Er varme sten løsningen på lagring af vedvarende energi?
Danske energivirksomheder, interesseorganisationer og forskningsinstitutioner er gået sammen om at bygge et testlager med el til cirka 900 husstande.
Det springende punkt i at udfase fossile brændstoffer er, at finde måder at lagre energi fra sol og vind, så man ikke er afhængig af vejret for at få energi. Et konsortium er derfor gået sammen om at opføre Danmarks første ellager nær kraftvarmeværket i Sorø, som ejes af DTU, skriver Berlingske Business.
»Den først bygning bliver ikke særlig stor, men når vi går op i fuld skala om måske ti år, så kan lagrene reelt laves så store, som de behøves. Det kan sagtens være på størrelse med et IKEA-varehus,« siger Ole Alm, udviklingschef hos SEAS-NVE, som sammen med netop DTU, Aarhus Universitet, Dansk Energi, Energinet.dk og Rockwool står bag projektet.
Sådan virker det
Ved hjælp af en eldrevet varmeblæser opvarmes et lager af sten op til 600 grader. Stenene bliver isoleret med et materiale leveret af Rockwool.
Varmen fra stenene kan drive en turbine, som producerer strøm, der kan sendes ud i elnettet. Kun omkring halvdelen af varmen kan bruges til strøm, resten sendes ud i fjernvarmenettet som varme. Energispildet er på den måde minimalt.
Læs også: Grøn fjernvarme til Aarhus
Ideen, som projektet tester, er, at opbevare energi i sten ved at varme dem op (se faktaboks). Testlageret skal bl.a. undersøge, hvilke sten virker bedst til det formål. Ambitionen er at kunne implementere løsningen i stor skala i hele Danmark.
For SEAS-NVE er det en investering i fremtidens forretning. Selskabets beregninger viser at markedspotentialet i Danmark er på et trecifret millionbeløb, bl.a. fordi omkostninger til etablering og drift er forholdsvis lave.
-EHS