16.11.2018  |  Samfund

Vaniljens supply chain er stadig ikke ren

Siden 2016 har de danske supermarkeder arbejdet med at få ansvarlighed ind i vaniljens vej fra Madagasker til hylderne i butikkerne, men produktionen er stadig plaget af børnearbejde og tyveri.

I 2016 undersøgte Danwatch vaniljebønders vilkår i Madagaskar, som viste at bønderne kæmpede med børnearbejde, tyveri og gæld. Efterfølgende gik de danske supermarkeder, som vaniljen bl.a. bliver eksporteret til, ind i kampen og foretog en række tiltag. Men produktionen er stadig problemfyldt, skriver danwatch.dk.

Læs også: Menneskerettighedsværktøj hjælper virksomheder i udviklingslande

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Den britiske tv-kanal BBC viste for nyligt, at store dele af den vanilje vi får fra Madagaskar stadig er hælervarer, som er stålet fra fattige bønder.

Kristian Høyer Toft, der er lektor ved Aalborg universitet, mener at supermarkederne bærer en del af ansvaret:

“Det er klart, at virksomheder som eksempelvis Coop og Salling Group, der har stor dominans på det danske detailmarked for salg af vanilje, har et ansvar. De kan nemlig presse deres leverandører af vanilje til at indgå internationalt samarbejde, der kan bane vejen for løsninger”, siger han til danwatch.dk.

Kæder fremhæver retningslinjer og tæt samarbejde
Danwatch har spurgt de danske supermarkeder om, hvilke tiltag de har foretaget. Alle har svaret at de har været i dialog med deres leverandører siden 2016.

Supermarkedkoncernen Coop har fokuseret på at øge Fairtrade-vaniljeandelen, og har i løbet af de sidste to år øget salget i denne kategori med knap 500 procent.

Konkurrenten Salling Group melder, at de har opdateret deres etiske retningslinjer samt introduceret et system, der skal sikre at alle parter overholder retningslinjerne.

Begge koncerner svarer, at de desuden har opdateret deres etiske retningslinjer sammen med leverandørerne.

Til det siger Andreas Rasche, professor i virksomhedsansvar ved CBS til Danwatch:

“Det er da godt, at de har opdateret deres retningslinjer, men det er ikke handlingsorienteret nok i sig selv. Når alt kommer til alt, er det jo bare et stykke papir. Det vigtige spørgsmål at stille er, om de rent faktisk tager retningslinjerne alvorligt, og om deres leverandører tager dem alvorligt.”

Læs også: Novo Nordisk rækker millionhånd ud til verdens fattigeste

Dagligvarekoncernen Dagrofa anerkender, at der er problemer, og samarbejder tæt med deres leverandører. Dem, der køber vaniljen af bønderne skal f.eks. sige nej, hvis de bliver tilbudt større mængder af vanilje, end en vaniljebonde realistisk set kan producere. Dagrofa siger dog også til Danwatch, at tætte samarbejder og procedurer ikke er skudsikre garantier, og at de reelt ikke ved, om børnearbejde forekommer på plantagerne.

Der skal lægges pres på i hele kæden
Andreas Rasche forklarer da også, at opgaven næppe kan løses af supermarkederne selv: 

“De store supermarkeder har så mange varer på hylderne, at det er umuligt for dem at vide præcis, hvor hver enkelt vare kommer fra. De er det allersidste led i varekæden. Derfor er deres hovedansvar at have et tæt samarbejde med deres leverandører og at lægge pres på dem”, siger han til Danwatch.

- SN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere