Er science-based targets virkelig kun for de store?

Det er primært Danmarks største virksomheder, der sætter sig for at mindske CO2-udledningen og højne bæredygtigheden gennem det internationale klimainitiativ, Science Based Targets (SBT). Om de små virksomheder overhovedet skal være med, hersker der uenighed om.

Udfasning af al brug af kul i 2023 er med til at få Ørsteds klimamålsætninger godkendt som science-based. Arkivfoto..

25.08.2021

CSR.dk

Det er ikke mange af Danmarks mindre virksomheder, der kan prale af at være en del af det ambitiøse klimainitiativ, SBT. Lige nu fremgår det nemlig på initiativets hjemmeside, at 42 danske firmaer er til at finde på listen, hvoraf 35 er nogle af landets tungeste drenge . Det skriver Finans.

SBTi er skabt i et samarbejde mellem klimaorganisationen CDP, FN, World Resources Institute og Verdensnaturfonden, og har til formål at få virksomhederne til at mindske deres CO2-udledning i overensstemmelse med målet sat i den globale Paris-aftale.

Hvis man som virksomhed vælger at være en del af initiativet, skal man selv indlevere en række klima-oplysninger, som bliver brugt til at vurdere de målsætninger, der skal sættes for at nedsætte udledningen. På SBT’s hjemmeside kan man f.eks. se deres seneste case, Ørsted, som forpligter sig til at reducere CO2-udledningen med 96 procent i 2023, hvor kul skal fuldstændig udfases i energiproduktionen ved samme år.

De små skal ikke overses
Ørsted er en stor virksomhed med over 5.800 medarbejdere. Og det mønster tegner sig generelt, når man kigger ned over listen af selskaber, der har valgt at få sine reduktionsmål godkendt af initiativet. Store virksomheder på listen er f.eks. Lego, Lundbeck, Bestseller, Mærsk og Novo Nordisk. Kun seks virksomheder på listen er ikke blandt landets 100 største.

Det skal dog ikke afskrække de mindre virksomheder, der overvejer at gå med i initiativet. Ifølge Maxfield Weiss, der er europæisk direktør hos CDP, er det essentielt at få dem på banen.

”De repræsenterer ni ud af ti virksomheder og er en grundlæggende del af større virksomheders forsyningskæder. Som følge heraf vil vi ikke kunne begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader uden dem”, siger han til Finans.

Hos SMVdanmark, er man imidlertid ikke helt enig i, at det nødvendigvis behøver være SBT, der skal være startskuddet for de mindre virksomheders klimatiltag.

”Jeg vil hævde, at mange små virksomheder nedbringer deres CO2-belastning i det små, men nok så vigtigt, at de ikke nødvendigvis vælger at gå med i store, forkromede initiativer, og at de heller ikke altid er lige så gode som de store til at skilte med, hvad de har gjort”, siger chefkonsulent, Bjarke Roed-Frederiksen til Finans. Han mener i stedet, at man fra politisk side skal se at få en CO2-afgift indført.

Begge parter er dog enige om, at det ikke vil være urealistisk, hvis omverdenen snarligt begynder at kræve dokumentation på virksomhedernes klimatiltag.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V