Er fremtiden bio-brasiliansk?

Et besøg hos norske UMOE BioEnergy, der satser hele butikken i Brasilien med en skandinavisk miljøtilgang. Og et ekspertpanels løftede pegefinger for konsekvenserne af Brasiliens konstante bio-ekspansion, der kan tjene som forbillede, men som også har sine mørke sider.

Ole Kristian Sivertsen, som er direktør for den norske energi-koncern UMOE Bioenergy i Brasilien vil gerne overføre skandinaviske standarder for bæredygtighed til Brasiliansk etanolproduktion..

21.09.2009

CSR.dk

De endeløse rækker af tre meter høje sukkerrør giver fornemmelsen af at være fanget i én stor grønbrun labyrint. Her og der åbner sideveje sig i traktor- og lastbilspor. En rødstøvet lastbil med to fyldte anhængere på hver 40 tons maskinhøstede sukkerrør efterlader os midt i en støvsky, der lægger sig og åbenbarer en kridhvid røgsøjle fra en af områdets utallige sukker- og etanolfabrikker.

”Et godt tegn. Ren forbrænding,” nikker Ole Kristian Sivertsen tilfreds.

Hans etanol-drevne bil bringer os dybt ind i hjertet af Brasiliens og verdens centrum for biobrændstoffer. Her vestpå i Sao Paulo stat er duften af et enormt hjemmebrænderi umiskendelig. Sprit, alkohol, kært barn har mange navne.

Ole Kristian Sivertsen er direktør for den norske energi-koncern UMOE Bioenergy´s brasilianske satning. Det er Skandinaviens største investering i biobrændstoffer på foreløbig 1,6 milliarder norske kroner. Den norske forretningsmand Jens Ulltveit-Moe sadlede om for et år siden og satte en tredjedel af sine penge i Brasilien i troen på, at fremtiden tilhører Brasiliens biobrændstoffer. UMOE´s nyeste etanol-fabrik, som de stadig er i gang med at optimere, ligger traditionen tro midt i selskabets 33.000 hektarer sukkerrør for at afkorte tiden fra høst til presningen af sukkerrør. Agronomer, biologer og ingeniører arbejder i døgndrift i de nedkølede laboratorier. Dobbelte vognlæs med sukkerrør kører konstant hen til de enorme maskiner til at knuse sukkerrørene og fermenterings- og destilleringsprocessen mod sprit. Og senere etanol der fra hovedparten af Brasiliens tankstationer sælges og bruges af i dag ni ud af ti nye biler. Der er noget Mad Max over atmosfæren.

Ole Kristian Sivertsen taler med begejstring om Brasiliens potentiale. Og om at UMOE BioEnergy vil sætte nye standarder for, hvordan man producerer bæredygtige brændstoffer. Det vil sige, at alle led - også eksempelvis underleverandører - skal arbejde bæredygtigt. Han går rundt og tager fotos af ting, der skal ordnes. Som at store fermenteringssiloer ved lækager ikke taber etanolen ned i undergrunden.

”Vi stiller høje krav til partnere og medarbejdere: Bæredygtighed, nul korruption, engagement. Til gengæld tilbyder vi gode arbejdsforhold inkl mad- og sundhedsordninger, bustransport med mere,” siger han og viser i en nærliggende landby et skolebibliotek med internet-adgang og en lægekonsultation, som UMOE BioEnergy har donoreret.

UMOE BioEnergy er regnet på areal et af de mindre, men er målt på ren etanolproduktion i top 30 af Brasiliens omkring 400 etanol-virksomheder. De største kunder er det statslige energiselskab Petrobras og tankstation-kæden Ipiranga. To tredjedele af landets etanol-produktion er fra Sao Paulo stat og resten i nordøst Bahia og Natal. 60 procent af høsten bruges til etanol og 40 procent til sukker.

Verdensrekord i grøn kørsel
Brasilien har i mange år været verdens førende inden for biobrændstoffer, fordi landet begyndte på etanol-produktionen til transportbehov under oliekrisen i 1973. De sidste fem år har i snit 85 procent af de nyindregistrerede biler fået den såkaldte flex-fuel motor, der kan køre på vilkårlige blandinger af benzin og etanol fra E100 til ren benzin. Og med lethed kan køre på den E-5 (5 procent etanol og 95 procent benzin), der sælges i Danmark. Og også med få justeringer kan køre på den E-85, som Sverige som det eneste land sælger visse steder. 1/3 af Brasiliens bilpark er i dag flexfuel, og med kombinationen af ren etanol og E25 kører mere end 50 procent grønt. Det er verdensrekord.

”Debatten helt op på højeste politiske niveau er i Danmark, Sverige og Norge mytebaseret. At særligt den franske bilindustri kan slippe afsted med at hævde, at bilmotorerne tager skader af blandinger med mere end fem procent etanol er ren og skær misinformation. Her i Brasilien kører europæisk-producerede biler på E-25 efter få og enkle småjusteringer. Som det ser ud fra Brasilien, så er Skandinavien forpligtet til et følge EU-standarden her, der trækker os ned. Jeg har stor forståelse for problematikken om fødevarer, men jeg mener, den er forfejlet, da kun to procent af Brasiliens landbrugsland i dag bruges til biobrændstoffer som sukkerrørsbaseret etanol og sojabaseret bio-diesel,” siger han og ytrer ønske om at integrere de skandinaviske erfaringer med bæredygtighed gennem hele produktionsprocessen i Brasilien – herunderarbejds forhold.

”Europæere har ekstremt svært ved at se ting, der ikke lige kommer fra Europa eller USA, som for eksempel den brasilianske model indenfor biobrændstoffer,” afslutter Ole Kristian Sivertsen.

Mad eller brændstof
Kritikken af Brasiliens biobrændstoffer og de direkte og indirekte konsekvenser for landbrugs- og fødevaresektoren kommer fra mange sider. Weekendavisen deltog i Latin American Studies Association, der i juni afholdt sin årlige kongres i Rio de Janeiro. Professor Steven Zanhiser fra USDA Economic Research Service er en af paneldeltagerne. Han forsker i, om EU´s direktiv for bæredygtige brændstoffer kan bruges i den brasilianske biobrændstofssektor. Direktivet, fra december 2008, er ambitiøst og skal inden 2020 sørge for, at ti procent af EUs brændstofsforbrug er bæredygtigt. Ifølge Steven Zanhiser´s beregninger, er det omkring 40 mio. tons brændstof i 2020. I dag er 6 mio. tons af EU-forbruget bæredygtigt ud af 402 mio. ton. Med de nuværende produktionsmetoder vil det kræve enten 9,3 mio. hektarer sukkerrør eller 76,2 mio. hektarer soja. Brasilien har potentielt 297 mio. hektarer, og dets 2008-høst lød på 8,1 mio. tons sukkerrør og 21 mio. tons soja.

Det springende punkt er ifølge Steven Zanhiser kvaliteten og ikke kvantiteten af de brasilianske biobrændstoffer. EU-direktivet stiller krav om, at biobrændstofferne frem til 2017 er mindst 35 procent renere i produktions-og forbrændingsmetode end fossile brændstoffer. Og mindst 50 procent renere fra 2017. Brasiliens etanol er 71 procent renere og bio-diesel 31 procent, hvorfor særligt den nyere bio-dieselsektor skal forbedres.

”Det kan blive svært for Brasilien at leve op til EU-kravene. Men hvorfor skal kun brændstoffer omfattes af krav til en bæredygtig produktionsmetode. Hvad med fødevarer som Coca-Cola?” spørger Steven Zanhiser.

Undgår CO2-tung markafbrænding
Paneldebatten vender polemikken om afbrænding af sukkerrørsmarkerne efter hver høst. I Brasilien er den CO2-tunge afbrænding tilladt indtil 2014 dog med flere regionale forlængelser. Et i den globale biobrændstofs-debat overset aspekt er forholdene for sukkerrørsarbejderne. En mejetærsker gør samme arbejde som 80 arbejdere. I dag er halvdelen af Brasiliens sukkerrørshøst manuel. UMOE BioEnergy har 95 procent maskinhøst, der letter høst-processen og giver levedygtige, sikre og moderne arbejdspladser. Desuden undgår den maskinelle høst den meget udbredte CO2-tunge afbrænding af de tilbageværende sukkerør efter manuel høst.

Umenneskelige arbejdsvilkår
Tilbage i Sao Paulo stat går en gruppe på 50 sukkerrørsarbejdere hjem efter en lang arbejdsdag med den klassiske machete-kniv og en tom vanddunk og benzindunk i hver hånd. Vi spurgte professor José Pereira Novaes fra Universidade Federal do Rio de Janeiro om sukkerrørsarbejdernes arbejdsdag og virkelighed:

”De sidste par års ekspansion i sukkerrørs-sektoren har ændret markant på Brasiliens interne migration, der historisk har været og stadig er fra det fattige nordøst mod det rige syd. Frem til 1995 bosatte disse millioner af nordlige gæstearbejde sig permanent eller i længere perioder i de sydlige industribyers forstæder. Men med biobrændstofs-eksplosionen er det mere og mere ugifte unge mænd, der kun opholder sig i snit otte måneder i Sao Paulo-staten og derefter må rejse nordpå igen i fire måneder.

Disse nye sukkerrørsarbejdere er ekstremt effektive og kan skære ni til ti tons per dag til en løn på 2,7 realer/ton (8 kroner). Til sammenligning skal der kun et ton sukkerrør til at fylde benzintanken på en bil hernede (49 liter). Profitten er enorm i alle led. Vi oplever et stigende antal døde blandt selv de helt unge efter få måneders arbejde, fordi arbejdstempoet er umenneskeligt, og hjertet ganske enkelt siger stop. Og så bliver det ikke registreret som arbejdsskade, men som naturlig, tragisk, død,” siger José Pereira Novaes.

Søger anerkendelse gennem forbedringer
De brasilianske myndigheder og særligt Sao Paulo-delstatsmyndigheder arbejder systematisk på at gøre alle led bæredygtige i biobrændstofssektoren. Via strammere miljøkrav og bedre arbejdsforhold. Målet er , at Brasilien bliver anerkendt i hele verden som det forbillede for biobrændstof, som blandt andet UMOE BioEnergy arbejder med. Brasilien er opmærksom på, at USA og EU sætter importbarrierer op for brasiliansk biobrændstof. Hvorfor kan over halvdelen af Brasiliens bilpark, der i snit er ældre end eksempelvis den danske, så uden problemer køre grønt i langt højere procentdele, end EU i dag kræver?

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Nyt skridt mod et mere bæredygtigt EU – Due Diligence-direktiv godkendt af Europa-Parlamentet

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

NEKST – Farvel til gas i danske hjem

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup