25.11.2016  |  Klima, miljø og energi

Er varme sten løsningen på lagring af vedvarende energi?

Danske energivirksomheder, interesseorganisationer og forskningsinstitutioner er gået sammen om at bygge et testlager med el til cirka 900 husstande.

Det springende punkt i at udfase fossile brændstoffer er, at finde måder at lagre energi fra sol og vind, så man ikke er afhængig af vejret for at få energi. Et konsortium er derfor gået sammen om at opføre Danmarks første ellager nær kraftvarmeværket i Sorø, som ejes af DTU, skriver Berlingske Business. 

»Den først bygning bliver ikke særlig stor, men når vi går op i fuld skala om måske ti år, så kan lagrene reelt laves så store, som de behøves. Det kan sagtens være på størrelse med et IKEA-varehus,« siger Ole Alm, udviklingschef hos SEAS-NVE, som sammen med netop DTU, Aarhus Universitet, Dansk Energi, Energinet.dk og Rockwool står bag projektet.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan virker det

Ved hjælp af en eldrevet varmeblæser opvarmes et lager af sten op til 600 grader. Stenene bliver isoleret med et materiale leveret af Rockwool.

Varmen fra stenene kan drive en turbine, som producerer strøm, der kan sendes ud i elnettet. Kun omkring halvdelen af varmen kan bruges til strøm, resten sendes ud i fjernvarmenettet som varme. Energispildet er på den måde minimalt.

Læs også: Grøn fjernvarme til Aarhus

Ideen, som projektet tester, er, at opbevare energi i sten ved at varme dem op (se faktaboks). Testlageret skal bl.a. undersøge, hvilke sten virker bedst til det formål. Ambitionen er at kunne implementere løsningen i stor skala i hele Danmark.

For SEAS-NVE er det en investering i fremtidens forretning. Selskabets beregninger viser at markedspotentialet i Danmark er på et trecifret millionbeløb, bl.a. fordi omkostninger til etablering og drift er forholdsvis lave. 

-EHS

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere