23.06.2015  |  Klima, miljø og energi

Energisektoren skifter permanent kurs

Solide investeringer i vedvarende energi og et stagnerende CO2-udslip trods vækst tyder på, at energisektoren er ved at ændre permanent kurs, fremgår det af ny IEA-rapport. Klima-optimismen bakkes op af olieselskabet BP og energieksperter.

Meget tyder på, at verdens energisektor går en permanent grønnere tid i møde.

I specialrapporten ’Energy and Climate Change’ fra Det Internationale Energiagentur (IEA) er der flere positive nyheder, når det kommer til verdens grønne omstilling, skriver politiken.dk.

Læs også: Energisektoren skal redde klimaet

I rapporten fremgår det blandt andet, at verden for første gang i 40 år har oplevet økonomisk vækst, uden at CO2-udslippet er steget.

Samtidig konkluderes det, at verden kan få de globale CO2-udslip fra energi til at toppe allerede i 2020, hvorefter de kan begynde at falde. Selv om det bliver en stor udfordring, kan det ske ved hjælp kendte teknologier og uden at det får konsekvenser for den økonomiske vækst.

En anden vigtig indikator på den ændrede energikurs er, at investeringerne i ren energi  i 2014 voksede til 270 milliarder dollar, mens innovation og teknologiudvikling pressede priserne ned.

Anden rapport bakker op
Rapporten ‘BP Statistical Review of World Energy’ fra olieselskabet BP støtter op om IEA’s klima-optimisme.

Af denne rapport fremgår det, at verdens energiforbrug kun voksede med 0,9 procent i 2014, mens den vedvarende energi fra sol, vind og biomasse voksede med 12 procent.

Vedvarende energi udgør nu 6 procent af hele verdens strømforsyning, og det tal kommer til at stige hurtigt, vurderer professor i energiplanlægning Frede Hvelplund fra Aalborg Universitet.

”6 procent er ikke så lidt. Med de nuværende vækstrater skal der ikke gå mange år, før det bliver til 20 og 30 procent”, siger professoren til politiken.dk og fortsætter:

”Man kan se, at investeringen er gigantisk. Vedvarende energi er ikke længere bare et lille barn, der leger i hjørnet af stuen, men er på vej til at tage store markedsandele i verden”, siger han.

Læs også: Regeringen i mål med vindenergi

Markant skift
At der er små forskelle mellem tallene i de to rapporter, hvor IEA siger, at CO2-udslippet ikke er vokset, mens BP-rapporten peger på en vækst på 0,5 procent, skyldes, at begge tal er foreløbige opgørelser.

Sådan lyder vurderingen fra Gunnar Boye Olesen fra foreningen VedvarendeEnergi. Ifølge ham bygger BP’s tal på lidt mere færdige data end IEA's, men han mener, at der under alle omstændigheder er tale om et markant skift i forhold til de foregående år. 

-SSM

Mere fra Sarah

Sarah Stendorff Meier

Redaktionsassistent

Uddannelse: Bachelor i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet 2012-2015. Kandidatstuderende i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet. Fokusområder: socialstof, arbejdsmiljø, installationsbranchen og festivaler. 

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere