindmølle eller et vandkraftværk, der producerer vedvarende energi et sted i Europa.

Ifølge Mads Brøgger, Norlys’ direktør, er årsagen, at markedsføringen af, at strømmen er grøn på grund af certifikater, risikerer at gøre mere skade end gavn for omstillingen.

Læs også: Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal

”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm. Og det er mere grøn strøm, der skal til, så derfor vil vi hellere bruge vores penge intelligent på indsatser, der fremmer det,” siger han ifølge Klimamonitor til TV 2.

Han tilføjer, at certifikaterne heller ikke sørger for, at der kommer mere grøn strøm i stikkontakterne. Men at forbrugerene til gengæld ind i mellem misforstår mærkningsordningens effekt. 

”Vi oplever af og til, at mærkningsordningen skaber tvivl blandt forbrugerne, så de tror, at de bare kan bruge løs af energien, fordi strømmen jo er “grøn.” Men hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi alle sammen spare på energien. Grøn Strøm-mærkningsordningen risikerer derfor at gøre mere skade end gavn. Også derfor er det tid til et opgør med ordningen,” siger Mads Brøgger i en pressemeddelelse.

I stedet vil virksomheden nu fokusere på at øge produktionen og lagringen af vedvarende energi. Norlys har allerede betydelige interesser i grøn energi og lagring, blandt andet via delejerskabet af Eurowind Energy, der udvikler, ejer og driver vindmølle- og solcelleparker, og en nylig investering på 250 mio. kr. i GreenLab, der udvikler nye metoder til at lagre vedvarende energi.

På erhvervsmarkedet mener Norlys, at certifikater stadig har en berettigelse, da mange virksomheder er bundet op på forpligtelser i deres klimaregnskab for at leve op til deres kunders og samarbejdspartneres krav.

Forældet certificering
Certifikatordningen er tidligere blevet kritiseret for at være for billig til at finansiere opsætningen af ny vedvarende energi som vindmøller og solceller.

Da Grøn Strøm-mærkningsordningen blev indført, var der stadig behov for ekstra støtte til vindmøller og solceller. Salg af certifikater var derfor med til at gøre det attraktivt at investere i udbygning af vedvarende energi.

”I dag er efterspørgslen efter vedvarende energi meget høj, blandt andet på grund af energikrisen, derfor er der ikke længere brug for ekstra støtte til vindmøller og solceller, og mærkningsordningen har derfor udspillet sin rolle,” siger Mads Brøgger.

Læs også: 15 anbefalinger: Sådan bliver erhvervslivet elektrificeret og grønnere

Hos Forbrugerrådet Tænk mener man også, at tiden helt er løbet fra ordningen.

”I dag er der bare et kæmpe økonomisk incitament for dem, der for eksempel udvikler vindmølleparker. De behøver ikke certifikaterne, for der er mange penge at hente på elmarkedet ved at bygge ny vedvarende energiproduktion,” siger Christian Sand, forbrugerpolitisk rådgiver, til TV 2.

- HCL

Om Grøn Strøm-mærkningsordningen
 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online