23.09.2022 | Klima, miljø og energi
Er jeres affald sorteret? Bliv klogere på kravene til affaldssortering.
Indhold fra partner Hvad er dette?
Affald på arbejdspladser skal sortereres. I 2023 træder nye krav i kraft, men allerede nu gælder der krav til sortering af erhvervsaffald, som alle virksomheder skal være opmærksom på.
Erhvervsvirksomheder har i flere år skulle sortere deres affald, så affald der kan genbrugs, genanvendes eller på anden måde udnyttes, bliver udsorteret. Fra 2023 træder nye krav i kraft i forhold til husholdningslignende affald fra erhverv.
Gældende krav til sortering af erhvervsaffald
Erhverv skal som udgangspunkt sortere alt affald egnet til materialenyttiggørelse. Af Affaldsbekendtgørelsen fremgår det at affald egnet til materialenyttiggørelse er:
- Glasaffald.
- Metalaffald.
- Plastaffald.
- Papiraffald.
- Papaffald.
- Madaffald.
- Haveaffald.
- Træaffald.
- Tekstilaffald.
- Mad- og drikkekartonaffald.
- Genanvendeligt farligt affald, herunder batterier og elektronik.
- Genanvendeligt PVC-affald.
- Andet affald, der er egnet til materialenyttiggørelse.
Man kan som affaldsproducerende virksomhed overlade affaldet til en affaldstransportør eller en affaldsindsamler. En affaldsindsamler overtager den affaldsproducerende virksomheds ansvar for bl.a. at sikre en høj genanvendelse, og på anmodning fra kommunalbestyrelsen at dokumentere hvor meget, der reelt er genanvendt. En affaldstransportør er alene ansvarlig for at transportere affaldet fra et sted til et andet, dermed er det forsat den affaldsproducerende virksomhed, der er ansvarlig for bl.a. at sikre høj genanvendelse. Kontakt den virksomhed der afhenter jeres affald, hvis I er i tvivl om jeres aftale.
Definitioner
Affald egnet til materialenyttiggørelse er: Affald, som kan forberedes til genbrug, genanvendes eller anvendes til anden endelig materialenyttiggørelse eller forbehandling med henblik på en af de nævnte behandlingsformer.
Materialenyttiggørelse er: Enhver nyttiggørelsesoperation bortset fra energiudnyttelse og oparbejdning til materialer, der skal anvendes til brændsel eller andre midler til energifremstilling. Omfattet er bl.a. forberedelse med henblik på genbrug, genanvendelse og opfyldning.
Husholdningslignende erhvervsaffald er: Affald, som er frembragt af virksomheder og som i sammensætning svarer til affald fra private husholdninger.
I praksis består det husholdningslignende erhvervsaffald primært af affald fra servicesektoren, men omfatter også fx affald fra kantiner og kontorer på industrivirksomheder.
Kilde Affaldsbekendtgørelsen og Miljøministeriet www.mim.dk
Nye krav til sortering af husholdningslignende erhvervsaffald fra 2023
Fra 2023 skal affaldsproducerende virksomheder sortere deres husholdningslignende affald i overensstemmelse med sorteringskriterierne i bilag 6 i Affaldsbekendtgørelsen. Der er sorteringskriterier for 10 affaldsfraktioner, madaffald, papir, pap, glas, metal, plast, mad- og drikkekartoner, farligt affald, tekstilaffald og restaffald.
Affaldet skal som udgangspunkt sorteres særskilt, altså skal man have en spand til hver affaldsfraktion f.eks. en til metal og en anden til plast. For husholdningslignende affald er følgende kombinationer dog tilladt at indsamle sammen:
- Papiraffald og papaffald.
- Metalaffald og glasaffald.
- Metalaffald og plastaffald.
- Plastaffald og mad- og drikkekartonaffald.
- Metalaffald, plastaffald og mad- og drikkekartonaffald.
Klima, miljø og energi

Ny emballagelov er stort skridt mod mindre affald og cirkulære emballager
EU-kommissionen har præsenteret et nyt skelsættende forslag med blandt andet reduktions- og genbrugsmål for emballager. Det er en milepæl mod et samfund med mindre affald, mener Dansk Erhverv, der opfordrer til en målrettet indsats for at få det til at lykkedes.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Nye krav: "Alarmklokkerne bør ringe"
EU er på vej med et nyt direktiv om bæredygtighed, som vil stille store krav til og vende op og ned på virksomhedernes bæredygtighedsarbejde. Derfor bør danske virksomheder hurtigst muligt kaste sig over det komplekse arbejde.
Indhold fra partner
Samfund

Skal du være DAPP-ambassadør?
Dansk Erhverv har nu officielt startet implementeringsperioden for det nye Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP).
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Det er vigtigt med sammenlignelighed: Det mener Dansk Erhverv om forslag til nye standarder for bæredygtighed
Der er nye regler for rapportering om bæredygtighed på vej. EFRAGs udkast til bæredygtighedsstandarder er omfattende. Dansk Erhverv har sammen med FSR – danske revisorer, DI, FinansDanmark og Forsikring & Pension udarbejdet et fælles høringssvar, som netop er sendt til EFRAG.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Innovation og inklusion
Forskning og udvikling er fundamentet i GN Hearing. Men for Gitte Aabo er det også vigtigt, at værdierne er på plads. Hun fortæller, hvordan hun som topchef for en af verdens førende høreapparatsvirksomheder arbejder med at sikre samarbejde og diversitet – og hvordan nysgerrighed og inklusion er afgørende for at skabe gode resultater.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse
Kom til #CSRdag2022 om CSR i en brydningstid den 11. oktober
Nu kan du tilmelde dig årets CSR-konference, #CSRdag2022 til oktober. Sammen med FSR – danske revisorer og Erhvervsstyrelsen er Dansk Erhverv vært ved en konference, hvor vi sammen sætter fokus på, hvordan vi styrker danske virksomheders evne til at navigere ansvarligt i en verden, der er omskiftelig og uforudsigelig.
Indhold fra partner