21.03.2019  |  Strategi & ledelse

Enhedslisten, SF og Alternativet foreslår lovgivning om virksomhedsansvar

Et nyt lovforslag fra Enhedslisten, SF og Alternativet er blevet debatteret i Folketingssalen. Forslaget handler om, at virksomhederne skal leve op til FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, men det vil blive dyrt for danske virksomheder, lød meldingen fra erhvervsministeren.

Eva Flyvholm fra Enhedslisten, Lisbeth Bech Poulsen fra SF og Rasmus Nordqvist fra Alternativet er kommet med et lovændringsforslag, der kan medføre en markant ændring af virksomheders ansvar for deres produktion over hele verden, skriver danwatch.dk.

Læs også: Vaniljens supply chain er stadig ikke ren

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Helt konkret, så vil partierne fra rød blok have de danske virksomheder til at leve op til FN’s Guiding Principles for forretningsførelse og menneskerettigheder (UNGP).

“Der er behov for, at virksomheder tager et større ansvar for deres produktion i verden”, lød det fra Eva Flyvholm (EL).

Forslaget går ud på, at virksomheder i særligt risikable sektorer, som for eksempel tekstilbranchen, shippingsektoren og minedrift, skal kunne straffes, hvis deres produktion ikke lever op til de internationale menneskerettighedskonventioner.

Forslag deler vandende i Folketingssalen
Lovforslaget blev taget op i Folketinget tirsdag den 21. marts 2019, hvor debatten delte vandende.

Den slags tiltag vil koste danske virksomheder dyrt, udmeldte Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og sagde videre at regeringen ikke kan støtte forslaget, så længe det ikke står klart, hvad det vil betyde for virksomhederne i praksis.

Erhvervsministeren refererede samtidig til, at der allerede er lovgivning på området i from af årsregnskabsloven, hvor virksomheder skal forholde sig til deres samfundsansvar.

Men de tre politikere bag forslaget mener, at der er stort behov for lovgivning på området. Det handler om, at virksomhederne i dag selv kan vælge hvad de vil fremhæve i deres årlige CSR-beretning, lyder meldingen fra Rasmus Nordqvist.

“Vi ser desværre, at frivillighed ikke er nok. Derfor skal der lovgivning til, hvilket er efterlyst af NGO’er, virksomheder og fagbevægelsen”, siger Rasmus Nordqvist (A) til Danwatch.

Hverken Liberal Alliance, Dansk Folkeparti eller Venstre gav dog udtryk for, at der mangler mere lovgivning på området

“Danske virksomheder tager allerede hensyn til miljø og arbejdstagerrettigheder. Det har de et incitament til, fordi den slags corporate social responsibility er god branding”, udtalte Hans Christian Skibby fra Dansk Folkeparti fra talerstolen i Folketinget.

Morten Bødskov fra Socialdemokratiet gav til kende, at han er villig til at se nærmere på området, men slog fast, at det er vigtigt at tage virksomhederne med på råd.

Radikale Venstres Martin Lidegaard var den mest imødekommende men vil endnu ikke støtte forslaget, da Lidegaard ønskede at få mere viden om, hvilke omkostninger det ville pålægge danske virksomheder.

Læs også: Chep Europe fastholder sin topplacering som socialt ansvarlig virksomhed

Lovforslaget vil nu blive behandlet i Erhvervs-, vækst- og eksportudvalget.

- SDN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere